Kijk je ogen uit dit weekend

Museum voor de Moderne Kunst Arnhem |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

14 maart 2014 Toerisme Arnhem, Gelderland Het is heerlijk lenteweer geweest, maar de zon verstopt zich de komende dagen weer. Een ideale gelegenheid om eens een museum van binnen te bekijken. Dit weekend worden hier en daar verschillende tentoonstellingen geopend. Welke pik jij eruit? Meer zin in natuur? Je kunt ook een kijkje nemen in de Amazone.

Textiel in kunst en vormgeving

De zinderende tentoonstelling Threads wordt zaterdag 15 maart geopend in het Museum voor de Moderne Kunst Arnhem. Ruim 25 kunstenaars en vormgevers laten werk zien waarin draad of textiel een belangrijke rol spelen. Je kunt zelf ook aan de slag: zet een steekje op het borduurraam Crossover Collective van Floor Nijdeken. Zondag is de Pakistaanse kunstenares Aisha Khalid aanwezig voor een lezing (vanaf 14:00 uur). Zij laat zich inspireren door islamitische ornamenten en textielpatronen. Zaterdag kun je tussen 13:00 uur en 17:00 uur de performance Knitting Machine van Merel Karhof bijwonen.
Meer informatie:
De tentoonstelling Threads is te zien van 15 maart tot 17 augustus 2014 in Museum Arnhem.
Toegang: tussen 11:00 uur en 17:00 uur op alle dagen, behalve maandag.
Entree: 9,00 euro voor volwassenen, kinderen gratis. 65+-ers en CJP-kaarthouders: 5,00 euro. De activiteiten in het weekend zijn gratis toegankelijk.

De grootste bronzen deur van Nederland

Als er een deur geplaatst wordt in een kathedraal is dat niet zomaar iets. En helemaal niet als het gaat om de Pelgrimsdeur, die met een oppervlakte van zo'n 20 vierkante meter de grootste is van Nederland. De deur weegt 1.700 kilo en heeft drieëntwintig panelen. Zaterdag 15 maart wordt deze Pelgrimsdeur van Amersfoort onthuld in het portaal van de Onze Lieve Vrouwetoren. Beeldhouwer Eric Claus heeft drie Amersfoortse verhalen in de deur verwerkt.
Meer informatie:
De officiële onthulling is zaterdag 15 maart om 15:00 uur. Daarna kan iedereen een bezoekje brengen aan het kunstwerk.
Aan de Pelgrimsdeur is een expositie gewijd, die te zien is in het Rietveldpaviljoen de Zonnehof. Deze expositie is te zien van 16 maart tot 4 mei 2014.

Kunst verstopt in boeken

In Museum Meermanno vind je nu wel heel bijzondere boeken. De tentoonstelling Van Picasso tot Sol LeWitt. Kunstenaarsboeken na 1950 wordt vrijdag 14 maart geopend. Internationale kunstenaars, zoals Pablo Picasso en Matisse, maakten vaak een 'livre de peintre', maar die zijn helemaal niet zo bekend. Dit concept ontstond eind negentiende eeuw in Frankrijk: luxe uitgaves waarin een literair boek gecombineerd werd met illustraties van een kunstenaar. Voor veel (jongere) kunstenaars was dit een aantrekkelijke kunstvorm, waarin ze hun eigen ideeën en opvattingen over kunst, mens en maatschappij konden tonen.
Meer informatie:
De De tentoonstelling Van Picasso tot Sol LeWitt. Kunstenaarsboeken na 1950 is te zien van 14 maart tot 13 juli 2014.
De expositie is alle dagen, behalve maandag, te bezoeken tussen 12:00 uur en 17:00 uur.
Toegang: 8,00 euro voor volwassenen, jeugd van 13 tot en met 18 jaar 4,00 euro.

Op bezoek in de Amazone

Altijd al een kijkje willen nemen in de Amazone? Dat kan zondag 16 maart in Leiden! Huh? Ja, op het Kennisfestival neem je in Naturalis een kijkje in het het grootste regenwoud van de wereld. Al je vragen over de Amazone worden hier beantwoord door deskundigen van Naturalis en het Wereld Natuur Fonds. Hoeveel bomen staan er? Welke dieren en planten leven er? Wat heeft de Amazone met klimaatverandering te maken? Hoe ga je op expeditie in de jungle? Lezingen, films, foto's, schminken, een speurtocht en demonstraties voor het hele gezin!
Meer informatie:
Het Kennisfestival wordt zondag 16 maart gehouden.
Te bezoeken tussen 11:00 uur en 16:00 uur in Naturalis in Leiden.
Toegang gratis.

Laatst gewijzigd: 2014-03-14 14:38:07 · Gepubliceerd: 2014-03-14 12:15:23 - 605