1

Nationale Museumweek: dit is er te doen

Bewonder een pispot, dwaal door een badhuis of word Musketier

Alle musea in Nederland Redactioneel door
Foto 1. De opening van de Nationale Museumweek is altijd een feestje. Foto: Floris Heuer

archief oud artikel 31 maart 2017 Cultuur Landelijk Voor het ene museum is het een dinosaurus, voor het ander een poppenhuis en weer de ander komt met een pispot op de proppen: tijdens de Nationale Museumweek zetten meer dan 400 musea hun bijzonderste object eens goed in het zonnetje. Houd tussen 3 en 9 april eens een dagdeel vrij en plan een leuk dagje uit in een museum! Bekijk wat er te doen is.

Gouden Pronkstukken

DORDRECHT - Met het thema 'Ons Echte Goud' wil de Nationale Museumweek de bijzondere collecties van Nederlandse musea onder de aandacht brengen. Want ons landje heeft heel wat om trots op te zijn! Op drie plekken in het land worden grote 'Gouden Pronkstukken' onthuld. De presentatie van het eerste pronkstuk is tijdens de aftrap van de week, op zondag 2 april in Dordrecht. Niemand minder dan presentator Klaas van Kruistum zal op het Statenplein de Gouden Letterkast onthullen. Kun je niet aanwezig zijn? Plaats dan een berichtje op Twitter met de hashtag #GoudenZin: alle getagde tweets verschijnen op een levensgroot LED-scherm in de letterkast!

  • Gouden Pronkstuk nummer 2 is het Meisje van Yde, dat op dinsdag 4 april om 16:00 uur aan de Vaart in Assen wordt onthuld. Hierna is ze het hele jaar te zien in het Drents Museum.
  • Het derde en laatste pronkstuk is de Levensgrote Ploeger en wordt onthuld op donderdag 6 april, om 16:00 uur op de Kanaaldijk in Helmond.

Mmmmm!

HATTEM - Speculaas is heerlijk om op te eten, maar hoe lang bestaan die koekjes eigenlijk? En hoe werden ze gemaakt? Dat leer je in het Nederlands Bakkerijmuseum, waar de speculaasmachine deze week centraal staat.

  • Tip: kom op zaterdagmorgen langs, want dan is het kinderbakdag! Tussen 11:00 uur en 16:00 uur mogen kinderen hun eigen koekjes bakken.
  • Bestel tickets voor het Bakkerijmuseum via DagjeWeg.NL Tickets en ontvang €1,50 korting per persoon én een gratis speurtocht.

Naast de pispot

POEDEROIJEN - Opgevist uit de gracht rondom Slot Loevestein: een eeuwenoude pispot! Hierop deden middeleeuwers hun behoefte als ze 's nachts nodig moesten. Tijdens het museumweekend in Slot Loevestein zie je hoe zo'n pispot eruitzag. Hm, geef ons toch maar ons hedendaagse toilet... Ook geniet je dit weekend van muziek uit de middeleeuwen. Kom mee lawaai maken!

100 Jaar De Stijl

AMERSFOORT - Natuurlijk kunnen we ook in de Nationale Museumweek niet om 100 Jaar De Stijl heen. In het vernieuwde Mondriaanhuis loop je door het atelier van Piet Mondriaan, dat op ware grootte is nagebouwd. Ook volg je zijn creatieve uitspattingen van begin tot eind in een virtuele show.

Kom maar hier met je goudstukken

HOORN - Heb je op zolder nog een oude portemonnee liggen of vind je opeens een muntje tussen de kussens van de bank? Van 7 tot en met 9 april kom je er in het Westfries Museum achter wat ze nog waard zijn. Kenners taxeren oude munten, penningen en bankbiljetten. Wie weet word je wel miljonair! Het pronkstuk van dit museum is een groot schilderij van de Hoornse schutterij. Bewonder dit Nachtwacht-achtige schilderij en waan je in de Gouden Eeuw. En als je toch in Hoorn bent, loop dan meteen even door naar de haven waar museumschip de Halve Maen ligt aangemeerd. In het nagebouwde zeventiende-eeuwse schip ontdek je hoe de bemanning leefde tussen de kanonnen en krakende masten. Pas op dat je je hoofd niet stoot!

Het mooie Teylers Museum

HAARLEM - Het Teylers Museum zet deze week haar enorme historische bibliotheek in het zonnetje. Deze bieb is doorgaans gesloten, maar is speciaal tijdens de Museumweek open voor publiek. Loop tussen de rijen met boeken door en waan je op de set van een romantische film. Sinds 28 maart bewonder je in dit museum ook de ruitvormige aquarel van Alma-Tadema. Grijp je kans, want dit opvallende werk is maar twee maanden te zien.

Badderen met de Romeinen

HEERLEN - In het Thermenmuseum vind je het best bewaarde badhuis uit de Romeinse tijd in Nederland. Ja, die hebben we gewoon in ons land! Loop door het 2000 jaar oude badhuis en stel je voor hoe ze hier vroeger badderden en elkaar ontmoetten. In het vlakbij gelegen Kasteel Hoensbroek krijg je de hele week een gratis speurtocht bij een bezoekje. Ga als Musketier op zoek naar het geheim van de verovering van Maastricht in 1673 in dit enorme kasteel!

Foto 2. Ontdek in de Halve Maen hoe de bemanning van een schip leefde. Foto: Westfries Museum
Foto 3. Het indrukwekkende interieur van het Teylers Museum. Foto: Teylers Museum

Laatst gewijzigd: 2017-04-03 13:59:57 · Gepubliceerd: 31 maart 2017 - 1030