Ontmoet kunstenaars in oorlogstijd

Bezoek de Cavaljézaal |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Exclusieve kunst in de Cavaljézaal

29 maart 2014 Cultuur Ede, Gelderland De expositie Kunstenaars in oorlogstijd toont werken die nog niet eerder zijn tentoongesteld. Ontmoet exclusieve werken van onder andere Ossip Zadkine (De Verwoeste Stad in Rotterdam) en Shinkichi Tajiri (Wachter in Den Haag, de Knoop op Utrecht Centraal) in de Cavaljézaal van de Edesche Concertzaal.

De Tweede Wereldoorlog trok een zware wissel op Europa's culturele bestaan. Waar de Joodse kunstenaar Ossip Zadkine op tijd van Parijs naar de Verenigde Staten vluchtte en ontkwam, kreeg het besluit van het Joodse kunstenaars echtpaar Else Berg en Mommie Schwarz om in het Nederlandse Bergen te blijven een fatale afloop. Zaterdag 29 maart ontmoeten de kunstenaars elkaar en andere lotgenoten in de Cavaljézaal waar hun erfgoed in de weken voor 4 mei een exclusief podium krijgt.

Kunstenaars in oorlogstijd toont onder meer een portrettekening van Else Berg, gemaakt door Leo Gestel, slechts enkele weken voor haar arrestatie. Andere kunstenaars die deel uitmaken van de tentoonstelling zijn Jacques Lipchitz, Naum Aronson, Emmanuel Mané-Katz en Valentine Prax, echtgenote van Ossip Zadkine.

Bezoekersinformatie:

Kunstenaars in oorlogstijd is gratis toegankelijk en iedere zaterdag in april tussen 13:00 en 17:00 uur te bezoeken in de Cavaljézaal van de nieuwe Edesche Concertzaal. Vrijdag 2 mei wordt de expositie afgesloten met een 4 mei-herdenkingsconcert door de Israëlische klarinettiste Mor Levin en de Australisch-Russische pianiste Anne Veinberg.

Laatst gewijzigd: 2014-04-01 17:21:43 · Gepubliceerd: 2014-03-28 15:50:55 - 132