De leukste kerstmarkten in Duitsland 2019

Kerstmarkten |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Ga naar het land waar de kerstmarkten zijn ontstaan

23 november 2019 Toerisme Landelijk De kerstmarkten in Duitsland hebben iets speciaals. De Duitsers weten hoe ze je in een echte kerstsfeer kunnen brengen. Ze hebben er namelijk honderden jaren ervaring in, want Duitsland is het land waar de kerstmarkten zijn ontstaan. Al eind veertiende eeuw. Er zijn er nog meer dan in Nederland, groot en klein, net over onze grens of helemaal tegen Polen aan. We zetten de leukste kerstmarkten in Duitsland voor je op een rij. Om er even helemaal een weekendje voor te gaan, die heerlijke kerstsfeer.

Foto 1. Ook overdag is het gezellig op de kerstmarkt in Bonn. Maar de fraaie gevelverlichtingen zie je toch het beste 's avonds. Foto: DagjeWeg.NL

Een grote klassieker nét over de grens: Aken

Net over de grens bij Limburg kun je genieten van de grote kerstmarkt in Aken. Middenin het prachtige historische centrum. Loop tussen de tientallen kraampjes rondom de oude Dom en geniet van de glühwein, terwijl je luistert naar de muziek. Naar Aken ga je niet alleen voor de leuke kerstspullen en cadeautjes, maar ook voor de speciale peperkoeken die meteen een prachtige versiering zijn onder de kerstboom: de Nobis-printen.

Maak er een weekend van en boek een hotel in Aken.

Er zijn nog veel meer kerstmarkten om tussen te kiezen.

Ook net over de grens: sprookje bij een kasteel

Een waar sprookje is de kerstmarkt in het park van Schloss Moyland bij Kleef. Net over de grens in de buurt van Nijmegen. Een bezoek aan dit kasteel is altijd al bijzonder, maar met de sfeervolle kerstverlichting erbij waan je je in een andere wereld. Deze kerstmarkt is kleiner en korter dan veel andere in Duitsland, maar wel net zo bijzonder als de locatie. Het is een kunstnijverheidsmarkt waar de cadeaus en kerstspullen nog origineel, met de hand gemaakt zijn. Natuurlijk ook hier muziek en veel eten en te drinken. Zelfs poffertjes! Neem eens een glaasje Moylander Winterpunch in plaats van glühwein. En bezoek ook het kasteel.

Langer blijven? Overnacht vlakbij en boek een hotel in Kleef.

Zelfs ná kerst kun je naar een kerstmarkt

Veel, heel veel Nederlanders gaan naar de kerstmarkten in Düsseldorf. Kerstmarkten ja, want er zijn er meerdere. In straten, op pleinen, overal in het centrum van Düsseldorf kom je de bekende houten huisjes tegen waar de meeste kerstmarkten in Duitsland mee zijn opgebouwd. Dan wil je natuurlijk niet met lege handen terugkomen. Koop zo'n prachtige beschilderde kerstster van papier, of een glas beschilderd met een mooi wintertafereel. Kaarsje erin en je hebt de kerstsfeer al in huis! Maar pas op als je bijt in de appel op eens stokje, bedekt met chocola en karamel, want je tanden blijven lang plakken. Vind je kerstmarkten te druk? Probeer het dan eens ná de kerstdagen! De markten in Düsseldorf zijn namelijk tot 30 december. Pik je meteen wat lekkers mee voor Oud en Nieuw.

Ga voor een heerlijk nachtje in een gezellig Düsseldorfs hotel.

Maak er een weekend van met twee kerstmarkten

De kerstmarkt in Bonn spreidt zich uit over vier pleinen en de straten daartussen. In dit gebied zijn de gevels prachtig verlicht, wat zorgt voor extra veel sfeer. Maak een ontspannen rondwandeling, van Backkartoffeln (let op: heerlijk maar vet!), via een glaasje glühwein naar toch wel een verplicht broodje Bratwurst en kijk je ogen uit bij alle leuke spulletjes. Op 1 december verandert het historische stadhuis in een grote adventskalender. Ben je hier in het weekend, ga dan ook een dagje de Rijn over, naar Königswinter. Boven dit mooie plaatsje torent Slot Drakenburg. In de weekenden van december vind je rond dit kasteel een Dickens Fair. Hier waan je je even terug in de negentiende eeuw. Je betaalt wel entree, maar daarvoor kun je ook het kasteel in dat helemaal in kerstsfeer is ingericht. Met koortjes die zingen in het statige trappenhuis.

Boek een hotel in Bonn.

Of ga naar vijftig kerstmarkten tegelijk

Verder weg, dus zeker iets voor meerdere dagen: kerst in Berlijn! Hier kun je je vergapen aan zeker vijftig kerstmarkten, verspreid door deze interessante stad. Van kleine wijkmarkten tot de grote, bekende markten: overal geniet je van knetterende houtvuren, lekkernijen, natuurlijk glühwein en stalletjes vol mooie kerstversieringen. De bekendste markten zijn op Alexanderplatz, Potsdamer Platz en Schloss Charlottenburg. En natuurlijk misschien wel de mooiste van allemaal: de kerstmarkt op het barokke plein Gendarmenmarkt. Alleen al het plein zelf maakt dit een markt vol sfeer, maar er staan ook nog eens prachtige originele stands. Wil je even iets heel anders, ga dan naar de grote winterkermis achter het roze winkelcentrum Alexa. Een aantal markten gaan zelfs door tot 31 december.

Weekend? Ga meteen een hele week en zoek een leuk hotel of appartement uit in Berlijn..

Let op:

Ga je met de auto naar een kerstmarkt in Duitsland, vergeet dan niet om een milieusticker aan te schaffen! Veel van de mooie, oude steden in Duitsland vallen in een milieuzone waar je zo'n sticker (de Umweltplakette) nodig hebt op je auto. Je kunt hem makkelijk online vinden en bestellen, voor ongeveer 12,50 euro. Daar voorkom je wel een flinke boete mee.
Foto 2. Kerst op de Gendarmenmarkt in Berlijn. Foto: claraAlocato /Pixabay
Foto 3. Het roken van vis op de kerstmarkt in Bonn. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 4. Drukte en lichtjes in Düsseldorf. Foto: Henk Arendse
Deze koeken zijn een specialiteit van Aken: lekker én mooi! Foto: Henk Arendse
Slot Drakenburg in de mist tijdens de Dickens Fair. Geen mooi uitzicht, wel nóg meer sfeer! Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2020-11-24 17:34:43 · Gepubliceerd: 2018-11-09 16:27:01 - 6745