1

Kijkje in de gouden kledingkast van de kerk

Museum Catharijneconvent toont haar middeleeuwse schatten

Geheim van de Middeleeuwen; in gouddraad en zijde Nieuws door
Foto 1. Memorietafel met de Gregoriusmis, Meester van de Heilige Sippe, 1486, Utrecht, Museum Catharijneconvent

archief oud artikel 10 april 2015 Geschiedenis Utrecht, Utrecht Je zou het misschien niet denken, maar de Middeleeuwse kerken hadden grote schatten in huis. Museum Catharijneconvent heeft de grootste collectie Middeleeuwse liturgische gewaden ter wereld en toont alle pracht en praal tijdens de tentoonstelling Geheim van de Middeleeuwen.

Pronken in de kerk

De bisschoppen en priesters staken zichzelf in de mooiste kleren, ze droegen de gewaden in de mis om God te eren. Maar ook de gelovigen werden er door geïmponeerd. Het waren dan ook echte pronkstukken, gemaakt van dure materialen als fluweel, goudbrokaat en zijde, met borduursels van gouddraad. Deze schatten zijn te zien in de tentoonstelling Geheim van de Middeleeuwen in gouddraad en zijde. Hier ligt kleding die meer waard was dan zilveren kandelaars of beelden van heiligen. Geen wonder dat een set van een koorkap, twee dalmatieken (een soort tuniek) en een kazuifel (het opperkleed van de priester) in die tijd meer kostte dan een herenhuis!

Waarom de tentoonstelling 'Geheim uit de Middeleeuwen' inmiddels zo'n succes geworden is? DagjeWeg.NL sprak met de conservator van de expositie, Micha Leeflang. Ontdek het zelf!

Voor modeliefhebbers

Museum Catharijneconvent heeft een grote collectie met prachtige kerkkleren, die nu eindelijk voor publiek te zien zijn. Leuk voor fashionista's en modeliefhebbers om te gaan bekijken! De ontwerpen werden gemaakt door grote kunstenaars, onder meer de Meester van Alkmaar en Jacob Cornelisz van Oostsanen. Zij werkten ook voor rijke kooplieden, die bestelden zelf ook de liturgische gewaden om hun plekje in de hemel veilig te stellen! Ontdek de goed bewaarde geheimen uit de Middeleeuwen! Sluit bijvoorbeeld aan bij een rondleiding en neem een exclusief kijkje in de textieldepots. Er zijn ook workshops goudborduren, excursies en 'textielzondagen'.

Praktische informatie

Geheim van de Middeleeuwen, in gouddraad en zijde
De expositie is te zien van 10 april tot en met 16 augustus 2015.
Foto 2. Bisschopsschoen, Noordelijke Nederlanden, Utrecht, tussen 1300-1317, Utrecht, Centraal Museum
Foto 3. Dalmatiek van het gouden vierstel van David van Bourgondië, Jacob van Malborch, Utrecht, 1504, Utrecht, Museum Catharijneconvent

Laatst gewijzigd: 2015-06-01 15:35:11 · Gepubliceerd: 10 april 2015 - 659