7 verrassende en religieuze dagjes uit - met extra tip voor groepen

Bij deze uitjes leer je alles over geloof en cultuur

Dagje uit naar museum Redactioneel door
Foto 1. Een jongetje volgt de route 'Feest! Weet wat je viert' langs verschillende religieuze feesten. Foto: Museum Catherijneconvent.

18 november 2018 bijgewerkt: 7 september 2023 Cultuur Landelijk Veel bijzondere verhalen en prachtige kunstwerken zijn geïnspireerd door religie. Imposante schilderijen van Bijbelverhalen, levensechte sculpturen van heilige figuren, bijzondere tentoonstellingen over mensen die in onmogelijke situaties hoop vonden in hun geloof. Laat je inspireren! DagjeWeg.NL zet zeven interessante uitstapjes over geloof en cultuur voor je op een rij. Met aan het eind nog een extra tip speciaal voor groepen.

Bijbelmuseum

LEERDAM - Al eeuwenlang is het het meest gelezen boek ter wereld: de Bijbel. In het Bijbelmuseum bewonder je honderden eeuwenoude exemplaren in allerlei soorten en maten. Bijbels met etsen, steendrukken en oude landkaarten van letterlijk eeuwen oud: de collectie van het Bijbelmuseum is uniek en behoort tot de top van Nederlands cultureel en religieus erfgoed. Ontdek hoe groot de invloed van dit wereldberoemde boek op onze cultuur, kunst en taal is geweest door de jaren heen.

Joods Cultureel Kwartier

In hartje Amsterdam - in de oude Jodenbuurt - vind je het Joods Cultureel Kwartier. Hier leer je op verschillende locaties meer over de joodse geschiedenis, cultuur, tradities en religie. Het Joods Cultureel Kwartier bestaat uit:

Corrie ten Boomhuis

HAARLEM - Corrie ten Boom was evangeliste en tijdens de Tweede Wereldoorlog een verzetsstrijdster. Het huis achter de horlogewinkel van haar vader was in de oorlog een schuilplaats voor onderduikers. Tegenwoordig is het huis het Corrie ten Boomhuis en geven vrijwilligers er gratis rondleidingen. Tijdens zo'n rondleiding kom je alles te weten over de familie Ten Boom, de oorlogstijd in Haarlem en over Corrie en haar geloof. Je kunt zelfs in de minuscule kruipruimte klimmen, waar de onderduikers zich soms urenlang verstopten. Corrie hielp onderduikers graag en ze gaf de moed nooit op. Zelfs toen ze in een concentratiekamp terechtkwam, hield Corrie vast aan haar geloof. De tour is persoonlijk, inspirerend en ontroerend. Lees meer over het Corrie ten Boomhuis.

Ons' Lieve Heer op Solder

AMSTERDAM - Ons' Lieve Heer op Solder is een van de oudste musea van Amsterdam. In het historische pand vind je een unieke huiskerk op zolder, compleet met altaar, biechthokjes, zitplaatsen en galerijen. In het grachtenpand zijn ook stijlkamers uit de zeventiende en negentiende eeuw te bewonderen. Vooral het katholieke geloof - vroeger in Amsterdam erg populair - komt hier tot leven in schilderijen, sculpturen en zeldzaam zilver. Bekijk eeuwenoude meesterwerken en stap zelfs een mysterieuze schatkamer binnen, vol zilver en goud. Voor kinderen is er een speelse en leerzame speurtocht.

Afrika Museum

BERG EN DAL - In het Afrika Museum ontdek je alles over de Afrikaanse cultuur, die vol zit met kunst, religie en onheilsbestrijding. Bezoek tentoonstellingen in het binnengedeelte en reis in het openluchtgedeelte door nagebouwde dorpjes uit verschillende Afrikaanse landen. Er is ook lekker veel te doen in het museum: Afrikaanse religie en cultuur zit vol dans en muziek. Doe mee aan verschillende workshops. Maak bijvoorbeeld een krachtbeeld - een talisman om tegen kwaad te beschermen - of leer Afrikaanse instrumenten te bespelen.

Museum Catharijneconvent

UTRECHT - In Museum Catharijneconvent ga je zelf op onderzoek uit. Volg een route - ook leuk voor kinderen - langs alle religieuze feesten die we vieren. Wat vieren we nou eigenlijk en waarom doen we dat nog steeds? In het museum is ook veel christelijke kunst te zien. Gewaden, portretten, schilderijen, gebedenboekjes, tekeningen en nog veel meer. Bekijk eeuwenoude meesterwerken en stap zelfs een mysterieuze schatkamer binnen, vol zilver en goud. Het museumgebouw is ook prachtig: het is een klooster uit de middeleeuwen.

Bijbelverhalen in zand

ELBURG - De toren van Babel, Jona en de walvis, Adam en Eva in het paradijs, de geboorte en kruisiging van Jezus, de put van Jozef: in een enorme loods in Elburg zijn zo'n vierduizend kuub zand getransformeerd tot figuren, gebouwen en verhalen uit de Bijbel. Soms reiken de zandsculpturen van Bijbelverhalen in zand tot ver boven je hoofd, want er staan sculpturen tussen die zo'n acht meter groot zijn. De expositie begint bij het vroege christendom. Duizend jaar oude olijfbomen, enorme oude sluisdeuren en nog veel meer oude voorwerpen maken het plaatje compleet.

Voor groepen: Museumpark Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING - Op stap met een groep? Ga dan naar openluchtmuseum Museumpark Orientalis en bezoek samen dorpjes in het Palestina van omstreeks 1900. Ruik de geuren in de Arabische soek, beleef de oudheid in de Romeinse straat en proef het versgebakken brood van de Bedoeïenen. Geschiedenis en religie gaan hier hand in hand en komen voor je neus tot leven. Je leert hier een hoop over verschillende culturen uit het Midden-Oosten.

Behalve tientallen indrukwekkende musea over religie kun je natuurlijk ook allerlei kerken bezoeken. Sommige kerken zijn eigenlijk geen kerken meer, maar sfeervolle boekhandels, biercafés of expositieruimtes. Lees meer over deze bijzondere kerken.
Foto 2. De prachtige huiskerk in Ons' Lieve Heer op Solder. Foto: Ons' Lieve Heer op Solder © Arjan Bronkhorst.
Foto 3. De verstopplek voor onderduikers in De Schuilplaats, nu het Corrie ten Boomhuis. Aan de muur hangen psalmen ter bemoediging. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. De Portugese Synagoge in de Amsterdamse Jodenbuurt. Deel van het Joods Cultureel Kwartier in hartje hoofdstad. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2023-09-07 15:18:04 · Gepubliceerd: 18 november 2018 - 6918