1

Sneekweek van start!

De hele week lang feest en zeilen in Sneek.

Sneekweek Gids Nieuws door

archief oud artikel 2 augustus 2013 Sneek, Friesland Sinds jaar en dag wordt in Sneek de Sneekweek georganiseerd. Ieder jaar weer komen er meer bezoekers op het evenement af en de laatste jaren zijn dat er zo'n 150.000! Geniet van de schepen, van het zeilen en vooral ook van de feestelijkheden.

De Sneekweek staat bekend als het grootste evenement op de Europese binnenwateren. Tegenwoordig komen zo'n 750 schepen en 150.000 bezoekers af op de zeilwedstrijden, de vlootschouw en de gezelligheid.

De Sneekweek, van 3 augustus tot 8 augustus in Sneek. Toegang is gratis. Het gehele programma staat op de website van Sneek=Meer.

Hele week feest in Sneek

Sneek bruist tijdens de Sneekweek. De hele week lang is er in de hele stad muziek, entertainment en ander vermaak te vinden voor alle bezoekers. Op de Marktstraat van Sneek staat een groot podium waar de hele week lang artiesten zullen optreden. Op dit podium zullen vooral (feest)bands en dweilorkesten optreden, voor de ultieme feestsfeer. Op zoek naar wat ander vermaak? Daarvoor zijn er genoeg mogelijkheden op andere locaties in de stad. Geniet bijvoorbeeld van een Bierfest op het Starteiland in Sneek op dinsdag 6 augustus. Of ga naar de 'Garden of Dance' in de Stadhuistuin. Op 7 augustus wordt daar bijvoorbeeld een hardstylefeest gehouden. Geen zin in al die harde beats? Feestcafé De Zaak heeft die avond optredens van Tim Douwsma en Monique Smit.

Vlootschouw

Vrijdag 2 augustus is hét moment voor de mensen die van boten en spektakel houden. Alle deelnemende boten zullen zich presenteren. Dit alles zal plaatsvinden in 'De Klok': een meer in de binnenstad van Sneek. Alle deelnemende zeilklassen zullen zich presenteren. Na afloop is er een spetterend vuurwerk. Zonder enige twijfel een knallend begin van de eerste dag Sneekweek.

Al 78 keer

Maar hoe is die Sneekweek eigenlijk ontstaan? In het jaar 1814 werd er voor het eerst een zeiltocht naar Sneek georganiseerd. Een bekende inwoner uit Sneek deserteerde uit de Franse militaire dienst en maakte een zeiltocht naar Joure. De mensen waren zo enthousiast over deze zeiltocht, dat er voortaan ieder jaar een zeiltocht gehouden zou worden. De moderne variant van de Sneekweek begon in 1935 en ontstond uit de hierboven genoemde zeilwedstrijden. De secretaris van de Sneeker Zeilvereniging kwam toen met het idee om, samen met de andere zeilvereniging uit Sneek, een gezamenlijke zeilweek te organiseren. En jawel, de eerste Sneekweek was een feit. 177 schepen namen deel aan deze week. Inmiddels is het evenement aanzienlijk groter geworden en kent iedere Nederlander de Sneekweek wel.

Tip: gek op zeilwedstrijden? Beleef dan vandaag de laatste wedstrijddag van het jaarlijkse Skûtsjesilen in Sneek. Een mooie opmaat voor de Sneekweek!

Laatst gewijzigd: 2013-08-05 08:51:52 · Gepubliceerd: 2 augustus 2013 - 708