Bigfoot, Yeti en Nessie in Teylers Museum

Zijn deze monsterdieren fabel of feit?

Familietentoonstelling Monsterdieren Nieuws door
Foto 1. Draken uit oude boeken, 1660. Foto: Teylers Museum

archief oud artikel 6 februari 2018 Toerisme Haarlem, Noord-Holland Het monster van Loch Ness, de Verschrikkelijke Sneeuwman in de toppen van de Himalaya en de reuzeninktvis uit zeemansverhalen. Wonderlijke en monsterlijke wezens fascineren de mensheid al eeuwen. Maar welke dieren bestaan echt en welke bestaan slechts in verhalen? Duik in de wereld van Monsterdieren in de familietentoonstelling in Teylers Museum!

Fantasie

In de loop der jaren zijn heel wat mythische wezens aan de menselijke fantasie ontsproten. Denk aan draken en eenhoorns, maar ook de Verschrikkelijke Sneeuwman Yeti en de reuzenaapachtige Bigfoot. Al jarenlang vertellen mensen elkaar verhalen over monsterwezens. Zeemannen vertelden vroeger vaak verhalen over wezens die ze op hun zeereizen tegengekomen waren. En ontdekkingsreiziger Marco Polo meende een eenhoorn tegenkomen te zijn op een van zijn reizen, die hij teleurgesteld omschreef als 'lelijk monster' in zijn dagboek. Hij hoopte een mooie en elegante eenhoorn te treffen, zoals uit de Bijbelse verhalen. Waarschijnlijk maakte hij kennis met een neushoorn.

Feit of fabel?

Maar zijn deze dieren echt of niet? Van reuzeninktvissen is ondertussen bewezen dat ze bestaan, maar of Nessie zich in Loch Ness verschuilt, weet niemand. In de familietentoonstelling Monsterdieren in Teylers Museum ga je op zoek naar wat echt is en wat niet. Bekijk vreemde, opgezette dieren en 'bewijsmateriaal' zoals filmpjes en foto's. Ook de zeldzame schedel van Yeti is te bewonderen in het museum.

Diepzeebewoners

Voor wie nog meer vreemde beesten wil zien, is er een schatkamer aan bijzondere diepzeebewoners in het Boekenkabinet. Hier zie je microscopische straaldiertjes, zeekomkommers in allerlei kleuren, eng uitziende hengelvissen en nog veel meer. In het Prentenkabinet is een expositie vol mythologische figuren uit de oude kunst te zien (vanaf 20 februari). Hier ontmoet je zeemeerminnen, sirenen en sfinxen, die vroeger al beschreven en getekend werden.

Praktische informatie:

  • Wat? Familietentoonstelling Monsterdieren;
  • Waar? Teylers Museum in Haarlem;
  • Wanneer? Van 10 februari tot en met 10 juni;
  • Hoe duur? Een toegangskaartje voor volwassenen kost € 13,50, voor kinderen van zes tot zeventien jaar kost een kaartje € 2,00 en voor CJP-pashouders € 8,00. Kinderen tot en met vijf jaar mogen gratis naar binnen.
Foto 2. Reuzen-octopus uit zeemansverhalen van 1802. Foto: Teylers Museum
Foto 3. Een houtsnede van een eenhoorn uit 1551. Foto: Teylers Museum
Foto 4. Ook de Wolpertinger is een mytisch beest, uit Duitsland en gemaakt van lichaamsdelen van andere dieren. Foto: Teylers Museum

Laatst gewijzigd: 2018-02-08 14:42:18 · Gepubliceerd: 2018-02-02 14:36:20 - 1405