Schattig én spannend: gorilla geboren. En zeer zeldzame duifjes

Bezoek een dierentuin! |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Naast geboortes ook een vertrek: Gorilla Jambo verlaat Apenheul

30 oktober 2018 Toerisme Landelijk Beschuit met muisjes! Er zijn weer een aantal dieren geboren in de dierentuinen. Verder een feestje in Diergaarde Blijdorp omdat het nieuwe verblijf is geopend voor de gelada's, aparte apen die grazen. En verlaat helaas een publiekslieveling Apenheul.

Foto 1. De pasgeboren gorillababy in ARTIS. Foto ARTIS/Ronald van Weeren

Gorilla geboren in ARTIS! Dat was even spannend

In Dierentuin ARTIS hebben ze er een gorilla bij: een piepkleine baby. Bij de gorilla's is zoiets een hele familie happening. De jonge mannetjes vinden het helemaal reuze interessant, omdat zij nog nooit zoiets hebben meegemaakt. En één van de andere vrouwtjes blijft de hele dag in de buurt van de aanstaande moeder om haar te steunen. Het is wel even spannend als de baby net geboren is, want de moeder negeert de kleine! Gelukkig maar voor even. Het jong begint meteen te drinken als het is opgepakt en iedereen is opgelucht. Dit komt goed, de moeder is namelijk ervaren. Dit is niet haar eerste jong. Benieuwd of het een jongen of meisje is? Dan moet je nog even wachten, want dat is nu nog niet te zien. ARTIS doet mee met een Europees fokprogramma voor deze specifieke gorilla, de westelijke laaglandgorilla. Die is namelijk ernstig bedreigd.

Twee zeer zeldzame vogels uit 't ei gekropen

Nog bedreigder dan de gorilla's zijn de socorroduiven. In het wild is deze mooie, oranjegetinte vogel zelfs helemaal uitgestorven! Dat maakt het extra belangrijk dat in Koninklijke Burgers Zoo de afgelopen maand twee kuikens uit het ei zijn gekropen. Kuikens nummer zeven en acht van dit jaar, maar hier geldt 'hoe meer, hoe beter'. De Mexicaanse regering onderzoekt namelijk met biologen of herintroductie in het wild mogelijk is. Daar zijn dan wel genoeg vogels voor nodig, zoals in Burgers' Zoo. De socorroduiven zijn overigens niet de enige geboorte in Burgers' Zoo. In de Desert loopt namelijk een halsbandpekari jong rond. Het wordt naar goede pekari-traditie uitstekend beschermd door de hele groep. Heel leuk om te zien.

Nieuwe giraffe in WILDLANDS

Ook WILDLANDS Adventure Zoo Emmen heeft er een nieuwe bewoner bij: een jonge giraffehengst van bijna twee jaar oud. Aangekomen in een enorme transportkist. Als hij arriveert staat het ontvangstcomité al klaar. Nou ja, comité... één van de giraffe dames staat hem op te wachten. Een giraffe loopt namelijk niet snel uit een beschutte kist een onbekende wereld in. Bij dit hengstje blijkt het geen probleem. Ondanks de lange reis is hij rustig en meteen nieuwsgierig naar zijn nieuwe verblijf. Kennismaken met mevrouw giraffe gaat gelukkig ook vlekkeloos. Je kunt hem voorlopig nog niet zien, hij maakt eerst kennis met de andere giraffen. En dan maar wachten tot hij oud genoeg is om te zorgen voor jongen. En om te kijken hoe groot hij wordt. Een volwassen giraffehengst kan wel zes meter worden, wie weet haalt hij dat ook.

Publiekslieveling verlaat Apenheul

Hij heeft fans: Jambo, de baas van de gorilla's in Apenheul. Helaas, zij zullen volgend jaar naar de Verenigde Arabische Emiraten moeten om hem te kunnen zien. Jambo verhuist namelijk tijdens de winterstop naar de Al Ain Zoo daar. Net als drie van zijn zonen overigens, maar die zijn niet de publiekstrekker die 'zilverrug' Jambo is. Dertien jaar geleden kwam hij als onervaren 'puber' naar Apenheul, nu weegt hij 200 kilo, is hij vader van acht kinderen en de lieveling van veel bezoekers. Waarom hij dan toch vertrekt? Vanwege het fokprogramma voor de bedreigde gorilla's. Volgend jaar kun je kennis maken met zijn opvolger Bao Bao, nu heb je nog tot en met 4 november om hem een laatste keer te zien.

Roofdierenverblijf nu voor grazende apen

Apen die grazen. Dat kom je in Nederland maar op één plek tegen: in Diergaarde Blijdorp. Misschien heb je ze ondertussen al gezien? Zo niet, dan kun je ze nu helemaal in stijl bezoeken, want hun verblijf is af. Het oude roofdierenverblijf van Diergaarde Blijdorp is namelijk helemaal verbouwd voor deze leuke apen, de gelada's. De officiële opening ervan was een waar feestje. Het oude roofdierenverblijf is bijna niet terug te herkennen. Er is een grasvlakte voor de gelada familie, die daar al een poosje woont. Fraaie stalen bogen tot 12,5 meter hoog houden transparante netten omhoog, die moeten voorkomen dat de apen ontsnappen. En in het meest monumentale deel van het gebouw stap je in een dierenverblijf met fraaie houten wanden en ornamenten. De binnenruimte voor de gelada's. Er komt nog een tweede groep hier wonen, een mannetjesgroep.

Langverwacht flamingokuiken uit ei gekropen

Na weken broeden is er een kleine flamingo uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. De geboorte is een uniek moment voor het park, want het is alweer zes jaar geleden dat er een flamingokuiken geboren werd. De dierverzorgers wisten dan ook niet wat ze zagen, toen ze opeens een lichtgrijs kuikentje spotten op één van de nesten. Het dierenpark doet er alles aan om de flamingo's weer aan het broeden te krijgen. Het dieet en het verblijf zijn bijvoorbeeld aangepast. Iedereen van Dierenpark Amersfoort is dus heel blij. En een klein beetje ongerust, omdat het kuiken zo laat in het jaar uit het ei is gekropen. Hopelijk gaat alles goed en heeft Dierenpark Amersfoort een nieuwe bewoner voor de flamingokolonie. Spotten is nu nog een beetje moeilijk, want het blijft voorlopig warm tussen de veren van de moeder zitten. En wanneer het roze wordt? Dat duurt nog een aantal maanden.

Foto 2. Er zijn twee zeer zeldzame socorroduiven geboren in Nederland, in Burgers' Zoo. Foto: Koninklijke Burgers' Zoo
Foto 3. In de Desert van Burgers' Zoo kun je deze jonge halsbandpekari spotten! Foto: Koninklijke Burgers' Zoo
Foto 4. Een vrouwtjesgiraffe van WILDLANDS verwelkomt de jonge (en nu nog veel kleinere) giraffehengst. Foto: WILDLANDS
Gorilla Jambo gaat Apenheul komende winter verlaten. Je kunt hem nog zien tot en met 4 november. Foto: Apenheul
Het is af! Het voormalige roofdierengebouw is nu de verblijfplaats voor de gelada's, apen die grazen en dus wel een grasveldje kunnen gebruiken. Foto: Diergaardeblijdorp/Rob Doolaard
Er is na zes jaar weer een flamingokuiken geboren in Dierenpark Amersfoort! Foto: Dierenpark Amersfoort

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-10-30 09:53:09 · Gepubliceerd: 2018-10-29 09:26:50 - 626