Wat is er te doen rondom de Boekenweek?

Leuke activiteiten tijdens de Boekenweek |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Waanzin in de literatuur

7 maart 2015 Toerisme Landelijk Hoera, het is weer Boekenweek! Traditiegetrouw staat het boek in maart in de spotlights, en tijdens de tachtigste editie van het evenement gaat het over waanzin! Overal in het land wordt de Boekenweek aangegrepen om leuke activiteiten te organiseren. Waar kun je terecht?

Foto 1. Leuke activiteiten rondom de Boekenweek: theater voor kinderen, rondleidingen en een pubquiz voor volwassenen. En nog veel meer! Foto: Theater Bouwkunde

Heb je geen boek geschreven en gaat het traditonele Boekenbal dus aan je neus voorbij? Niet getreurd: bibliotheken, musea en natuurlijk boekwinkels doen een duit in het zakje en organiseren de leukste dingen voor jong en oud. Het thema 'Waanzin' levert genoeg inspiratie op... Maar ook buiten het thema om is er genoeg te beleven. Lang leve het boek! Bekijk een overzicht van alle activiteiten

Altijd leuk: in Museum Meermanno geniet je het hele jaar van de mooiste boeken. Net als in het Letterkundig Museum en het Kinderboekenmuseum

Voor kinderen

DEVENTER - Iedereen kent het verhaal van Het molletje en het drolletje. Dit leuke verhaal is zondag 8 maart te zien in Theater Bouwkunde tijdens een voorstelling voor kinderen van vier jaar en ouder. Compleet met speciaal gecomponeerde muziek.

LEIDEN - Kinderen kunnen zondag 15 maart komen luisteren naar spannende verhalen tijdens een voorleesmiddag in Museum De Lakenhal. Verhalen uit historisch Leiden komen tot leven: Rembrandt, Goeie Mie en gravin Ada komen voorbij.

In verschillende boekwinkels en bibliotheken wordt voorgelezen of zijn er andere activiteiten voor kinderen.

Voor volwassenen

ZALTBOMMEL - In Stadskasteel Zaltbommel is een expositie te zien over centsprenten, de voorlopers van stripverhalen. In deze prenten stonden woorden centraal en vaak ook morele lessen. De naam komt van de prijs: de prenten kostten maar één cent en waren daarom een alternatief voor duurdere boeken. Te zien tot en met 23 maart.

HAARLEM - Museum Het Dolhuys komt voor in het Boekenweek-essay, dat geschreven is door Pieter Steinz, een buurtbewoner van het museum. Er zijn onder meer open rondleidingen over 'Waanzin in de literatuur'. Ontdek welke dichters, musici en acteurs zich lieten inspireren door gekte en wie zelf ervaringsdeskundige was... De rondleiding is elke zondag tot en met 5 juli en dagelijks van 10 tot en met 14 maart.

APELDOORN - In het CODA Museum kun je zelf aan de slag: woensdag 11 maart met een workshop Autobiografisch schrijven. Leer hoe je je eigen levensverhaal op papier zet. Zondag 15 maart test je je kennis tijdens de eerste Apeldoornse Boekenweek Pubquiz. Schrijver en kunstenaar Bas Fontein is de quizmaster. Wie weet het meeste over waanzin in de literatuur?

Op de website van de Boekenweek staan nog veel meer activiteiten.

Festivals tijdens de Boekenweek

NIJMEGEN - Het Nijmeegs Boekenfeest wordt zaterdag 7 maart gehouden: schrijvers, dichters en wetenschappers zijn aan de macht in Concertgebouw De Vereeniging. Ze onderzoeken alle mogelijke kanten van het thema Waanzin. Het Boekenfeest wordt aangekondigd als een 'feest van gekken en dwazen'! Wees er dus snel bij...

TILBURG - In navolging van de Boekenweek pakt ook het Literair Festival TiLT uit rondom het thema Waanzin. Zaterdag 14 maart is het hoofdprogramma in Theaters Tilburg. De veelzijdige schrijfster Joke van Leeuwen doet de openingsact. Schrijvers en liedjesschrijvers ontmoeten elkaar en tijdens dit literaire festival is er alle ruimte voor cross-overs, verrassend talent en grote namen.

AMSTERDAM - De naam zegt het al: op het Logos Festival staat het woord centraal. Het programma barst dus van de poëzie, film, theater en literatuur. Hoogte- en dieptepunten van Nederlandse taal, rappers over hun favoriete boek en het geheim van een perfecte politieke redevoering: geniet er nog van tot en met zondag 8 maart.

Handig als je zondag 15 maart op stap wilt: je kunt op vertoon van het Boekenweekgeschenk gratis reizen door heel Nederland. Een goede reden om er een dagje op uit te gaan. Maar eerst natuurlijk naar de boekwinkel!

Foto 2. Iedereen kent het verhaal van de Mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept... Foto: Theater Bouwkunde
Foto 3. Spannende verhalen uit historisch Leiden. Foto: Museum De Lakenhal
Foto 4. Centsprenten worden ook wel de voorlopers genoemd van stripverhalen. Foto: via Het Carillon
Ook Festival TiLT weet wel raad met het thema Waanzin. Foto: Festival TiLT
What's in a name: het Logos Festival draait om woorden. Foto: Logos Festival

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-03-07 13:00:36 · Gepubliceerd: 2015-03-06 11:30:20 - 976