1

Anti fitgirl: hier wil je alleen maar eten, eten, eten

Samen eten schept een band

Vind een restaurant bij jou in de buurt   Redactioneel door
Foto 1. Ontbijt, brunch, lunch of koffie met een taartje tussendoor: samen eten schept een band! Foto: Croissanterie Pigalle in Groningen.

archief oud artikel 15 februari 2017 Toerisme Landelijk Je hebt van die vriendinnen met wie je leuk kunt winkelen, goed kunt praten en met wie je dezelfde humor deelt. Allemaal leuk en aardig, maar dan heb je nog die vriendinnen met wie je altijd zo lekker kunt eten! Samen hop je van de brunch naar een taartje bij de koffie en van het diner naar een borrel met snacks. De fitgirl-trend gaat compleet aan jullie voorbij. Kom maar op met die lekkere tips voor gezellige eettentjes! Extra leuk: ze zijn nog allemaal Instagram-waardig ook.

Hipsters met smaak

EDE - Een beetje verstopt in een zijstraat net buiten het centrum, maar absoluut het extra stukje lopen waard: Rode Peper & Basilicum. Dit tentje heeft alle hipster ingrediënten om een modern succes te zijn. Een toffe bar met open keuken, gave lampen, een hip interieur met hier en daar een knipoog en een originele menukaart. Er hangt een gezellige sfeer en je ziet de chefs relaxed koken vanaf je tafel. Alleen het lactosevrije ijs komt niet uit eigen keuken. Voordeel: alles op de kaart ziet er lekker uit. Nadeel: er zijn veel groepstafels. Een tafeltje voor twee is er niet echt, waardoor je al snel aan de bar zit. Aanraders: de risotto, de frietjes en de tiramisu.

Net even anders dan anders: jeu-de-boulen en borrelen in jeu de boules bars of katten knuffelen en koffiedrinken in kattencafés.

Hysterisch Aziatisch

AMSTERDAM - Maar vijf minuutjes met de tram vanaf Amsterdam Centraal Station en je zit ineens in Azië. Een vrolijk, kleurrijk en streetwise Azië: het restaurant is een plaatje. En man o man, wat is er veel te eten. Happyhappyjoyjoy East is een restaurant van topkok Julius Jaspers - zijn persoonlijke tips staan op het menu. Je kunt hier meerdere kleine gangen bestellen met sushi, dumplings, dim sum, salades, soepen: alles wat ook maar een beetje Aziatisch is. Voordeel: superveel keus. Nadeel: het vult als een malle, waardoor je na twee rondes al vol zit terwijl er nog zoveel lekkers op de kaart staat. Lees hier de Happyhappyjoyjoy recensie. Aanraders: de snacks en de dim sum met een flesje sake erbij.

Lekker luie nacho's

AMERSFOORT - Een ode aan jazz, gezelligheid en lekker eten. Lazy Louis (als in Louis Armstrong) loop je tijdens een dagje shoppen of toeristje spelen gemakkelijk voorbij, tenzij je er ooit bent geweest en dus weet hoe leuk het er is. Een van de weinige cafés waar nog echt een bruinekroegensfeer hangt, maar dan in de stijl van vroeger met goede muziek van nu - gek genoeg géén jazz. De kaart is ontzettend uitgebreid, het interieur gezellig ouderwets en de barmannen zien eruit alsof ze naast dit baantje modellenwerk doen. Aanraders: Lazy's Cantina (nacho's) en de Que Pasa (tapas voor twee).

Geheimzinnige appeltaart

ROTTERDAM - Een aanrader van menig Rotterdammer: Dudok Rotterdam is een plaatje middenin de stad. Het heeft iets chics en is tegelijkertijd heel laagdrempelig, met her en der kapstokken naast de tafeltjes en vrolijk en informeel personeel. Het karakteristieke gebouw werd in 1945 ontworpen door de Nederlandse architect Willem Marinus Dudok (1884-1974) en is dus naar hem vernoemd. Dudok heeft een geheim recept voor appeltaart, dat inmiddels in meerdere cafés in Nederland wordt gebruikt. Maar in Rotterdam is-ie echt bedacht. Aanraders: de quiche en natuurlijk de warme appeltaart met kaneelijs en slagroom.

Hip Italië in historisch Leiden

LEIDEN - Pilaren met olijfgroene tegeltjes, grote Italiaanse hammen die boven de open keuken hangen en een échte Italiaanse kaart. Meer dan de standaard pizza's en pasta's dus bij Italian Bar-Bistro City Hall. Het ziet er binnen prachtig uit en er is plek zat. Toch is reserveren een aanrader, want er zijn meer mensen in Leiden met goede smaak. Neem ruim de tijd voor een lunch, etentje of tussendoortje hier. Er staat zoveel op de kaart dat kiezen bijna onmogelijk is. Grote kans dat je er urenlang blijft plakken om tâch nog dat andere gerechtje te proberen. Aanraders: Neem een van de piatti piccolo's met een lekker wijntje erbij.

Extra lekkere tips

Foto 2. De bar van Rode Peper & Basilicum in Ede is een toffe plek om samen wat te eten en te drinken. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2022-02-17 12:12:53 · Gepubliceerd: 2017-01-31 12:10:54 - 6108