1

Ontdek het heelal in deze musea

Ontdek alles over sterren en planeten met deze uitjes

Space Expo: op naar de Melkweg   Redactioneel door
Foto 1. Ontdek het heelal en de ruimtevaart in deze musea. Foto: Luchtvaartmuseum Aviodrome.

21 mei 2022 bijgewerkt: 26 mei 2023 Wetenschap Landelijk Ontrafel de mysteries van het universum en bekijk de aarde vanuit het oogpunt van een astronaut. Leer meer over het heelal in deze musea over ruimtevaart. Er is zoveel te ontdekken!

In de trein door de ruimte

NOORDWIJK - Bij Space Expo reis je langs verre planeten en prachtige melkwegstelsels in de tentoonstelling van Space Expo en bewonder de levensgrote maquette van de maanlanding, met een schaalmodel van de maanlander Eagle op ware grootte. Ga ook op Missie in het Museum. Je volgt de Nederlandse astronaut André Kuipers op een virtuele tour door Space Expo. Kinderen krijgen een missie toolkit mee om te trainen als een echte astronaut en om interessante opdrachten en experimenten uit te voeren. En je bezoekt een ruimtestation!

Uitzicht als een astronaut

KERKRADE - In Kerkrade vind je het enige planetarium ter wereld dat ondersteboven staat. Je kijkt vanaf een speciaal balkon met een vloer van glas naar de aarde. Dat uitzicht lijkt op hoe een handjevol astronauten onze planeet vanuit de ruimte heeft gezien. En nu jij ook! Dit unieke uitzicht vind je in het Discovery Museum, waar nog veel meer te zien en te doen is. Een museum waar je allerlei snufjes in het lab mag uitproberen en jezelf ontpopt tot ware wetenschapper!

Samen naar sterren kijken

BURGUM - In het Observeum en Sterrenwacht Burgum staan allerlei telescopen die je elke vrijdagavond mag gebruiken om naar de sterren te kijken. Weet je niet zo goed waar je naar op zoek bent? Geen zorgen, je leert alles over de sterrenhemel met behulp van een sterrenkaart. Als de lucht bewolkt is, staan er andere activiteiten op het programma. Bekijk indrukwekkende foto's van speciale hemelverschijnselen en leer alles over sterrenkunde door interessante films.

Cosmos Sterrenwacht en Planetarium

LATTROP - Sterren kijken en alles over de ruimte leren door filmpjes en foto's. In Cosmos Sterrenwacht en Planetarium staat een van de grootste telescopen van Nederland. Door deze telescoop bekijk je kraters op de maan en zie je de ringen van Saturnus. Als het écht helder weer is, zie je zelfs verre sterrenhopen en sterrenstelsels. In het planetarium is het altijd helder: hier sta je ineens onder een indrukwekkende sterrenhemel. Een gids legt uit wat je precies ziet en hoe je sterrenbeelden kunt herkennen. In het Astro Theater zie je prachtige films over de ruimte en een bezoekje aan de sterrentuin is ook zeker de moeite waard.

Meer musea over ruimtevaart

  • Eise Eisenga Planetarium in Franeker - Het oudste werkend planetarium ter wereld! Hier is nog steeds het bewegende model van het zonnestelsel te vinden, door Nederlands amateur-astronoom Eise Eisinga (1744-1828).
  • Luchtvaartmuseum Aviodrome - In dit museum huist het Nationaal Ruimtevaart Museum. Hier neem je zelfs een kijkje binnenin een ruimteschip en leer je alle ins en outs van de luchtvaart én de ruimtevaart.
  • Sonnenborgh in Utrecht - Ga als wetenschapper aan de slag en maak een ruimtereis in dit historische gebouw, leer hoe je het weer voorspelt en maak je eigen satelliet.
  • Artis in Amsterdam - In de dierentuin vind je ook het Artis Planetarium, waar je op reis gaat langs sterren en door het heelal. Hier zijn geregeld extra activiteiten zijn. Het plafond van het Planetarium is een gigantisch koepelscherm vol sterren.

Foto 2. In Space Expo is het alsof je zelf in de ruimte bent! Foto: Space Expo.

Laatst gewijzigd: 2023-05-26 09:57:54 · Gepubliceerd: 2016-04-11 15:53:50 - 10029