1

Ontdek de Grebbelinie, waar soldaten voor onze vrijheid vochten

Grebbelinie Bezoekerscentrum nu geopend

Grebbelinie Bezoekerscentrum Nieuws door
Foto 1. Grebbelinie Bezoekerscentrum is nu geopend. Foto: Staatsbosbeheer

8 juli 2017 bijgewerkt: 29 januari 2020 Toerisme Renswoude, Utrecht Meer dan tweehonderd jaar werd ons land beschermd door linies van forten en dijken. Kwam de vijand eraan? Dan werden hele gebieden gewoon onder water gezet. Een stukje cultureel erfgoed waar we als Nederlanders niet eens zoveel vanaf weten. Tot nu, want met de opening van het nieuwe Grebbelinie Bezoekerscentrum stap je in de geschiedenis van een van de oudste verdedigingslinies: de Grebbelinie. Acht soldaten gemaakt van hout nemen je mee in een verhaal uit een bepaalde tijd. Bert Rietberg van het Grebbelinie Bezoekerscentrum: "Mensen zien hier dijkjes en water, maar het verband met het fort was nog niet direct duidelijk. De Grebbelinie is een geheimzinnig landschap dat je moet leren lezen, en het boek ligt klaar: het bezoekerscentrum!"

Acht soldaten, acht verhalen

Het Grebbelinie Bezoekerscentrum neemt je mee in de verhalen van acht soldaten uit verschillende tijdsperiodes die vanaf de linie de vijanden op afstand hielden. "We hebben een van de beste houtsnijders gevraagd of hij houten soldaten wilde maken van twee meter hoog", vertelt Bert. "Zoals Tom, een Britse soldaat die heeft gevochten in het eerste Canadese legerkorps dat heeft geholpen Nederland te bevrijden in de Tweede Wereldoorlog. De tocht die Tom heeft gemaakt rondom Renswoude is te volgen aan de hand van een rit die je kunt boeken. Je rijdt dan in een militaire wagen langs verschillende monumenten waar ze hebben gevochten." In het centrum zelf zie je een film en een tijdlijn van de verschillende soldaten. In vitrines staan vondsten uitgestald van in en rondom het fort, zoals een Duitse helm, een oud geweer en allerlei documenten uit oorlogen. Ook voor de kids is het bezoekerscentrum leuk: zij kunnen spelen in een kleine houten versie van de enige Nederlandse tank.

Zie, beleef en proef de Grebbelinie

Het Grebbelinie Bezoekerscentrum bevindt zich op Fort aan de Buursteeg, een van de belangrijkste forten op de verdedigingslinie tussen Rhenen en Spakenburg. Vanaf station Veenendaal-De Klomp loop je er zo naartoe via een nieuw wandelpad. In het restaurant de Grebbelounge geniet je van lekker eten en drinken. Let op de menukaart: de gerechten zijn geheel in thema afgestemd op de Spaanse, Franse, Duitse en de Hollandse keuken. Bert: "Je kunt de Grebbelinie dus echt zien, beleven én proeven!" Genoeg gegeten? Het centrum is een startpunt van talloze wandelingen en fietsroutes. Leuk om pas na je bezoek aan het bezoekerscentrum te doen, want het geeft je tocht door de natuur een stuk meer betekenis. "De landerijen waar je doorheen fietst, hebben allemaal onder water gestaan", vertelt Bert. "En aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is er hevig gevochten bij Renswoude. Een relevant verhaal, want je beseft in welk gebied je bent en wat er is gebeurd."

Verken de waterlinie

Foto 2. Leer alles over soldaten en verdediging en ontspan in de Grebbelounge. Foto: Staatsbosbeheer

Laatst gewijzigd: 2020-01-29 12:24:44 · Gepubliceerd: 8 juli 2017 - 4413