Proost! 4 tips voor een bierproeverij

Dat smaakt naar meer: hier proef je het lekkerste bier

Proeverijen in Nederland Redactioneel door
Foto 1. Dagje uit in een bierproeverij. Foto: © Greet Mulder, Grolsch

12 juni 2021 bijgewerkt: 28 juni 2022 Toerisme Landelijk Waarom smaakt niet ieder bier hetzelfde, hoe wordt bier gebotteld en waarom heet een Herfstbok eigenlijk Herfstbok? Het antwoord op dit soort levensvragen ontdek je tijdens een tour door een bierbrouwerij! Of je nu op zoek bent naar een uitje voor een vrijgezellenfeest, een cadeau voor een familielid of partner of een dagje uit met vrienden: in Nederland en België kan de bierliefhebber z'n geluk niet op. Want er komen steeds meer bijzondere stads- en streekbrouwerijen bij. Wij geven 4 tips voor bierproeverijen - en nu maar hopen dat je niet de Bob bent.

Grolsch Brouwerij

ENSCHEDE - In 1615 (!) begonnen in het Overijsselse Groenlo, inmiddels uitgegroeid tot een enorme fabriek in Enschede: tijdens een tour door de Grolsch Brouwerij beleef je vierhonderd jaar karakteristiek bier, dat bekendstaat om de beugelfles. Laat je meenemen in het vakmanschap van toen en nu en ontdek hoe het bier van de brouwerij in de winkel terechtkomt. Een tour duurt 2,5 uur en is inclusief ontvangst met koffie en thee, een uitgebreide rondleiding door de brouwerij met een gids én natuurlijk een proeverij met een stukje worst of kaas. Voor jongeren onder de 18 jaar en de Bob is er frisdrank aanwezig.

Hertog Jan Brouwerij

ARCEN - De geur van gerst, de blinkende koperen ketels en de zoete smaak van een Grand Prestige: de Hertog Jan Brouwerij is een walhalla voor de bierliefhebber. Een gids leidt je graag rond door de kelders, langs de brouwketels en over de moutzolder. Als je geluk hebt zie je bierbrouwers in actie tijdens je bezoek. Na afloop drink je samen een glas Hertog Jan Pilsener in het speciale Hertog Jan-café. Een bezoek aan de brouwerij duurt 2 uur inclusief een rondleiding van een uur, het bezoek aan de winkel en de afsluiting in Café De Hertog Jan Proeverij.

Heineken Experience

AMSTERDAM - Hij is niet te missen in onze hoofdstad: het immense gebouw van de Heineken Experience, vlakbij het Rijksmuseum. Vroeger werd hier het bekende bier gebrouwen, inmiddels is het omgebouwd tot een interactieve tour waarin je ontdek hoe Freddy Heineken de wereld veroverde. En wist je dat de 'e' in het woord Heineken iets gekanteld is, zodat 'ie meer lacht? De Heineken Experience is een zelfsturende rondleiding; je bepaalt je eigen tempo. Ga uit van een tour van ongeveer 1,5 uur. Bij de toegangsprijs zijn twee consumpties en een proeverij in de Heineken tasting bar inbegrepen.

Stadsbrouwerij De Koninck

ANTWERPEN - Als het gaat om bierbrouwerijen mag je België natuurlijk niet overslaan. In Stadsbrouwerij De Koninck proef je de trots van iedere Antwerpenaar: De Koninck. Loop op eigen tempo door de tien interactieve zalen en maak kennis met het Belgische bier - van een 'Bolleke' die naar karamel smaakt tot varianten waarin bloemen, sinaasappel of chocolade is verwerkt. Vanaf een vier meter hoge brug zie je het hele proces in z'n gang gaan en aan het eind geniet je uiteraard zelf van een perfect getapt biertje. Het bezoek duurt gemiddeld vijf kwartier tot 1,5 uur inclusief proeverij.

Dagje uit naar een proeverij

Foto 2. Dat smaakt naar meer. Foto: © Greet Mulder, Grolsch

Laatst gewijzigd: 2022-06-28 13:07:31 · Gepubliceerd: 12 juni 2021 - 6360