Olifanten in de stad

Een dagje in de Zoo van Antwerpen

Dierentuinen Redactioneel door

10 juli 2013 bijgewerkt: 13 juli 2023 Toerisme Antwerpen, Antwerpen Antwerpen is een bruisende stad, stampvol leuke winkels en bijzondere wijken. De ideale bestemming voor een weekendje weg. Ook met je kroost. Want kinderen hoeven zich zeker niet te vervelen in de Vlaamse stad. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de Antwerpen Zoo! Dit dierenparadijs ligt al sinds 1843 in hartje Antwerpen, pal naast het centraal station. Droom weg bij de dromedaris, laat je verrassen door de gevederde vriendjes en ontmoet Gijs het steppeslurfhondje.

Gevederde vriendjes

We wandelen naar binnen door de poorten van de Antwerpen Zoo, tussen de tijgers en leeuwen die in mozaïek vereeuwigd zijn. De flamingo's kwetteren ons als eerst tegemoet. De roze lawaaimakers zijn niet alleen, want door heel het park zijn verschillende vogels te bewonderen. Zo stuitten we op een gier, voor wiens kooi opgewonden Franse jongetjes staan te dringen. De gier is namelijk net bezig een buidelbeestje te verorberen. Maar er zijn nog veel meer vogelvrienden te ontmoeten in de Antwerpse Zoo. In het onlangs vernieuwde Vogelgebouw kun je maar liefst 150 verschillende vogelsoorten bewonderen.

Verzorgersbabbels

De dierentuin is er één van het formaat klein maar fijn. Naast dat het er goed verzorgd is en de dieren er mooie ruimtes hebben, wordt ook de kleine bezoeker niet vergeten. Zo is er elke dag een volledig programma. Kijk mee hoe de dieren hun eten verorberen tijdens de voedertijd of vraag de verzorger het hemd van het lijf tijdens de verzorgersbabbels.

Zeehondenpret

In het Aquaforum zitten we om 15:00 uur klaar voor de zeeleeuwenshow. We zijn niet de enige. Tientallen kinderstemmetjes klinken opgewonden door de zaal. Onder begeleiding van een amusant verhaaltje doet de zeeleeuw allerlei soorten trucs. Kindergelach schalt door de zaal wanneer de zeeleeuw een haai nadoet, een voetbal laat stuiteren, of tegen de toeschouwers 'praat'.

Lang vervlogen tijden

Wat de dierentuin ook bijzonder maakt, zijn de prachtige historische gebouwen. De zoo bestaat al sinds 1843 en veel gebouwen zijn geïnspireerd op vroegere tijden. Zo hebben de olifanten een ware Egyptische tempel met afgebladderde kleurige verf die Farao's van lang vervlogen tijden onthullen. En wanneer je de tempel inloopt, zie je het skelet van Jacqueline, de allereerste olifant van de zoo.

Gijs het steppeslurfhondje

Aan het eind van de dag wandelen we nog even het zogeheten Kleinapengebouw binnen. We staan stil voor één van de hokken. Daar scharrelt een heel grappig diertje rond. Het is Gijs het steppesurfhondje. Zijn lange neusje beweegt vrolijk op en neer op zoek naar maden. Dan staat hij ineens stil en staart ons met zijn glimmende kraaloogjes aan. In heel Europa zijn er maar twee plaatsen waar je dit schattige diertje kunt bewonderen. Opgewekt stappen we even later de dierentuin weer uit, terug de drukke stad in. Na een dagje mollige hippo's, dromerige dromedarissen, en ademstokkende pijlgifkikkers kan ieder kind er weer tegenaan.

Er is nog veel meer te doen in Antwerpen. Ontdek het op Uitstappen.be.

Laatst gewijzigd: 2023-07-13 19:35:51 · Gepubliceerd: 10 juli 2013 - 191