6x hotspots in Eindhoven

Wat is er te doen in Eindhoven?

Alle tips voor een dagje Eindhoven Reportage door
Foto 1. Ontdek oude en nieuwe techniek in het Philips Museum. Foto: Philips Museum.

17 november 2017 bijgewerkt: 18 oktober 2022 Toerisme Eindhoven, Noord-Brabant Waarschijnlijk is Eindhoven niet de eerste stad waar je aan denkt bij een dagje of weekendje weg, maar hier kun je je prima een dag of weekend vermaken! Zo zit de stad bomvol innovatief design en architectuur en is bedrijventerrein Strijp-S hard op weg om hartstikke hip te worden. DagjeWeg.NL bezocht deze Brabantse stad en zet de leukste tips en hotspots op een rijtje!

Nostalgie bij het DAF Museum

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd de autofabriek DAF opgericht in Eindhoven door de broers Hub en Wim van Doorne. Dit leverde Eindhoven een hoop werkgelegenheid en forse stadsuitbreiding op. De DAF won aan populariteit en bleek onverslaanbaar in het programma Te land, ter zee en in de lucht, want deze auto kan net zo snel achter- als vooruit rijden. De glorietijden van DAF beleef je in een nostalgische trip naar het verleden in het DAF Museum in hartje Eindhoven. Hier zie je hoe de kleine machinefabriek en smederij van de twee broers uitgroeide tot de snelst groeiende truckproducent van Europa. Wie herinnert zich bijvoorbeeld de piepkleine 'rijdende regenjas' nog? En de Formule-1 racecar met cvt-aandrijving waar coureur David Coulthard in reed? Het DAF Museum is ook leuk voor kinderen. Zij ontdekken alle plaatsen van het museum in een speurtocht en maken kennis met verkeersregels in de Veilig Verkeerszone.

Design bij Yksi Expo

Design en technologie zijn begrippen die in Eindhoven hand in hand gaan. Daarnaast is de stad een broeinest voor kunst en architectuur, zoals wel blijkt uit de Blob in het centrum van de stad. Bij de winkel en expositieruimte Yksi Expo wordt design verbonden aan architectuur, kunst en technologie. Hier zijn Dutch Design producten te bewonderen in wisselende exposities. Deze producten zijn bedacht en ontworpen door jonge Nederlandse talenten en bekende designers. Heb je iets op het oog wat de show zou stelen in jouw huis? Heel wat meubels, stoffen, tapijten en accessoires in de winkel zijn te koop.

Foto 2. Kom lekker shoppen in de hal Urban Shopper. Foto: Tom Doms.

Het coole Strijp-S

Strijp-S is een voormalig bedrijventerrein vol oude fabriekshallen. Dit fascinerende stadsdeel is upcoming en het culturele en creatieve middelpunt van Eindhoven. Hier kun je heerlijk rondstruinen in de grote hal van Urban Shopper, waar allerlei kleine, unieke winkeltjes te vinden zijn met vernieuwende concepten. Hier shop je kunst met graffiti, pimp je je eigen gympen met studs of laat je een bijzondere kapper je haar onder handen nemen. Het is moeilijk om je hand hier op de knip te houden! Neem ook meteen een kijkje bij Dokpunt. Dit is een winkel en werkplek in één, waar studenten Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven aan een enorme tafel achterin bezig zijn met het ontwerpen van producten die ze voorin de winkel verkopen.

Brouw je eigen sterke drank

In het pand van de Schellensfabriek, de laatste textielfabriek van Eindhoven, aan de rivier de Dommel vind je onder andere Bottle Distillery. Hier kun je een rondleiding krijgen of een workshop of proeverij volgen. Naast dat je hier uitgebreid wordt ingelicht over alles wat met drank te maken heeft, kun je hier dus ook je eigen sterke drank brouwen. Ga aan de slag met distillaten en extracten om je eigen gin of kruidenlikeur te maken. Na afloop beoordeel je elkaar creaties en neem je je eigen brouwsel uiteraard mee naar huis. Tip: naast Bottle Distillery vind je in de Schellensfabriek ook de Stadsbrouwerij Eindhoven en heel wat designers, architecten en ontmoetingsruimtes.

Van klein fabriekje tot wereldbedrijf

Gerard Philips begon begin twintigste eeuw in een klein fabriekje, maar dat is nu niet meer voor te stellen. De gloeilampen en apparaten van Philips worden tegenwoordig wereldwijd verkocht en binnen de technologische sector is Philips zeker toonaangevend. Op de plek van het eerste kleine fabriekje, midden in het centrum van Eindhoven, waar Gerard Philips het licht keer op keer uitvond, is het Philips Museum te vinden. Hier is de oude werkplaats van Gerard in ere hersteld én kun je zelf ontdekken of je ook zo innovatief bent. Maak kennis met de apparaten waarmee Philips de wereld veroverde, van radio tot röntgenapparatuur. Ga voor de schermen staan die reageren op bezoekers en speel met je ouders het familiespel Mission Eureka.

Golfen en ontsnappen

Al dat geslenter even zat of regent het buiten? Bij GlowGolf Eindhoven kun je even rustig bijkomen en een ontspannen potje midgetgolf spelen. Door het fluorescerende decor is het extra moeilijk om de bal in het gaatje te slaan. Lukt het je aardig? Zet dan eens een 3D-bril op, waardoor je helemaal geen diepte meer ziet. Wel even opletten waar je je voeten zet, voor je struikelt over de vele decoratie die GlowGolf Eindhoven rijk is; van ufo's tot dino's. Een potje glowgolf is goed te combineren met één van de escaperooms van Escape Mission Eindhoven, die in hetzelfde gebouw te vinden is. Ontsnap jij uit de kamer van Dr. Jones voor criminele bendes arriveren? Of kom jij op tijd uit een lift die nog maar aan een paar draadjes bungelt?

Meer Eindhoven:

  • 18+ en niet bang voor een beetje showdans? Burlesquetheater Rouge biedt shows waarbij dans en cabaret hand in hand gaan. Rouge is absoluut geen stripclub, maar suggestief naakt kan voorkomen in de voorstellingen.
  • Het Ton Smits Huis is volledig toegewijd aan cartoonist en beeldend kunstenaar Ton Smits, geboren en getogen in Eindhoven maar internationaal bekend. Maar liefst 20.000 cartoontekeningen liggen hier op je te wachten. Met de opvallende buitenmuren zul je dit huis niet snel over het hoofd zien.
  • Schijnt het zonnetje? Dan is het heerlijk om naar buiten te gaan en de natuur te ontmoeten! Bij Valkerij Falconcrest zijn gieren, arenden, valken, uilen en buizerds de baas. Deze vliegende giganten landen misschien zelfs op jouw arm!
  • Heerlijke ontbijtjes, lunches, diners en borrels vind je in deze must eats in Eindhoven!
Foto 3. 'Eindhoven Overview Evoluon'. Foto: Lennart Tange. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com.

Laatst gewijzigd: 2022-10-18 16:53:38 · Gepubliceerd: 17 november 2017 - 30503