Deze zomer: 16 zeldzame McLarens in Louwman Museum

Louwman Museum |  
Nieuws door
Foto 1. Lewis Hamilton, wereldkampioen in 2008. Foto: Louwman Museum

Droom weg bij raceauto's van Britse fabrikant McLaren

28 juni 2017 Toerisme Den Haag, Zuid-Holland Met Max Verstappen als Nederlandse trots is Formule 1 weer helemaal hot in Nederland. In het Louwman Museum beleef je deze zomer de mooiste momenten van de autosport: de tentoonstelling McLaren toont straat- en raceauto's van het wereldberoemde Britse sportwagenmerk. Bekijk in welke strakke auto's niemand minder dan Ayrton Senna, Mika Häkkinen en Lewis Hamilton als eersten de eindstreep bereikten en ontdek hoe McLaren maar liefst 182 Grand Prix-overwinningen behaalde. Of Max ook langskomt in Den Haag? Ronald Kooyman, directeur van het Louwman Museum: "Wie weet rijdt híj volgend jaar wel voor McLaren!"

De mooiste McLarens onder één dak

Waar je het vaak moet doen met modelauto's, plaatjes en tv-beelden, kun je de beroemdste McLarens nu in het écht bewonderen. McLaren toont in totaal zestien auto's die afkomstig zijn uit verschillende automusea en privécollecties. "We geven een overzicht van McLaren-auto's vanaf 1971", vertelt Kooyman. "De tentoonstelling is verdeeld in vier groepen: één Can-Am racer - de oudste auto van de tentoonstelling, acht Formule 1-auto's, zes roadcars en één Le Mans-auto." Gaat er bij deze namen niet meteen een belletje rinkelen? Bij iedere auto kun je op je gemakje ene uitgebreide geschiedenis lezen. Leuk om te weten: onder de Formule 1-auto's die je tegenkomt zijn er drie wereldkampioenen, namelijk die van Senna in 1990, Lewis Hamilton in 2008 en Häkkinen in 1998. Kooyman: "Dat zijn de meest aansprekende auto's die we laten zien. Niet zozeer qua vormgeving, maar meer qua prestatie."

Jij in een McLaren

Door de jaren heen ontdekte McLaren als geen ander hoe je Formule 1-auto's van wereldklasse ontwikkelt. Gelukkig voor ons heeft hij het niet alleen op het raceparcours gehouden. "Op basis van de ervaring in de racerij heeft hij ook 'supercars' gebouwd, auto's voor op de weg", vertelt Kooyman. "Daar geven we ook een overzicht van. Met een Nederlandse primeur: de McLaren 720S wordt in het najaar geleverd." Nog even tijd om te sparen dus. Is de 720S toch iets boven budget? In de museumshop koop je allerlei leuke McLaren-gadgets, zoals t-shirts en modelauto's. Een leuk dagje uit voor vader en zoon!

Maak er een compleet dagje uit van! Lees de tips om te doen in Den Haag.
Foto 2. De BMW F1 GTR. Foto: Louwman Museum
Foto 3. Bewonder het mooiste uit de autoracesport. Foto: Louwman Museum

Laatst gewijzigd: 2017-06-28 14:42:50 · Gepubliceerd: 2017-06-28 10:14:47 - 1224