Mondriaanjurken en meer Stijlvolle mode: Fashion in Style

Bewonder de wereldberoemde Mondriaanjurk

Fashion in Style Nieuws door
Foto 1. Foto: Gemeentemuseum Den Haag © Drie medewerkers van het Nederlands Kostuummuseum in jurken van Yves Saint Laurent, herfstwintercollectie 1965, in het Gemeentemuseum Den Haag, 1966.

archief oud artikel 4 augustus 2017 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Of je het nu prachtig vindt of de heisa stiekem niet begrijpt: je kunt niet om De Stijl heen. Het is verweven met ons leven: onze architectuur, onze kunst, onze mode. In de tentoonstelling Fashion in Style in het Gemeentemuseum Den Haag zie je wereldberoemde voorbeelden van modeontwerpen die geïnspireerd zijn op Mondriaan en De Stijl. De modetentoonstelling is onderdeel van Mondriaanjaar: Mondrian to Dutch Design. 100 jaar De Stijl. Lees meer over het Mondriaanjaar.

Mondriaan als mode-inspiratie

In 1965 had modehuis Yves Saint Laurent een ware modehit te pakken met de inmiddels wereldberoemde Mondriaanjurk (zie Foto x). Deze en andere eyecatchers zie je tot en met 13 augustus in de tentoonstelling Fashion in Style in het Gemeentemuseum Den Haag. In de 1965 collectie bracht Yves Saint Laurent een ode aan verschillende kunstenaars. De collectie ging de geschiedenis in als de Mondriaancollectie. De Mondriaan cocktailjurken waren immens populair en al snel hingen er goedkopere namaakversies in de rekken voor Janet Modaal. Wollen truien, lingerie, mantels; er volgden nog véél meer Mondriaan modecreaties. Andere designers als Prada, Moschino, Frans Molenaar en Marlies Dekkers volgden in de jaren erna met hun creaties, die ook in de tentoonstelling te zien zijn.

Je eigen Mondriaan breien

Behalve catwalk creaties van grote namen uit de mode business en designs van modestudenten van het ROC Mondriaan College zijn er ook ontwerpen van fans op de bank te zien. In de jaren tachtig laaide de hype rond Mondriaan opnieuw op. Mensen sloegen spontaan aan het breien: grote Mondriaantruien met kleurig vakkenpatroon waren je van het. Het Gemeentemuseum heeft een aantal van deze kunstige breiers opgespoord. In de tentoonstelling doen ze hun verhaal en leggen ze uit wat hun Mondriaantrui voor persoonlijke waarde heeft. Duik ook zelf het atelier in! Maak je eigen Mondriaantas en ga stijlvol op de foto in het Mondriaan fotohokje.

Foto 2. Foto: Gemeentemuseum Den Haag © Cover Franse Vogue, september 1966, met Mondriaan-jurk van Yves Saint Laurent (links). Foto: Gemeentemuseum Den Haag © Ensemble van wit linnen met kleurige vlakken in Mondriaanstijl, bestaande uit top en rok Francesco Bandini, Italië, 1991. Collectie Gemeentemuseum Den Haag (rechts).

Laatst gewijzigd: 2017-08-04 15:13:21 · Gepubliceerd: 4 augustus 2017 - 967