Airborne Luchtlandingen: schouwspel op de Ginkelse Heide

Airborne Luchtlandingen Ginkelse Heide 2018 |  
Nieuws door

Beleef Operation Market Garden: honderden parachutisten in de lucht!

19 september 2018 Geschiedenis Ede, Gelderland Beleef een indrukwekkend tafereel en bezoek de herdenking van de Slag om Arnhem. Daarbij landen zaterdag 22 september zo'n duizend parachutisten op de Ginkelse Heide als eerbetoon aan de geallieerde landingen in 1944.

Foto 1. Een mooi beeld van de Airborne Luchtlandingen. Foto: Gemeente Ede

Herdenking op de hei

Zo'n duizend parachutisten uit verschillende landen springen zaterdag 22 september uit het vliegtuig boven de Ginkelse Heide. De Airborne Luchtlandingen brengen eer aan hen die ons land bevrijdden en geven een uniek beeld van hoe het er in 1944 uit heeft gezien. Bij het Airborne-monument aan de N224 is er om 11:00 uur in aanwezigheid van veteranen een herdenkingsdienst. De Mass Drop staat om 10:00 uur, 12:30 uur en 15:00 uur op het programma.

Tip: Bezoek ook de ondergrondse Airborne Experience in Oosterbeek!

Levende geschiedenis

Er zijn op de Ginkelse Heide vijf verschillende zones te vinden waar van alles te zien en te doen is. Op de dropzone geeft de 11e Luchtmobiele Brigade, ter ere van hun 25-jarig bestaan, voor het eerst een demonstratie met helicopters. Een Apache, een Chinook en een Cougar laten zien wat ze kunnen en landen vervolgens op de dropzone. De Ginkel Heath Experience is ook een van de zones, helemaal ingericht voor kinderen. Ze kunnen hier een ritje maken in een mini-tank of een 3D-pentekening maken. Ook kunnen ze hier kennismaken met de historie en leren van de groep Living History. Ook striptekenaar Nico Schuurman is aanwezig met zijn derde stripboek over de gebeurtenissen in WO II in en rondom Ede, wat pas verschenen is.

Operation Market Garden

Het is ruim zeventig jaar geleden dat Operation Market Garden begon. Het betreft het grootste geallieerde offensief op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Operation Market Garden moest in het najaar van 1944 een snelstart geven aan de bevrijding van Nederland, waarbij de geallieerden op konden rukken naar het hart van de Duitse oorlogsindustrie in het Ruhrgebied en Berlijn.

Praktische informatie

De Airborne Luchtlandingen worden zaterdag 22 september herdacht op de Ginkelse Heide. Het programma duurt van 09:30 uur tot 16:30 uur. De Mass Drop van de parachutisten is om 10:00 uur, 12:30 uur en 15:00 uur.
Foto 2. Parachutisten landen op de Ginkelse Heide. Foto: Gemeente Ede.

Laatst gewijzigd: 2018-09-20 09:03:48 · Gepubliceerd: 19 september 2018 - 2450