Wauw, al 365 jaar Delfts Blauw!

De Koninklijke Porceleyne Fles in Delft | Nieuws door

Wat maakt ons Delfts Blauw zo bijzonder?

20 februari 2018 Cultuur Delft, Zuid-Holland Het is de enige overgebleven aardewerkfabriek uit de zeventiende eeuw: de Koninklijke Porceleyne Fles in Delft. Hier beschilderen de meester-schilders het wereldberoemde Delfts Blauw ook nu nog volledig met de hand. Het ambacht bestaat letterlijk al eeuwen: de aardewerkfabriek bestaat dit jaar maar liefst 365 jaar! In de Royal Delft Experience beleef je dit authentieke productieproces van dichtbij en bewonder je natuurlijk de mooiste exemplaren van ons internationaal geliefde Delfts Blauw.

Foto 1. Wat maakt Delfts Blauw zo bijzonder? Ontdek het bij de Royal Delft Experience. Foto: Royal Delft Experience.

Delfts Blauw: handgemaakt sinds 1653

Het is de enige overgebleven producent in Delft van Delfts Blauw sinds de zeventiende eeuw: Royal Delft is 365 jaar. Zo zie je maar weer; voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast! Dat het de enige overgebleven aardewerkfabriek is, is sowieso al bijzonder. Maar wist je dat hier ook het moderne Delfts Blauw vandaan komt? Sterker nog: Delfts Blauw was aan het einde van de achttiende eeuw een beetje een hype. Mensen werden doodgegooid met de porseleinwerkjes en fabrieken schoten als paddenstoelen uit de grond. Fabriek na fabriek ging op de fles en er werd gevreesd dat de hype zou overwaaien. Daar stak Joost Thooft een stokje voor: hij nam in 1876 de fabriek over en bedacht een manier om Delfts Blauw in leven te houden. Hij verbeterde het productieproces, waardoor de eindproducten mooier werden en Delfts Blauw bekend kwam te staan als product van hoge kwaliteit. Slimme zet, want Delfts Blauw werd weer hip en is honderden jaren later nog steeds internationaal geliefd én is een iconisch stukje Nederlandse geschiedenis en cultuur geworden. Leuk weetje: zelfs nu wordt Delfts Blauw nog steeds op dezelfde manier gemaakt zoals Thooft voor ogen had. In de Royal Delft Experience doorloop je alle stappen van dit proces - je ziet zelfs met eigen ogen hoe ambachtslieden het porselein beschilderen.

Tip: bezoek vanaf 28 maart tot en met 30 september de tentoonstelling Nouveau Blue. In deze tentoonstelling hoor je de verhalen van de mensen die in de negentiende eeuw een rol speelden in het ontstaan van het Delfts Blauw aardewerk zoals we dat nu kennen.

Hiep hiep hoera!

Alle bezoekers vormen samen een stukje Royal Delft geschiedenis! 365 bezoekers mogen in het jubileumjaar namelijk een meeschilderen aan één tableau (een grote verzameling van Delfts Blauw tegeltjes). En op 28 maart, de officiële verjaardag van Royal Delft, wordt er getrakteerd in het stadscentrum.

Extra royaal dagje Royal Delft

De Royal Delft Experience heeft ook allerlei luxe arrangementen waarmee je je dagje Delft net dat beetje extra geeft. Twee van onze favorieten op een rij.

  • Royal Delft Blue: rondleiding en appelgebak. Je krijgt eerst een rondleiding door Royal Delft, bewondert de showroom en komt daarna tot rust met koffie, thee en oer-Hollands appelgebak. Dit arrangement kost € 17,- per persoon en is te boeken vanaf tien personen.

  • Royal Delft Maritiem: rondleiding en rondvaart. Met dit arrangement begin je met koffie, thee en appeltaart om daarna Royal Delft te ontdekken. Na de rondleiding duik je pas écht de geschiedenis van Delft in met een rondvaart door de grachten. Dit arrangement is beschikbaar vanaf tien personen, van 1 april tot 1 november. Per persoon betaal je € 24,50.

Boek kaartjes met korting voor Royal Delft Experience

Foto 2. Bewonder de mooiste exemplaren van Delfts Blauw. Iconisch! Foto: Royal Delft Experience.
Foto 3. Het ambacht is al eeuwenoud. Nog steeds kun je in Delft meekijken hoe Delfts Blauw wordt beschilderd. Foto: Royal Delft Experience.
Laatst gewijzigd: 2018-06-19 09:53:38 · Gepubliceerd: 2018-02-19 15:43:54 - 1263