Een dagje uit in de natuur, dat is niet duur!

Verken prachtige natuurgebieden en natuurparken

Dagje uit in de natuur Nieuws door
Foto 1. Ga er samen in de natuur op uit. Foto: DagjeWeg.NL.

4 februari 2019 bijgewerkt: 3 mei 2021 Natuur Landelijk Laarzen aan en de deur uit! Ga een dagje uit in de natuur. Lekker voordelig en nog gezond ook. Samen mooie natuurgebieden te voet of per fiets verkennen en spelen tussen de bloemen en planten. Een paar prachtige aanraders op een rijtje.

Historische bossen in Friesland

Het Oude Bos in Bakkeveen is een favoriet bij natuurliefhebbers in Friesland. Het bos is groot, kent vele mooie wandel-, fiets- en ruiterroutes en zit vol mooie verhalen. Zo was het bos vroeger de achtertuin van een adellijke familie. Ze hadden er een theekoepel en boothuis aan de Freulevijver, waarvan nu nog een prieeltje te zien is. Aan de rand van het bos ligt Landgoed De Slotplaats, waarvandaan je heel vroeger de top van de Martinitoren in Groningen zou kunnen zien bij helder weer. Het landgoed en de toren liggen namelijk op één lijn.

Betoverende Oisterwijkse Bossen en Vennen

Het gebouw van Bezoekerscentrum Oisterwijk is al een bezienswaardigheid op zich en een ideaal startpunt om de Oisterwijkse Bossen en Vennen te verkennen. Een van de mooiste plekken in Noord-Brabant, waar veel te zien en te doen is. Kinderen kunnen hutten bouwen, met water spelen, het boomstammenpad trotseren in de speeltuin. In het natuurgebied zijn prachtige dieren te bewonderen; reeën, ijsvogels, spechten. Uniek: voor mindervaliden is er een speciaal rolstoelpad van zo'n drie kilometer lang.

Ongerepte wildernis op Tiengemeten

Neem het pontje naar het heerlijk rustige eiland Tiengemeten. Huur een fiets en fiets door de unieke wildernis of verken het prachtige wandelparadijs te voet. Kinderen kunnen er ook heerlijk spelen en mogen hier lekker vies worden. Spelen met blubber, klauteren in bomen, springen over smalle beekjes. Voor kleintjes is er een Ukkie-eiland met een ploeterbeekje. Meer te weten komen over het gebied? Boek een excursie met een boswachter en spot roofvogels, Schotse Hooglanders of bevers.

Actief dagje uit in de Vechtstreek

Een natuurgebied met een historisch tintje: de 's-Gravelandse Buitenplaatsen. Bewonder buitenplaatsen die vroeger van Amsterdamse kooplieden waren en volg routes die je naar het Naardermeer, de Ankeveense Plassen, Eemland en Fort Kijkuit brengen. Kinderen kunnen lekker klimmen en spelen in de natuurspeeltuin. Het bezoekerscentrum is de oudste boerderij van 's-Gravenland. Boerderij Brambergen werd in 1634 gebouwd.

Draven door de Drentse natuur

Verken het oude Drentse esdorpenlandschap in Nationaal Park Dwingelderveld in Ruinen. Twee kuddes Drentse heideschapen houden de heide in goede conditie. Typisch Drents! Ook typisch Drents: de Dwingeldervelderkoek in Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Vanaf het centrum heb je allerlei mooie routes door het gebied. Je kunt ook met de huifkar een tochtje maken of een wildwandeling boeken - dit moet je wel vooraf reserveren. Voor kinderen is er een leuke speeltuin met een wilgenhuttendorp. Leuk weetje: het bezoekerscentrum is het begin van het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa.

Foto 2. Nederland kent vele prachtige wandel- en fietsroutes. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2021-05-03 16:45:02 · Gepubliceerd: 4 februari 2019 - 6589

Activiteiten Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Nu te bezoeken

Kleine beestjes vangen op Schiermonnikoog


Op ontdekkingstocht naar wat er allemaal krioelt in sloten en plassen en daarbuiten

Struinen langs kwelder, duin en strand


Op laarzen of hoge wandelschoenen lopen we vanaf de Bank van Banck via de Westerkwelder naar het strand en door de duinen terug naar het dorp.

Huifkartocht bos en es Dwingelderveld


Ga mee met de huifkar, getrokken door twee Belgische trekpaarden over het Dwingelderveld

Vlinders en vliegende insecten rond het bezoekerscentrum


In deze periode zie je veel vlinders fladderen. Sommige hebben de mooiste kleuren, andere zijn veel minder opvallend.

Met de boot naar de eendenkooi


Neem een kijkje achter de schermen van de eendenkooi. Ontspannen varen n de ervaring van lopen door een moerasjungle.Een lange en afwisselende tocht.

OERRR insectenhotel maken


Knutsel een insectenhotel in elkaar en geef deze een mooi plekje in je eigen tuin of op je balkon.

Eendenkooi Schiermonnikoog


Een eendenkooi is van oudsher een oase van rust. Eenden komen er graag een bezoekje brengen. Kom de mooi gerestaureerde eendenkooi bekijken en ga mee met de kooiker die vertelt over zijn oude ambacht.

