1

Wie was Malle Babbe?

Museum het Dolhuys onthult de ware identiteit van Malle Babbe

Museum Het Dolhuys Nieuws door

archief oud artikel 16 maart 2013 Opmerkelijk Haarlem, Noord-Holland Bijna iedereen kent wel het bekende liedje 'Malle Babbe' van Rob de Nijs. Maar wist je ook dat Malle Babbe het onderwerp is van één van de bekendste schilderijen van Frans Hals, en dat Malle Babbe eigenlijk Barbara heet? Ontdek alles over de mythe van Malle Babbe in museum Het Dolhuys.

Malle Babbe, oftewel Barbara Claes, was verstandelijk gehandicapt. Door haar gekke gedrag werd ze in 1646 opgepakt en opgesloten in een werkhuis. Ook Pieter Hals, de zoon van schilder Frans Hals heeft in dat huis gezeten. Frans Hals heeft Malle Babbe daar waarschijnlijk ontmoet en maakte van haar één van zijn bekendste schilderijen.

In museum Het Dolhuys ontdek je nu alles over de ware identiteit van Malle Babbe en over 'anders zijn' in de zeventiende eeuw. Hoe dacht men in die tijd over 'anders dan anderen' en hoe werd met deze mensen omgegaan? Ga mee met de rondleiding 'De mythe van Malle Babbe' en maak een reis door het Dolhuys in de tijd van Pieter Hals en Malle Babbe.

De rondleiding is tot en met 7 juli 2013 op woensdag, zaterdag en zondag van 14:00 uur tot 15:00 uur.

Voor kids

Ook kinderen kunnen ontdekken wie Malle Babbe was. Tijdens een leuke workshop onderzoeken ze verschillende schilderijen van Frans Hals en leren zo zo veel over het leven in de Gouden Eeuw. Ook komen verhalen over tovenarij, magie en hekserij uit het 17e eeuwse Haarlem aan bod. En ook erg leuk: ze gaan aan de slag om net zo'n uiltje te maken als Malle Babbe altijd op haar schouder had.

Ontdek alles over 'anders zijn' in de zeventiende eeuw

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 16 maart 2013 - 1467