1

Wandel door de natuur in het pikkedonker

In de pracht van de nacht ziet de natuur er heel anders uit

Alle wandelingen van de Midzomernachtloop op DagjeWeg.NL Nieuws door
Foto 1. Ga op avontuur in de nacht, gewapend met zaklamp. Foto: Natuurmonumenten © Andries de la Lande Cremer

archief oud artikel 9 juni 2018 Natuur Landelijk Verdwalen in een donker bos, dat klinkt niet sprookjesachtig en magisch voor de meeste mensen. Toch ontdek je tijdens de Midzomernachtloop hoe prachtig de nacht is. Boswachters nemen je mee voor wandelingen en vaartochten door unieke stukjes Nederland in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 juni: de kortste nacht van het jaar.

Leuke gezinstochten

De jaarlijkse Midzomernachtloop van Natuurmonumenten is een bijzondere aangelegenheid. Er zijn tochten in de avondschemering, in het holst van de nacht en bij het krieken van de ochtend. De tochten zijn leuk voor gezinnen, want ze variëren van twee tot tien kilometer. Veel tochten zijn ook speciaal voor gezinnen. Zo kun je op Landgoed de Braak in Drenthe op zoek gaan naar nachtdieren, gewapend met zaklamp. Aan het einde van de tocht kun je aanschuiven bij een knapperend haardvuur. Woon je dichtbij zee? Loop de zonsondergang tegemoet in de Duinen van Goeree terwijl boswachters je verhalen vertellen over de zee, uilen, vogels en bomen.

Wandelen door natuurgebieden

Ook bijzonder: een vaartocht in de avondschemering naar een spiksplinternieuw stukje Nederland; de Marker Wadden. Tijdens de Zuiderzee Havendagen varen er 's avonds speciale veerboten naar dit vogelrijke gebied. Vergeet niet om je in te smeren met anti-muggenspray, want het stikt er van de muggen. Voor wie wat zuidelijker woont, is een wandeling over de Sint-Pietersberg een aanrader. Deze is niet alleen goed voor de spieren - want heuvel op, heuvel af - maar je beklimt ook de kasteeltoren op de berg. Voor Randstedelingen is de Midzomernachtloop over de 's-Gravelandse Buitenplaatsen erg leuk. Wandel over zeventiende-eeuwse landgoederen en kijk door de telescoop naar de sterren. In het donker ontdek je pas hoeveel het er zijn. Bij buitenplaats Schaep en Burgh ga je op bezoek bij de vleermuizen die wonen in de oude ijskelder van het landhuis.

Waar is de Midzomernachtloop?

Tijdens de Midzomernachtloop zijn er wandelingen door heel veel natuurgebieden, zoals de Ankeveense Plassen, De Wieden, Bunssummerheide, Landgoed De Braak en Friese Veen, de Sallandse Heuvelrug en nog veel meer. Kijk snel op bij alle Midzomernachtwandelingen of er een wandeling voor jou bij zit. Er zijn maar liefst 25 locaties in de natuur door heel Nederland waar je terecht kunt.

Foto 2. Zie jij de Grote Beer? Foto: Natuurmonumenten © Andries de la Lande Cremer
Foto 3. In het donker is de weg zoeken een hele uitdaging. Foto: Natuurmonumenten © Janko van Beek
Foto 4. De Midzomernachtloop is tijdens de kortste nacht. Foto: Natuurmonumenten © Martine Versluis

Laatst gewijzigd: 2018-06-08 14:30:45 · Gepubliceerd: 9 juni 2018 - 969