Vlaggetjesdag 2018: feestelijke vlaggetjes en verse vis!

Verse haring happen op Vlaggetjesdag in Scheveningen

Vlaggetjesdag 2018 in Scheveningen Nieuws door
Foto 1. Hmm, geniet ook van een lekkere haring! Foto: Vlaggetjesdag.

archief oud artikel 6 juni 2018 Toerisme Scheveningen, Zuid-Holland Wat lekker is die haring toch, dat hoor je overal. Het is gezond dus hap maar mee, een stukje zee aan wal! Scheveningen staat op zaterdag 16 juni in het teken van Vlaggetjesdag 2018. Wapperende vlaggen, feestelijke gezelligheid en rondvliegende spetters tijdens een spectaculaire demonstratie van de KNRM. En natuurlijk heerlijke verse haring. Hopelijk schijnt het zonnetje!

Feest vol Scheveningse tradities

Vlaggetjesdag is één groot feest! Hap verse haring, bewonder bezoekers in klederdracht, doe mee aan leuke activiteiten en geniet van allerlei optredens. Zo staan Wolter Kroes en kornuiten op het hoofdpodium, geeft de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) zoals elk jaar een spectaculaire demonstratie in de eerste binnenhaven en zijn er allerlei oud-Hollandse spellen te doen. Scheveningen bruist van de nostalgie met oude ambachten, een Schevenings dorp vol spullen en foto's van vroeger en bewonder historische brandweerwagens en ga geheel in stijl op de foto als brandweer.

Haring happen met uitsterven bedreigd

Niet te missen: om de traditie van het haring happen levende te houden worden kinderen en jongeren aangemoedigd haring te eten op Vlaggetjesdag. Steeds minder kinderen en jongeren nemen namelijk een harinkje. Op Vlaggetjesdag kun je in het Kinder Haring Proeflokaal haring uitproberen in talloze combi's. Met zoetzuur, komkommer, chips. Wie het aandurft krijgt een kleinigheidje cadeau!

Feest in Scheveningen

Het is extra feestelijk aan de Haagse kust dit jaar, want Scheveningen bestaat 200 jaar! Zo is er tijdens Vlaggetjesdag ook Festival Classique 2018. Bekijk wat er te doen is in Scheveningen.

Voorpret en nagenieten

Vlaggetjesdag begint al op vrijdag! Geniet van 17:00 uur tot 19:00 uur van de Grootste Haringparty van Nederland. Bij je eerste drankje krijg je gratis haring! Let wel; op is op. Daarna zing je vanaf 19:30 uur mee met de Sing Along. Onder andere de liedjes uit de musicals Grease en Doe Maar komen voorbij, onder begeleiding van professionele artiesten die hebben gespeeld met Golden Earring en Crazy Pianos. Bijzonder: op zondag 17 juni is er Gospel aan de Haven met Joke Buis en het YMCA Gospel Choir.

Wat is Vlaggetjesdag?

  • Vlaggetjesdag is een drukbezocht evenement en bestaat officieel sinds 1947. Het is de viering van de komst van de Hollandse Nieuwe in de Scheveningse haven. Vroeger werden vissersschepen versierd met vlaggetjes en voeren ze op Vlaggetjesdag uit om haring te vangen;
  • Vanwege het historisch aspect van het feest en de visserscultuur worden bezoekers aangemoedigd in klederdracht te komen;
  • Vanwege de drukte adviseert de organisatie bezoekers om gebruik te maken van het openbaar vervoer.
Foto 2. Zelfs kinderen houden van haring! Foto: Vlaggetjesdag.
Foto 3. Vlaggetjes, die mogen niet ontbreken op Vlaggetjesdag. Foto: Vlaggetjesdag.
Foto 4. Ontdek de geschiedenis van Scheveningen! Foto: Vlaggetjesdag.

Laatst gewijzigd: 2018-06-12 16:11:09 · Gepubliceerd: 6 juni 2018 - 6179