Exclusief: bewonder het sportpark van Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk |  
Nieuws door
Foto 1. Speelhuisje Ixenita in het sportpark van Paleis Soestdijk. Foto: Caspar Huurdeman

Een kijkje achter de gesloten deuren van het sportpark van Paleis Soestdijk

22 februari 2018 Opmerkelijk Baarn, Utrecht Misschien weet je het nog wel, de verloving van prinses Juliana en prins Bernhard in 1937. Het kersvers verloofde paar kreeg van de Nederlandse schooljeugd een Sportpaviljoen, dat een plekje kreeg in de paleistuin van Paleis Soestdijk. Bij de geboorte van prinses Beatrix kwam er ook een speelhuisje voor de kinderen bij. Het sportpark van Paleis Soestdijk bleef altijd gesloten voor publiek, maar is in de voorjaarsvakantie tijdelijk te bezichtingen!

Sportpaviljoen en speelhuisje

Sporten deden de Oranjes in Paleis Soestdijk gewoon in hun eigen achtertuin. Het sportpark in de tuin bevatte maar liefst een tennisbaan, zwembad, sportveld, Sportpaviljoen en speelhuisje voor de kinderen. In het paviljoen kleedden de Oranjes zich om of genoten ze na het sporten van een borreltje. De prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Christina vermaakten zich ondertussen in speelhuisje Ixenita, genoemd naar de namen van de prinsessen.

Twee cadeaus

Het Sportpaviljoen en het speelhuisje waren beide cadeaus: het paviljoen kregen prinses Juliana en prins Bernhard van de Nederlandse schooljeugd bij hun verloving in 1937 en het speelhuisje was een geschenk van de bevolking van de Nederlandse Antillen bij de geboorte van prinses Beatrix in 1939. Beide gebouwen, ondertussen rijksmonumenten, zijn een ontwerp van architect J. de Bie Leuveling Tjeenk. Hij ontwierp ook het iconische Pakhuis de Zwijger. Het hele sportpark is niet meer in gebruik sinds 2004, maar geeft een goed beeld weer van hoe de situatie was in de tijd van de opgroeiende prinsesjes.

Reserveer via de website

Normaal gesproken is het sportpark in de tuin van Paleis Soestdijk gesloten voor bezoekers, maar in de voorjaarsvakantie van 24 februari tot en met 4 maart, met uitzondering van maandag 26 februari, kun je er voor het eerst een kijkje nemen tijdens een rondleiding. Het kost niks extra's, met een toegangsbewijs voor het kasteel mag je mee. Wel moet je een plaatsje reserveren via de website, of via de telefoon als je met een groep de rondleiding wilt volgen. Zorg dat je dit op tijd doet, want het aantal plaatsen is beperkt. De rondleidingen vinden dagelijks plaats om 11:30 uur, 12:45 uur en 14:00 uur. Ook handig om te weten: het sportpark is niet goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel of mensen die slecht ter been zijn.

Knutselen met kinderen

Tijdens de voorjaarsvakantie zijn er leuke extra activiteiten voor kinderen op Paleis Soestdijk. Kinderen zijn dagelijks tussen 11:00 uur en 16:00 uur, met uitzondering van maandag 26 februari, welkom in de Oranjerie. Hier gaan ze onder begeleiding knutselen. Ook is er een leuke speurtocht voor kinderen in het paleis in de voorjaarsvakantie. Het paleis is namelijk ook alle dagen geopend voor publiek en ook hier vinden dagelijks rondleidingen plaats.

Openingstijden en prijzen Paleis Soestdijk

  • Van 24 februari tot en met 4 maart is het mogelijk om dagelijks een rondleiding te volgen om 11:30 uur, 12:45 uur en 14:00 uur, met uitzondering van maandag 26 februari. Toegang is gratis op vertoon van een toegangsbewijs voor het paleis. Hetzelfde geldt voor de kinderactiviteiten.
  • Entree voor Paleis Soestdijk is €13,50 voor volwassenen en €10,- voor kinderen. Kinderen tot en met drie jaar hebben gratis toegang. Een parkeerkaart kost €5,-.
Foto 2. Paleis Soestdijk, gezien vanuit de tuin. Foto: Paleis Soestdijk

Laatst gewijzigd: 2018-02-22 08:48:01 · Gepubliceerd: 22 februari 2018 - 1042