1

Een ode aan honderd jaar mode

Duik in de kledingkast van Centraal Museum

Uit de Mode: de inloopkast van het museum Nieuws door
Foto 1. Toile de Jouy jurk uit collectie Wardrobe Three 2016, van Ronald van der Kemp. Collectie Centraal Museum Utrecht; aankoop 2017. Foto: Image & copyrights CMU / Adriaan van Dam 2017.

archief oud artikel 11 september 2017 Geschiedenis Utrecht, Utrecht Honderd jaar geleden werd in Utrecht de eerste betaalde modeconservator aangenomen - voor die tijd best bijzonder. Jonkvrouw Carla de Jonge begon in het archief van het Centraal Museum, maar zette al snel een kostuumcollectie op die in korte tijd fors groeide. De tentoonstelling Uit de Mode zet de mooiste modestukken van het Centraal Museum uit de afgelopen honderd jaar op een rij én laat daarmee ook de modeontwikkelingen van de afgelopen eeuw zien.

Van baljurk naar 3D-jurk

Niet alleen een ode aan de mode, maar ook aan Carla de Jonge. Zo kun je de tentoonstelling Uit de Mode van Centraal Museum in Utrecht zien. Veel van de oude items vergaarde zij namelijk zelf toen ze bij het museum werkte - als eerste vrouw in Utrecht. Leuk weetje: ze was zelfs een poosje directrice van het museum! In de tentoonstelling zie je de honderd topstukken uit de modecollectie van het museum. Een kijkje in de enorme inloopkast, als het ware. Niet alleen met stukken van vroeger, maar ook zeker van nu. Zo bewonder je zwierige baljurken van zijde en gouddraad uit de negentiende eeuw en bekijk je experimentele jurken die zijn gemaakt met behulp van een 3D-printer. Zo zie je wat vroeger in was, welke trends de tand des tijds hebben overleefd en welke modehits langzaam zijn uitgestorven.

Een blik achter de schermen. Drie dagen per week knappen textielrestauratoren in het restauratieatelier in de tentoonstelling verschillende kostuums uit de modecollectie op. Bezoekers mogen meekijken en vragen stellen.

Kleding met een verhaal

Het is niet alleen jurken bekijken en de kledingkast van het museum doorlopen. In Uit de Mode komen alle aspecten van kleding aan bod. Wie heeft het kledingstuk gemaakt, en wanneer? Voor wie is het kledingstuk bedoeld? Hoe wordt zo'n oud broekpak eigenlijk gerestaureerd en door wie? En welke modeontwerper was in die tijd een grote inspiratiebron? Aan elk kledingstuk zit dus een historisch of juist een actueel verhaal vast. Ontdek wie het vroeger echt heeft gedragen en waarom het museum het stuk zo graag wilde hebben.

Meer modebewuste uitstapjes

Foto 2. Jurk van zijde en gouddraad uit 1807-1810. Collectie Centraal Museum Utrecht; bruikleen 1924. Foto: Image & copyrights CMU / Adriaan van Dam 2017.
Foto 3. Links: Tweedelige japon bestaande uit lijfje en rok uit circa. 1892, van Mme. H. van der Taelen. Collectie Centraal Museum Utrecht; schenking 1937. Foto: Image & copyrights CMU/ Adriaan van Dam 2017. Rechts: 3D geprinte jurk uit de 2011 collectie Escapism van Iris van Herpen. Collectie Centraal Museum Utrecht; aankoop 2011. Foto: Image & copyrights CMU / Adriaan van Dam 2017.

Laatst gewijzigd: 2017-10-27 16:17:01 · Gepubliceerd: 11 september 2017 - 1144