Trend: tijdelijke evenementen steeds populairder als uitje

Alle tijdelijke evenementen op DagjeWeg.NL | Persbericht door

Vooral festivals zijn populair!

30 december 2017 Toerisme Landelijk Festivals, sportevenementen, jaarmarkten, braderieën en kermissen. We bezoeken ze met z'n allen steeds vaker als gezellig dagje uit. In 2016 vonden er in de vijftig grootste gemeenten van Nederland maar liefst 423 meer middelgrote tot grote openbaar toegankelijke evenementen plaats in de vijftig grootste gemeenten, ten opzichte van 2015. Welke evenementen vinden we zo leuk en waar vinden al die leuke evenementen plaats?

Foto 1. We zijn dol op markten en braderieën. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

De Vierdaagse en het Amsterdam Light Festival

Wel 2.171 middelgrote tot grote openbaar toegankelijke evenementen vonden er plaats in de vijftig grootste gemeenten van Nederland (de G50) in 2016. In 2015 waren het er nog 1.748, wat een groei van 19,5 procent inhoudt. De Wandelvierdaagse in Nijmegen, Tilburgse Kermis, NN Marathon in Rotterdam en het Amsterdam Light Festival ontvingen de meeste bezoekers in 2016. Deze cijfers zijn onderzocht en naar buiten gebracht door Respons, een informatie- en onderzoeksbureau op het gebied van publieksevenementen, vakbeurzen en vrijetijdslocaties in de G50 Evenementen Monitor.

Wist je dat heel veel evenementen op DagjeWeg.NL staan?

Vooral festivals populair

Festivals zijn verreweg het populairst voor een dagje uit naar een tijdelijk evenement. Bijna de helft van de bezoeken wordt gebracht aan de meer dan duizend festivals in de G50. Dit is een flink aantal, want het totaal aantal bezoekers van evenementen in de G50 in 2016 was 65,4 miljoen, wat betekent dat de meeste Nederlanders meerdere evenementen per jaar bezoeken. De cijfers zijn geen verrassing; het totale bezoekersaantal van evenementen in de vijftig grootste gemeenten stijgt al enkele jaren.

Vooral Amsterdam gaststad van veel evenementen

Vooral in Amsterdam neemt het aantal festivals toe. De afgelopen jaren steeg het aantal festivals tot wel 141, waarvan 77 procent kunst- en cultuurfestivals. In totaal waren er in Amsterdam 342 evenementen in 2016. Amsterdam voert sowieso met vlag en wimpel de lijst met meeste evenementen aan; onze hoofdstad neemt 15,8 procent van alle evenementen in Nederland voor haar rekening. Op de tweede plaats staat Rotterdam met 167 evenementen, gevolgd door Utrecht met 152 evenementen. Buiten de vijf grootste gemeenten van Nederland; Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven, waar ruim 41% van de openbare evenementen plaatsvindt, vallen ook Breda, Apeldoorn, Nissewaard en Zaanstad op met stijgende bezoekersaantallen van evenementen.

Markten en braderieën

Naast festivals zijn ook sportevenementen in trek. Hiervan vonden er maar liefst 329 plaats in de G50 in 2016, waaronder de Nijmeegse Vierdaagse en de NN Marathon in Rotterdam. Het aantal jaarmarkten, braderieën en kermissen steeg het hardst in aantal in 2016. Ook het aantal bezoekers dat hier op afkwam steeg. Andere evenementenvormen, zoals beurzen, concerten en parades, bleven redelijk stabiel qua aantal en bezoekers.

Welke unieke evenementen kun je verwachten in 2018?:

  • Het hele jaar zijn er allerlei evenementen in Friesland en Leeuwarden omdat deze samen verkozen zijn tot Culturele Hoofdstad van Europa 2018;
  • 2018 is daarnaast ook uitgeroepen als Jaar van het Verzet, waarbij in het hele land aandacht wordt geschonken aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog;
  • Als laatste is 2018 ook Jaar van het Cultureel Erfgoed, waarbij erfgoed door heel Europa in de spotlight staat.
Foto 2. Het Amsterdam Light Festival is jaarlijks erg in trek. Foto: Amsterdam Light Festival © Janus van den Eijnden
Laatst gewijzigd: 2018-01-01 19:21:28 · Gepubliceerd: 2017-12-21 00:10:38 - 549