1

Op avontuur met Peter de Grote

Hemitage viert Nederland-Ruslandjaar

Hermitage Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 9 maart 2013 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Het jaar 2013 staat in het teken van de bijzondere relatie tussen Rusland, Nederland en Amsterdam. Speciaal hiervoor is in de Hermitage een prachtige tentoonstelling over de bekende tsaar Peter de Grote te zien. Neem een kijkje zijn leven, en ontdek wat voor kostuums hij droeg en in wat voor soort rijtuigen hij reed.

Vanaf dit weekend is in de Hermitage Amsterdam een grote tentoonstelling over Peter de Grote te zien. In de tentoonstelling Peter de Grote, een bevlogen tsaar leer je de originele, bevlogen en leergierige Russische tsaar goed kennen. De Grote kreeg op zeventienjarige leeftijd al de macht, en zijn doel was om het hele land te moderniseren. En dat was in die tijd heel bijzonder. Ook was hij al op jonge leeftijd geïnteresseerd in kunst en legde daarmee de basis voor de Hermitage in Sint Petersburg. De tentoonstelling is een soort van samenvatting van zijn leven.

Parkrijtuig

In de tentoonstelling zijn veel persoonlijke bezittingen van de tsaar te zien. Zoals een parkrijtuig, waarmee hij korte ritjes maakte door het park van Peterhof. Of een chique galakostuum, zijn garderobe was namelijk erg bijzonder. Zo bezat hij wel 41 paar schoenen! Ook de reisapotheek is zeker het bekijken waard. Het was een soort mini laboratorium, voor proefjes en medicijnen. Naast al deze persoonlijke bezittingen zijn er schilderijen, gouden sieraden, wapens en bijzondere documenten te zien.

Nederland - Rusland

Het jaar 2013 is het Nederland-Ruslandjaar. Zo stonden in 1813 Russische Kozakken aan de poorten van Amsterdam en zo trouwde een van de Oranjes met een zuster van de tsaar. Door heel het land worden verschillende 'Russische' activiteiten georganiseerd. Daar past deze tentoonstelling perfect tussen.

"Een groot geleerde en een held, een werker op 's lands troon gesteld"

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 9 maart 2013 - 390

Activiteiten H'ART Museum

Later dit jaar

Wijnen in de Tuin


Beleef op zaterdag 7 en zondag 8 september het geliefde wijnfestival in het H’ART Museum. Geniet van heerlijke wijnen, live muziek, heerlijke hapjes en een betoverende binnentuin.