1

Lentekriebels! Volg de lovebirds van dit voorjaar

De webcams staan aan: kijk mee in de nestkast

Beleef de Lente - webcams   Nieuws door
Foto 1. Een kleine scholekster in het weiland, onopvallend door de schutkleuren van hun veren. Foto: Pixabay

27 februari 2023 Natuur Landelijk Het is een ware reallifesoap, het liefdesleven van vogels in de lente. Weggestopt in nestkasten, hoge bomen of dichte heggen krijgen we daar als mensen niet zoveel van mee, maar gelukkig zijn daar de webcams van Beleef de Lente! Deze camera's van de Vogelbescherming geven een uniek kijkje in het vogelnest. Kijk mee en volg de liefdesperikelen en opvoedstress van de zeearend, de ooievaar, de scholekster, de steenuil en nog veel meer vogelsoorten. Zet die webcam maar snel aan, want de eerste eieren zijn al gelegd!

De mooiste momenten

Wie de webcam aanzet op de website van Beleef de Lente kan even schrikken. Want wanneer ben je nu zo dichtbij een gigantische zeearend of een slechtvalk? Voor de trouwe kijkers is het geen verrassing meer en zijn de verwachtingen hooggespannen wat dit seizoen gaat brengen. Blijven alle koppels bij elkaar? En hoeveel jongen overleven en vliegen uiteindelijk het nest uit? Tot eind juni kan iedereen meekijken op de website van Beleef de Lente. Dankzij heel veel vrijwilligers mis je geen enkel mooi of spannend moment, want zij maken daar korte filmpjes van om later terug te kijken. Leuk: bij sommige video's zit ondertiteling met uitleg, zodat je beter begrijpt wat de situatie is.

Oog voor de scholekster

Meer dan een miljoen mensen volgden vorig jaar het wel en wee van de broedende vogels en zagen hoe het helemaal misging bij de ooievaars. Geen enkel jong vloog uit. Maar bij de slechtvalken op het dak van het Rijksmuseum was het juist een prachtig voorjaar! Zij wisten drie jongen groot te brengen tegen het decor van het drukke Amsterdam. Ook dit jaar staan de camera's weer gericht op publiekslievelingen de zeearend, steenuil, ooievaar, slechtvalk en bosuil. Deze vogels zijn nu al regelmatig op het nest te zien. Wat gaat er dit jaar allemaal gebeuren? In het weidevogellandschap rijdt een mobiele camera rond om je dichtbij boerenlandvogels als de grutto, kievit en scholekster te brengen. En in het Jaar van de Scholekster is het duimen voor broedende scholeksters voor de camera. Zien we kuikentjes rennen in de wei of misschien later op een dak in de stad? Het kan allemaal gebeuren!

Foto 2. De bosuil is er altijd eerste bij, met het eerste ei! Foto: Pixabay

De bosuil heeft de primeur: eerste eieren

Traditiegetrouw legde de bosuil al het eerste ei van dit voorjaar. Het is bij één 1 ei gebleven, dus over een paar weken zit er waarschijnlijk een klein bosuitltje voor de camera.

Zelf de natuur in

Zo dichtbij als met een webcam kom je natuurlijk niet, maar je kunt ook zelf vogels spotten in de natuur. Op de website van Beleef de Lente kun je je postcode invullen om te ontdekken welke soorten vogels er in je buurt wonen. De Vogelbescherming geeft je per e-mail tips om meer vogels of vlinders naar je tuin te lokken. En hoe je ze kunt helpen met genoeg voedsel, water of broedplaatsen. Vaak zijn een paar kleine aanpassingen en wat meer groen al voldoende om meer tuinvogels te verwelkomen. Voor basisscholen ontwikkelde de Vogelbescherming extra lesmateriaal bij de livebeelden.

Vogels spotten in de natuurgebieden in Nederland

Speur op de Wadden naar de mooiste wadvogels, zoals de zilverplevier en de kluut. Of tuur de hemel af naar een spoor van de slechtvalk of de zeearend! De zeearend broedt sinds 2006 weer in Nederland en heeft inmiddels jongen voortgebracht in onder meer het Lauwersmeer, de Biesbosch, De Alde Feanen en de Oostvaardersplassen. Ontdek nog meer mooie vogels in een natuurgebied in de buurt:
Foto 3. Dit jaar een nieuw stelletje ooievaars voor de webcam. Foto: Pixabay

Laatst gewijzigd: 2023-02-28 14:06:50 · Gepubliceerd: 2023-02-27 10:02:50 - 6030