Dompel je onder in glitter en glamour op Kasteel De Haar

Kasteel de Haar: de hotspot van de sterren

Kasteel de Haar   Nieuws door
Foto 1. De iconische actrice Brigitte Bardot poseert vrolijk op de entreetrappen van Kasteel de Haar. In de jaren vijftig en zestig was het kasteel een populair toevluchtsoord voor internationale beroemdheden. Foto: Kasteel de Haar.

2 augustus 2018 Geschiedenis Haarzuilens, Utrecht Het was in de jaren zestig van de vorige eeuw een luxe toevluchtsoord voor vips: Kasteel de Haar. Brigitte Bardot, 007's Roger Moore, Joan Collins, Michael Caine, Gregory Peck en andere celebrity's flaneerden over de gangen van het kasteel - op exclusieve uitnodiging van de baron en barones Van Zuylen uiteraard. Paparazzi stonden voor de hekken te drammen in de hoop een glimp op te vangen van the rich and famous, maar tevergeefs. In de tentoonstelling Films & Sterren op De Haar krijg je nu eindelijk de kans om een kijkje in de levens van de grootste sterren van toen te nemen. Hoe verbleven ze op De Haar? En hoe brachten ze hun vrije tijd op het sprookjesachtige kasteel door?

Kasteel de Haar: hotspot van de sterren

Het begon allemaal met actrice Leonora Corbett (1908-1960). Zij was een "bijzonder goede vriendin" van de vader van Thierry, baron Egmont. Baron Thierry, zijn echtgenote en zijn zus barones Marie-Hélène leerden via een goede vriend en talentscout, Irving 'Swifty' Lazar, diverse acteurs en actrices kennen. Kasteel de Haar was de perfecte locatie om gasten te ontvangen. Het duurde niet lang voor beroemdheden van elkaar hoorden over dat bijzondere, luxueuze kasteel in Holland, waar je afgeschermd van de media kon genieten van vrije tijd. Menig celebrity werd door de baron en barones uitgenodigd om er te verblijven. Zo was de legendarische Brigitte Bardot er in 1966. De plaatselijke kapper waste haar beroemde haren - en vertelt er nog graag verhalen over. De paparazzi smulden er natuurlijk van, maar de baron wist ze altijd nipt buiten de poorten te houden. Tijdens de tentoonstelling krijg je eindelijk een exclusief kijkje achter de schermen en zie je hoe de sterren op De Haar verbleven. Want buiten het publiekelijk oog hadden ze natuurlijk veel lol - en zonder sociale media was het voor het publiek maar gissen wat er binnen de poorten gebeurde. Tipje van de sluier: Bardot haalde vreemde fratsen in de Main Hall uit, Gregory Peck pakte graag een filmpje met de barones en 007 bleek stiekem een behoorlijke kluns.

Leuk voor kinderen: Tot en met 2 september zijn er drie spannende speurtochten voor kinderen door het kasteel en het park te volgen. Natuurlijk is het voor kids ook een sprookje om de luxe slaapkamer van de barones en de stoere, statige ridderzaal te bekijken.

Beleef de glamour van toen

De tentoonstelling leidt je door verschillende luxueuze vertrekken op het kasteel. Achter elke deur schuilt een uniek verhaal. Hoogtepunt van de expositie is het beeldmateriaal. Er werden vroeger weinig foto's gemaakt, want de celebs die er waren genoten als vrienden van hun vrije tijd weg van de camera's. Maar de dochters van de baron en barones delen graag alsnog alle saillante details met je. Op verschillende monitoren worden interviews met de baronessen en met personeel en omwonenden vertoond. Zo kom je nóg meer te weten over de glamoureuze jaren vijftig en zestig op het kasteel. In de ruimtes bekijk je ook rekwisieten van toen: nostalgische filmcamera's, filmblikken van vroeger. Voor heel even waan je je midden in de bijzondere tijden van vroeger en bewonder je oude foto's, artikelen, filmfragmenten en zelfs digitale projecties. Leuk detail: het kasteel was zo geliefd dat het zelf regelmatig een figurantenrolletje te pakken had in filmproducties.

Tentoonstelling Films & Sterren op De Haar

De tentoonstelling Films & Sterren op De Haar is te bezoeken tot en met 31 oktober. Entree voor volwassenen is € 16,- per persoon. Voor kinderen vanaf vier tot en met twaalf jaar is de entree € 10,- per persoon. Kinderen tot vier jaar hebben gratis toegang. Kasteel de Haar is dagelijks geopend. Kijk voor actuele openingstijden op de website.
Foto 2. Sterren als 007 - Roger Moore - en Brigitte Bardot verbleven graag op het kasteel in Haarzuilens. Foto: Kasteel de Haar.

Laatst gewijzigd: 2018-08-02 12:00:46 · Gepubliceerd: 2018-07-30 16:06:07 - 1870