Beleef Mondriaan in het huis waar hij geboren werd

Bezoek het Mondriaanhuis |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Mondriaanhuis in Amersfoort nu open voor publiek

9 maart 2017 Cultuur Amersfoort, Utrecht Na maandenlange verbouwing is het Mondriaanhuis in Amersfoort weer geopend voor publiek. Vanaf nu maak je op Mondriaans geboortegrond een reis door de wereld van de abstracte kunstenaar. Ontdek in een paar minuten hoe zijn kunst zich ontwikkelde, stap over de drempel van zijn Parijse atelier en ga vervolgens zelf lekker abstract aan de slag met creatieve opdrachten. Een onmisbaar uitje in feestjaar 100 jaar De Stijl.

Foto 1. Beleef Mondriaans New York, waar hij de Victory Boogie Woogie maakte. Foto: Mike Bink

Mondriaan in vijf minuten

De reis begint bij een ruimte vol videoschermen, waar een show van vijf minuten je laat zien hoe de kunst van Piet Mondriaan zich ontwikkelde. Schilderde hij eerst realistische landschappen, na een paar minuten verandert zijn werk in de abstracte composities waarmee hij wereldwijd bekend werd. Let ook op de muziek die je hoort: de stijlen passen bij de tijd waarin Mondriaan leefde en geven aan waar hij graag naar luisterde.

Van Parijs naar New York

Door naar Parijs, waar Mondriaan in de jaren twintig veel van zijn abstracte werk heeft gemaakt. In het Mondriaanhuis loop je door zijn Parijse atelier, dat op ware grootte is nagemaakt. Hier komt het revolutionaire wereldbeeld van Mondriaan en De Stijl goed naar voren: alles is in perfecte harmonie geordend. Van de rood-geel-blauwe kleurvlakken tot de meubels en de schilderijen. Een nog dieper kijkje in het hoofd van Mondriaan krijg je in de ruimte New York. Ga om de transparante kubus zitten en laat de kleuren, lichten en (geluids)fragmenten over je heen komen. In de jaren veertig maakte Mondriaan zijn meesterwerk de Victory Boogie Woogie in New York.

Word net zo goed als Mondriaan

De tour eindigt in het Doe-het-zelf-atelier. Hier mag je zelf aan de slag. Creëer een kunstwerk aan de hand van creatieve doe-opdrachten of componeer een show met een licht- en geluidsinstallatie, die reageert op jouw bewegingen. Kinderen kunnen losgaan op de vijf meter lange legowand.

Over 100 jaar De Stijl

In 2017 is het honderd jaar geleden dat de kunststroming De Stijl werd opgericht. Overal in Nederland kun je dit jaar terecht om De Stijl te ontdekken en te beleven, van het Gemeentemuseum Den Haag tot het Rietveld Schröderhuis in Utrecht. Lees onze tips voor 100 jaar De Stijl en begin aan je bucketlist!
Foto 2. Ontdek hoe het werk van Mondriaan zich ontwikkelde. Foto: Mike Bink
Foto 3. Het perfect geordende atelier in Parijs. Foto: Mike Bink
Foto 4. Deze kunst in het doe-atelier reageert op jouw bewegingen. Foto: Mike Bink

Laatst gewijzigd: 2017-04-28 12:04:07 · Gepubliceerd: 2017-03-09 11:32:53 - 1768