Krijg zin in de zomer in een van deze 5 prachtige tuinen

Dagje uit in een mooie tuin |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Van historisch bomenpark tot een verzameling landschappen

8 mei 2020 Natuur Landelijk Zin in een dagje onder de zon? Of tussen heerlijk geurende bloemen als het net geregend heeft en alles extra lekker ruikt? Ga dan een dagje uit naar een botanische tuin. Daar wandel je tussen bloeiende struiken, onder de bladeren van steeds weer andere bomen en langs bijzondere planten.

Foto 1. Genieten van de variatie in een mooie tuin of arboretum. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten

1. De Tuinen van Appeltern

APPELTERN - Loop op je gemak door de meer dan 200 Tuinen van Appeltern, die samen een oppervlakte hebben van 22 hectare. Om bijna elke hoek zie je weer iets nieuws en verrassends. Bloesems aan de bomen en piepkleine krokusjes die hun kopjes uit de aarde steken in het voorjaar, uitbundig bloeiende borders in de zomer en prachtige herfstkleuren in het najaar. Hou je smartphone in de aanslag om foto's te nemen, want hier doe je ongetwijfeld inspiratie op voor je eigen tuin!

2. Belmonte Arboretum

WAGENINGEN - Knoestige boompjes, een veld vol piepkleine bloempjes, een paadje tussen rododendrons in alle soorten en maten: je komt het allemaal tegen in het Belmonte Arboretum. In elk hoekje is wel iets bijzonders te zien en af en toe staat er opeens een kunstwerk voor je neus. De vogels tjilpen in de bomen en overal kom je de bijen tegen die leven in het insectenhotel. Tel daar nog het prachtige uitzicht over de Rijn bij op en je groene uitstapje is compleet.

3. Arboretum Poort Bulten

DE LUTTE - Arboretum Poort Bulten begon met een verzameling naaldbomen, maar daar kwamen al snel loofbomen en heesters bij uit de hele wereld. Zo ontstond een bomenpark in Engelse stijl met slingerende lijnen, mooie open ruimtes en fraaie doorkijkjes. Naast het historische bomenpark ligt een mooi poelenlandschap. Even proberen om de kikkers van dichtbij te zien en of er kikkerdril in het water drijft. Ook in deze tuin kun je opeens een kunstwerk tegenkomen. Voor kinderen staan overal verspreid leuke klimtoestellen.

4. Hortus Nijmegen

NIJMEGEN - De Theetuin van Hortus Nijmegen is dicht, maar in de Botanische tuin is iedereen welkom die op anderhalve meter afstand blijft van de andere bezoekers. Je wandelt er via slingerende paadjes door allerlei verschillende landschappen. Wauw, er stroomt zelfs een bergbeekje compleet met waterval. Overal kom je zeldzame planten tegen, waaronder maar liefst 66 soorten die ernstig bedreigd zijn. Je vindt ze in de bosjes met eiken of statige beuken, in de graslanden en zelfs in het veenmoeras. Een speciale route loopt langs tien van deze planten en vertelt hun verhaal.

5. Domies Toen

PIETERBUREN - Ooit verbouwde de dominee hier zijn groentes, nu bloeien er kruiden, hooiland- en akkerbloemen in Domies Toen. Er is een insecten- en vlindertuin en in de lente steken de stinzenplanten hun kopjes op uit de grond. Aan deze bijzondere collectie stinzenplanten dankt de tuin zijn museumstatus. De historische onderdelen, zoals een tuinprieeltje, een oud stenen muurtje en de dobbe (waterplaats) uit 1300, maken de tuin extra bijzonder. Net als de rijk met houtsnijwerk versierde Petruskerk die grenst aan de tuin. Een mooie, sfeervolle plek.

Ook leuk om nu te doen

Foto 2. Spot je de bij? In botanische tuinen zoemen de bijen om bloeiende bomen en struiken heen en kun je nog veel meer leven zien. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten
Foto 3. Een vast onderdeel van elke botanische tuin: mooie en grillige bomen. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny
Foto 4. Een van de Tuinen van Appeltern. Een bijzondere plek waar je vast inspiratie opdoet voor je eigen tuin. Foto: De Tuinen van Appeltern © B. van Ooijen
Overal om je heen zie je verschillende bloemen, planten, bomen en struiken. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-05-18 16:00:02 · Gepubliceerd: 2020-03-18 17:02:54 - 1516