Parels van het hoge noorden

Verrassende uitstapjes boven Groningen

Dagje uit in Groningen Redactioneel door

27 januari 2014 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Toerisme Verder dan de stad Groningen, nog hoger, daar is toch helemaal niets? Uitgestrekt Gronings land, de dijken, de zee, maar verder is er niets te zien. Wie deze opvatting heeft, slaat de plank volledig mis! In een uurtje rijden scheur je hier, zonder file, van een adventurepark terug naar de achttiende eeuw. Om de dag af te sluiten met een bakkie thee in een heuse Theefabriek.

Klimmen op acht meter hoogte

De dag begint spannend in Adventurepark Waddenfun. In dit nieuwe klimpark klauteren dappere deelnemers op acht meter hoogte over een touwparcours. Tineke Tuma-Oosterhof bezocht het park met haar gezin en schreef: "Een prachtig ingerichte boerenschuur met drie lagen klimactiviteit. Een uitgebreide instructie, ook voor mensen met een beperking. Ze proberen over iemands grens te gaan maar drukken daar niet in door, wat je grens is bepaal je zelf! Voldoende toezicht! Kortom, een geweldig middagje klimmen bij Waddenfun."

Openluchtmuseum Het Hoogeland

De volgende stop is een gemoedelijk museum, waar het verleden van Groningen nog heel actueel is. In Openluchtmuseum Het Hoogeland ga je werkelijk terug in de tijd. Honderd jaar geleden zag de omgeving van de Groningers er namelijk precies zo uit als hier. In de huisjes slapen de kinderen in een gezellige bedstee en ook de rest van het interieur ziet er zo uit als dat van een gewone dagloner. Het museum omvat in totaal twintig gebouwen, waaronder een smederij, een schilderswerkplaats en een gasthuis voor oude vrouwen. Voor kinderen is het museum erg leuk, want ze krijgen de kans om zelf eens in een bedstee te kruipen en ouderwetse spelletjes te spelen op het schoolplein.

Ziekenbezoek bij de zeehonden in Pieterburen

Iedereen kent de zielige zeehondjes van Lenie 't Hart wel, maar wist je dat je ze ook kunt bezoeken in Zeehondencreche? Het Groningse Pieterburen huisvest de diertjes totdat ze weer sterk genoeg zijn om terug te keren naar zee. Wie wil mag op ziekenbezoek en de dieren van dichtbij bekijken. Tijdens een rondleiding geven de medewerkers meer informatie over de verzorging van de zeehonden en het werk van de Lenie 't Hartstichting. Voor de kinderen is er een activiteitenhoek waar ze spelletjes kunnen doen en een zandbak.

De Theefabriek

En het lekkerst bewaren we natuurlijk voor het laatst! De laatste bestemming van de dag is Houwerzijl, waar het enige theemuseum van Nederland staat. In deze knusse Theefabriek spoelen de wetenswaardigheden over thee in een razend tempo over je heen. Zelfs de vraag 'hoe krijg je thee in een theezakje?' krijgt hier een antwoord. Maar stiekem is het allerleukste van thee natuurlijk het theedrinken! In de theeschenkerij krijgen gasten de kans om allerlei soorten thee uit te proberen. Met daarnaast een bordje vol lekkere dingen. Een simpele cream tea klinkt al heerlijk, maar het ultieme theegenot wacht in de Torenkamer. De Torenhoge Tea is speciaal voor geliefden!

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 16:46:19 · Gepubliceerd: 27 januari 2014 - 8391