Vandaag: live-uitvoering The Passion in Amersfoort

The Passion 2016 in Amersfoort |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Amersfoort is op Witte Donderdag het decor voor het paasverhaal

24 maart 2016 Toerisme Amersfoort, Utrecht Amersfoort is in 2016 gastheer voor het muzikale evenement The Passion. De rollen zijn inmiddels bekend. Wie zijn er te zien en te horen in Amersfoort?

Foto 1. Tienduizenden mensen komen op het muziekspektakel af. Foto: Willem-Jan de Bruin

Processie

Tijdens het spektakel The Passion lopen ruim duizend mensen in processie door de stad, achter een enorm groot, verlicht kruis aan. Tienduizenden mensen komen naar de stad om het paasevenement mee te maken en op televisie wordt het gebeuren door miljoenen mensen gevolgd. Burgemeester Bolsius van Amersfoort noemt het een 'grote eer' en een 'enorme uitdaging' dat Amersfoort dit jaar het decor is deze 'unieke gebeurtenis'.

Virtual Reality

Wil je er bij zijn in Amersfoort? Zorg dan dat je vóór 20:30 uur op het Eemplein bent. Als het plein vol is, wordt het plein afgesloten. Thuis kun je meekijken met een speciale app en bril. Stop je smartphone in een speciale bril en je sta je ineens midden op het podium in Amersfoort. The Passion is het eerste grote live-event in Nederland dat via virtual reality te beleven is.

Martijn Fischer

Elk jaar is het weer spannend wie de rollen zullen spelen en zingen van de hoofdpersonen. Dit jaar wordt de rol van Jezus gespeeld door acteur Martijn Fischer. Hij kreeg heel wat kritiek te verduren toen dat nieuws bekend werd. Zelf zei hij ook dat hij niet echt voldoet aan het plaatje van Jezus Christus dat de meeste mensen waarschijnlijk in hun hoofd hebben. Andere rollen zijn dit jaar weggelegd voor Ellen ten Damme, die Maria speelt. Zanger Xander de Buisonjé is Judas en acteur Mark van Eeuwen is Petrus. Howard Komproe, stand-up comedian, vertolkt de rol van Pilatus en de verteller is cabaretière Lenette van Dongen. Presentatrice Sofie van den Enk is dit keer de verslaggeefster.

Simpele opdrachten

De bedoeling van The Passion is om het paasverhaal voor iedereen toegankelijk te maken. Dat gebeurt door middel van muziek en toneelspel. Bestaande Nederlandstalige liedjes worden gebruikt en soms iets omgebogen om het verhaal dichterbij te brengen. Bij het evenement hoort ook een website met allerlei inspiratie om thuis aan de slag te gaan met The Passion en Pasen. Er is ook informatie te vinden over het leven van Jezus en Pasen. Er staan korte stukjes overdenking op en simpele opdrachten 'om het leven vandaag iets mooier te maken'.

Vluchtelingen

In Amersfoort wordt in 2016 ook herdacht dat er in de Eerste Wereldoorlog een enorme stroom vluchtelingen uit België naar de stad kwam. In de uitvoering van The Passion wordt verwezen naar deze historische gebeurtenis.

Het live tv-spektakel is te zien op (Witte) Donderdag 24 maart 2016 op NPO 1, van 20:00 uur tot 23:00 uur.

Foto 2. De wegvoering van Jezus in 2014. Foto: Arianne Ramaker
Foto 3. Martijn Fischer speelt dit jaar de rol van Jezus. Foto: EO
Foto 4. Het Eemplein in Amersfoort is het decor voor het evenement. Foto: Willem-Jan de Bruin
In de processie lopen ruim duizend mensen mee. Ook online kun je mee 'lopen'. Foto: Arianne Ramakers

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2016-03-24 16:38:52 · Gepubliceerd: 2016-03-22 11:44:27 - 770