1

Turen naar maan, sterren en Jupiter

Speur de hemel af tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen

Landelijke Sterrenkijkdagen Nieuws door
Foto 1. Hopen op helder weer tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen. Foto: pexels.com

archief oud artikel 10 maart 2016 Natuur Landelijk Sterren kijken is niet alleen romantisch, maar ook razend interessant! Tuur tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen door de telescopen die door het hele land staan opgesteld. Bij veel sterrenwachten krijgen bezoekers extra uitleg, zodat je weet wat er precies te zien is.

Waar kijken we naar?

Want ja, wat is er precies te zien op deze avonden? Volgens de organisatie zijn er een aantal blikvangers, zoals de maan. Die zien we natuurlijk wel vaker, maar deze staat nog enkele dagen voor het eerste kwartier. Ook Jupiter, het sterrenbeeld Orion en de jonge sterrenhoop de Plejaden moeten met helder weer te zien zijn.

Leuke activiteiten voor een prikkie

Door het hele land zetten sterrenwachten hun telescopen klaar om jong en oud kennis te laten maken met de wonderlijke sterrenhemel boven ons hoofd. Een paar locaties op een rijtje:

  • UTRECHT - Sonnenborgh - museum en sterrenwacht in Utrecht is op 11 en 12 maart open van 19:00 uur tot 23:00 uur. Voor maar € 5,- krijgt iedereen de kans door de grote telescopen van Sonnenborgh te turen. Is het bewolkt? Dan kun je sterren zien schitteren tijdens een voorstelling in het kleine planetarium.
  • FRANEKER - Ook het oudste werkende planetarium van Nederland, het Eise Eisinga Planetarium vult dit weekend met een speciaal programma in. Op 11 en 12 maart is het planetarium extra open van 19:00 uur tot 21:00 uur. In de woonkamer van Eisinga krijgen bezoekers uitleg over het zonnestelsel en het museum is vrij te bezoeken. In tuin staat een telescoop om bij helder weer de sterrenhemel te bewonderen. Entreeprijs is € 2,- per persoon.
  • DWINGELOO - De radiotelescoop van Dwingeloo viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Al zestig jaar lang siert dit opvallende bouwwerk het landschap. Wat daar precies gebeurt? Dan kun je met eigen ogen zien op zaterdag 12 maart van 14:00 uur tot 17:00 uur en 's avonds van 20:00 uur tot 23:00 uur. Voor € 2,- per persoon krijg je een rondleiding en demonstratie in de radiotelescoop. Als de avond valt, staan er op het veld telescopen klaar om sterrenstelsels of misschien de manen van Jupiter te spotten.

Romantisch sterren kijken

Heb je dit weekend al plannen, maar wil je wel eens op een romantische manier naar de sterren kijken? Boek dan een Sterrenkubus en slaap in een riant bed onder een transparante koepel. En wil je die schitteringen van dichterbij bekijken? Er is ook een telescoop aanwezig met informatie van de Cosmos Sterrenwacht. Slapen onder sterren op het Overijsselse platteland: romantischer vind je het bijna niet.

Wat is er nog meer te doen dit weekend? Bekijk de weekendtips van DagjeWeg.NL!
Foto 2. Sterren kijken bij Sonnenborgh. Foto: Sonnenborgh - museum en sterrenwacht
Foto 3. Het oudste nog werkende planetarium van Nederland: het Eise Eisinga Planetarium. Foto Niels Elgaard Larsen - Eigen werk, CC BY-SA 3.0.
Foto 4. De radiotelescoop in Dwingeloo. Foto: https://www.flickr.com/photos/rmdobservations/8073803686, CC BY 2.0

Laatst gewijzigd: 2016-03-10 17:14:24 · Gepubliceerd: 10 maart 2016 - 1305