Inspirerende Van Nelle-fabriek nu op Werelderfgoedlijst

Van Nellefabriek viert feest |  deel via WhatsApp | Nieuws door

12 juli 2014 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Van Nelle? Dat is toch van die koffie? Ja, goed gegokt. Maar Van Nelle is nog veel meer. De voormalige fabriek waar thee, koffie en tabak werd geproduceerd is een opvallend gebouw waar prachtige werkruimtes gemaakt zijn. Het gebouw staat nu op de Werelderfgoedlijst. Lees en kijk snel waarom!

Rotterdam Architectuurstad

Het is geen toeval dat de bijzondere Van Nellefabriek, voorbeeld van het Nieuwe Bouwen uit de jaren '20, juist in Rotterdam staat. Burgemeester Aboutaleb noemde Rotterdam 'onbetwist dé architectuurstad van Nederland'. Het fabriekscomplex bestaat uit aaneengeschakelde gebouwen en was zijn tijd ver vooruit. Het werd in die tijd door andere architecten 'het mooiste schouwspel van de moderne tijd' genoemd en 'een gedicht in staal en glas'. De opdrachtgever, K. van der Leeuw, en de architecten J.A. Brinkman en L.C. Van der Vlugt ontwierpen de 'ideale fabriek': functioneel, mooi én open. Doordat het daglicht naar binnen valt, werkten de arbeiders veel fijner. En in die tijd was het niet vanzelfsprekend dat daarover werd nagedacht.

Universele waarde

Dit bijzondere gebouw heeft officieel de status van Unesco Werelderfgoed gekregen. Dat betekent dat de universele waarde van het pand erkend is en op papier staat. Er staan tien erfgoederen in het Koninkrijk der Nederlanden op de Werelderfgoedlijst van Unesco, de Van Nellefabriek is de eerste in Rotterdam. Er wordt alleen geen koffie, thee en tabak meer geproduceerd, maar het is een inspirerende omgeving voor kantoor en evenementen.

Met eigen ogen

Wil je het gebouw met eigen ogen bekijken? Dat kan, maar niet zomaar. Omdat er overdag gewerkt wordt, is het gebouw beperkt toegankelijk. Wel is er een tour, van Rotterdam ArchiGuides, waarmee je het bijzondere gebouw van binnen kunt zien.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:10:03 · Gepubliceerd: 2014-07-09 17:36:34 - 7357