Top 5 tuinen voor een dagje uit

Bezoek een stadstuin, kruidentuin of pluktuin

Een dagje uit naar een tuin   Redactioneel door
Foto 1. Doe een lekker groen dagje uit en bezoek een kruidentuin, pluktuin of stadstuin. Foto: DagjeWeg.NL.

19 juni 2020 Natuur Landelijk Doe lekker groen en verantwoord en geniet van een dagje uit in de natuur - maar dan wel met de bewoonde wereld vlak om de hoek. Ga een dagje naar een stadstuin, kruidentuin of pluktuin! Er zijn genoeg groene walhalla's waar je de gekste, mooiste en meest exotische planten en bloemen bewondert. Niet alleen mooi, maar ook ontzettend leerzaam. Of pluk in het plukseizoen een eigen voorraad aan bloemen, groente en fruit bij elkaar.

Hortus botanicus Leiden

In het historische hart van Leiden ligt een groene parel verscholen: Hortus botanicus Leiden. Hier zie je plantensoorten uit de hele wereld. Bananenplanten, reuzenwaterlelies, vleesetende planten en kruiden en specerijen die je hoogstwaarschijnlijk zelf in de keuken hebt staan. Leuk weetje: de tropische plantencollectie van de Hortus stamt uit 1700 en is belangrijk voor wetenschappelijk onderzoek. De eerste planten werden al verzameld door artsen van de VOC. Zij namen kaneel, peper en kokosnoot mee terug naar Nederland.

Tip: Wij brachten een bezoekje aan Hortus Leiden. Lees er meer over in: Hortus botanicus Leiden: hier word je spontaan verliefd.

Het Aardbeienterras in Rijsbergen

Bij Het Aardbeienterras in Rijsbergen geniet je vanaf april tot november van vers geplukte zomerkoninkjes. Kies voor een bakje aardbeien, aardbeienthee of aardbeien met een heerlijke chocodip. Regent het? Geen probleem. Er is een overdekt en verwarmd terras. Je kunt natuurlijk ook zelf aardbeien komen plukken in het aardbeienplukseizoen van eind mei tot november!

Pluktuin Frytsjam in Twijzel

Pluktuin Frytsjam in Twijzel heeft een grote tuin vol lekkers. Allerlei soorten bessen, rabarber, courgettes, pompoen. Wat er precies groeit, verschilt per seizoen. Maar je kunt er lekker voordelig je groente en fruit zelf plukken! Of zoek een prachtig boeketje bloemen bij elkaar voor in huis. Plukken kan alleen in het oogstseizoen - vanaf mei tot en met september.

Hortus botanicus Haren

Een van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland is de Hortus botanicus Haren. Hier heb je onder andere een wilde plantentuin en tuinen in Keltische en Chinese stijl - inclusief authentiek theehuis. Er is ook prachtige, kleurrijke kruidentuin. Maar let op: niets uit deze tuin is eetbaar. Alleen al een plant aanraken kan irriterend zijn voor de huid. De tuin zit vol kruiden waarvan ze vroeger dachten dat die een genezende werking hadden. En nu mogen we ze niet eens aanraken, kun je nagaan.

Stadskruidentuin Rotterdamse Munt

In stadskruidentuin Rotterdamse Munt groeien meer dan honderd soorten kruiden en eetbare bloemen. Een keertje komen plukken mag, maar je kunt hier zelfs een kruidenabonnement afsluiten. Dan kun je je eigen kruidenmelanges plukken. Klinkt misschien een beetje gek, maar met die ruim honderd kruiden kun je enorm veel zelf maken. Thee, soep, garnering voor door de salade, smaakmakers. Dan is zo'n kruidenabonnement een mooie combi van lekker eropuit in de natuur en lekker voordelig in de keuken!

Meer tuinen voor dagjes uit

Foto 2. Deze Goudenregen staat in Hortus botanicus Leiden en is al minstens 400 jaar oud. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2020-06-24 15:51:16 · Gepubliceerd: 2017-06-07 14:03:30 - 14245