Waggelen tussen de pinguïns in AquaZoo Friesland

Dagje Leeuwarden? Ga naar AquaZoo Friesland!

AquaZoo Friesland Reportage door
Foto 1. De ringstaartmaki's klauteren en slingeren nieuwsgierig om je heen in AquaZoo Friesland. Foto: DagjeWeg.NL.

23 oktober 2017 bijgewerkt: 26 mei 2023 Toerisme Leeuwarden, Friesland In AquaZoo Friesland zitten niet alle dieren achter slot en grendel. Sommige beesten zwemmen, waggelen en springen hier gewoon vrij rond. Loop door het park terwijl de ringstaartmaki's boven je hoofd slingeren, de kangoeroes om je heen huppen en de zeehonden elke kans grijpen om je hun skills te showen. Wij deden tijdens een dagje Leeuwarden een middag AquaZoo Friesland en waren blij verrast.

Waggelende fanclub

Wie denkt dat je in AquaZoo Friesland alleen maar waterdieren ziet, heeft het mis. Het park is best groot en huisvest veel verschillende soorten dieren. Behalve zeehonden, piranha's en pinguïns kom je er bijvoorbeeld ook allerlei apen, vogels en lieve geitjes tegen. Leuk: veel van de dieren zijn erg nieuwsgierig. De tapir komen met hun snuit tegen het raam staan, de sneeuwuil knipoogt naar ons, de zeehonden jumpen opschepperig door het water en de pinguïns poseren spontaan voor onze camera en volgen ons als een waggelende fanclub. Wel een fanclub vol diva's: als ze genoeg van je hebben, kunnen ze je pikken.

Kuieren tussen kangoeroes

Daar staan we dan, tussen de nieuwsgierige, rondslingerende ringstaartmaki's. Een maki probeert zelfs op onze rugzak te springen, maar we zijn hem te snel af. Lopen tussen de rode reuzenkangoeroes lijkt ons best spannend. We staan nog even te twijfelen voor het hek, maar een verzorger stelt ons gerust. "Je kunt gerust naar binnen hoor, gezellig tussen de wallaby's en kangoeroes lopen!" Een meisje van een jaar of acht snelt ons enthousiast voorbij en rent zonder enige twijfel de kangoeroes tegemoet. "Ze springen, ze springen!" Oké, nu mâeten we wel. Het valt ontzettend mee; de beesten huppen inderdaad vrolijk langs ons en kijken niet van hun visite op. Bijzonder om ze van zo dichtbij te zien.

Avontuurlijke routes

Het park is behoorlijk ruig: er is veel natuur en de paden kronkelen tussen de bomen en bosjes door. Maar dankzij de duidelijke bordjes en pijlen is het onmogelijk om verdwaald te raken. Als je de complete route volgt kom je alle dieren in het park in twee tot drie uren tegen. Twee als je alles braaf loopt, drie als je de avontuurlijke routes volgt. Balanceer op een balk door de bosjes, spring van stronk naar stronk of neem een vlot in plaats van de brug naar de overkant. Deze speelse paden maken het park nog leuker voor kinderen, die zo langs de wandelpaden genoeg te spelen en te ontdekken hebben. Ook kom je onderweg speeltoestellen tegen en kun je zelfs spontaan in een roeibootje springen om sommige beesten van nâg dichterbij te bewonderen.

Meneer beer, ziet u mij?

Sommige dieren, zoals de ijsberen en krokodillen, zitten wel achter het glas. We dachten heel even dat de krokodil nep was, tot hij plots zijn bek dichtklapte. Kinderen kunnen bij het ijsberenverblijf in een soort holletje kruipen om stiekem de beren te bekijken. Een klein meisje gaat er voorzichtig in zitten en wordt na een poosje ongeduldig. "Meneer beer, ziet u mij?" Meneer beer reageert niet; hij doet een dutje. Vlakbij het ijsberenverblijf is een stukje kinderboerderij - een van onze favoriete onderdelen van het park. Hier kun je tussen de geiten lopen, ze voeren en aaien. Er zijn ook dwerggeitjes en ze zijn erg knuffelig. Lief!

Handig om te weten

Foto 2. Een Zuid-Amerikaanse zeebeer poseert elegant voor de camera. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. Leuk weetje: de zwartvoet pinguïn (hier op de foto) blijft zijn hele leven trouw aan één partner. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. Een van de nieuwste bewoners van AquaZoo: de nijlkrokodil is sinds de zomer van 2017 van de partij in Leeuwarden. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 5. De flamingo's stappen parmantig rond in het park. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 6. Lief: makke dwerggeitjes! In de kinderboerderij vind je ook konijnen en cavia's. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2023-05-26 10:43:22 · Gepubliceerd: 23 oktober 2017 - 9729