OERRR insectenhotel maken


Knutsel een insectenhotel in elkaar en geef deze een mooi plekje in je eigen tuin of op je balkon.

Zomervaartocht op de Nieuwkoopse Plassen


Maak tijdens de warmste dagen van het jaar kennis met ht best bewaarde geheim van het Groene Hart.

OERRR insectenhotel maken


Knutsel een insectenhotel in elkaar en geef deze een mooi plekje in je eigen tuin of op je balkon.

Wadden experience


Ga mee op de Wadden Experience en doorklief stukken van de Waddenzee en de Noordzee. Beleef de Wadden op een unieke en avontuurlijke manier.

Balgexpres op Schiermonnikoog


Schelpen en zeehonden op de uiterste oostpunt van het eiland

Zeehondentocht met zandplaatexcursie (Silverwind)


Vlak voor laag water vertrekt deze zeehondentocht vanaf de veersteiger om tussen de zandbanken door te varen. Na ongeveer een uur varen kun je van boord om onder leiding van een gids op een...

Wadexcursie Schiermonnikoog


De boswachter neemt je mee op een modderige wandeling over de bodem van de Waddenzee. Verwonder je over poepende pieren, zich ingravende kokkels, Japanse oesters en kribbige krabben!

Zeehonden Experience Schiermonnikoog

 
Vaar mee op de rescueboot en bekijk de zeehonden die op de zandplaat rusten.

Wandeling en bezoek aan Slot Haamstede


Wandel over Landgoed Haamstede wat normaal voor bezoekers gesloten is. Een gids vertelt je over de geschiedenis van het slot en slotbos (landgoed).

OERRR (8 t/12 jaar) Speuren naar wild


Ken jij de wilde dieren van Nationaal Park Veluwezoom?

Vanaf morgen te bezoeken

Duindetective: speuren naar sporen (6+)


Ga mee met de boswachter en word duindetective! Wie woont, loopt en eet in het bos en de duinen?

Gezinshuifkartocht heide


Ontdek het grootste natte heidegebied van West Europa in een huifkar

Neem een kijkje in de wolwerkplaats op de Belevenisboerderij


Elke woensdag van ca. 10.00 tot 15.00 uur kun je op Belevenisboerderij Schieveen een kijkje nemen in de wolwerkplaats. Enthousiaste vrijwilligers laten je hier het oude ambacht van wol bewerken zien.

OERRR - Een verhaal over Bèr en andere fossiele en levende dieren in de ENCI-groeve


Ben je benieuwd hoe het hier heel lang geleden uitzag en wat voor dieren er toen leefden? Bekijk ook wat er nu allemaal leeft in en rondom de groeve. Als je dat wil zien, ga dan mee met deze excursie.

OERRR Natuurontdektocht


Struin mee met de boswachter door de bossen van het Dwingelderveld. Deze wandeling is leuk voor ouders met kinderen van 4 t/m 8 jaar

Strandpalenwandeling om de west


Deze mooie excursie gaat langs de rand van het eiland en door de duinen en brengt je op plekken waar je normaal niet zo gauw komt. Met de informatie van gids Harry Alers kijk je voortaan beslist...

Yoga aan de bosrand met Marianne


Ontspannen Hatha yogales, geschikt voor iedereen. Lekker in de luwte aan de bosrand.

Kriebelbeestjessafari op De Slotplaats


Als je weet waar en hoe je moet kijken, zie je ze overal: kriebelbeestjes! Ze zijn er in alle soorten en maten. Springend, vliegend, langzaam of snel. Gestippeld, gestreept, rood, blauw, groen,...

Op stap met de boswachter op de Sprengenberg


Wil je meer over de natuur en de geschiedenis van De Sprengenberg weten? Onze boswachter vertrekt o.a. op elke woensdag in de schoolvakanties en de hele maand september elke woensdag om 11:00 uur...

Vaarexcursie Ontdek De Wieden


Stap aan boord van de onze fluisterboot en kom mee De Wieden ontdekken! De schipper vertelt over de bijzondere historie en het rijke planten- en dierenleven in De Wieden.

OERRR waterbeestjes zoeken


Ga met de boswachter mee en ontdek het verborgen onderwaterleven van De Wieden. De activiteit is voor gezinnen met kinderen van 4 t/m 12 jaar.

Gezinsvaartocht naar Vogeleiland


Vaar mee met de boswachters van Natuurmonumenten op de boot naar Vogeleiland. Tijdens deze gezinsvaartocht voor kinderen vanaf 6 jaar, leren kinderen alles over het bijzondere Vogeleiland en gaan...

Met de huifkar de Veluwe beleven - bij Loenen


Maak een gezellige en gevarieerde tocht per huifkar door de natuur bij het dorp Loenen op de Veluwe.

Cultuurhistorische dorpswandeling


Altijd al meer willen weten over de geschiedenis van het dorp? Ga mee met eilandergids Arend Maris en leer Schiermonnikoog op ludieke wijze kennen.