Bezoek de grootste kerststal van Europa

Orientalis nu eigenaar van beroemd kerstdiorama

Museumpark Orientalis   Nieuws door
Foto 1. De Grootste Kerststal van Europa is dit jaar opnieuw te zien, bij nieuwe eigenaar Museumpark Orientalis. Vol prachtige taferelen als deze herders, dus mis het niet! Foto: Museumpark Orientalis

14 november 2019 Cultuur Heilig Landstichting, Gelderland De betovering van een kijkdoos: je kijkt door het gaatje en ziet opeens een heel landschap, waar van alles gebeurt. Voor je gevoel veel groter dan het in werkelijkheid is. Dat betoverende gevoel krijg je nog duizendmaal sterker als je voor de Grootste Kerststal van Europa staat. Dit is een kijkdoos waar je omheen moet lopen om alles te zien, zoveel gebeurt er in het prachtig gemaakte landschap vol figuurtjes. Vorig jaar december leek het de laatste keer dat dit mooie kerstdiorama te zien zou zijn, maar gelukkig kan het weer! Want Museumpark Orientalis is de nieuwe eigenaar en stelt het diorama ook dit jaar ten toon.

Ontdek jij alle bijzondere tafereeltjes?

Zo'n 1800 figuurtjes staan in de meer dan honderd vierkante meter landschap van het kerstdiorama. Hier zie je veel meer dan een kerststal, je ziet ook Nazareth, het meer van Galilea waar vissers om hun bootje zitten en zelfs Egypte. In de woestijn lopen de drie koningen al achter de ster aan. De engelen dalen uit de hemel boven de stal en herders hoeden hun schapen. Maar je ziet ook een markt vol manden met verschillende groentes en een koopvrouw achter een tafel met vissen. Het vuur flakkert in een broodoven, de was wappert op een dakterras terwijl een vrouw water gaat halen bij de waterput. Op het land werken de boeren en hé, een verliefd stelletje is er tussenuit geknepen! In dit kerstdiorama zit van alles: ook oude volkswijsheden, symboliek en leuke grapjes. Ontdek ze allemaal tijdens het Feest van Licht bij Museumpark Orientalis.

Leuk om te weten: het diorama is dit jaar heel anders opgebouwd dan vorig jaar en blijft daardoor ook verrassend voor mensen die het al eerder gezien hebben.

Sterren, kooplui en een kerstknikkerbaan

Tijdens het Feest van Licht is de Grootste Kerststal van Europa een pronkstuk in het hoofdgebouw van Orientalis, tussen de andere bijzondere kerststallen. Daaronder ook unieke kerststallen van karton uit de hele wereld die nog niet eerder ergens te zien waren. Maar er is nog veel meer te zien en te beleven, want het Feest van Licht is een betoverend uitje tussen duizenden lichtjes. Je beleeft hier winterse sferen in een oosterse setting, een sprookje op zich. In de rechtervleugel van het hoofdgebouw waan je je tussen de sterren bij de expositie 'Volg de ster'. Buiten in het museumpark zie je ambachtenlieden hun oude ambachten uitoefenen in het joodse dorp, kun je op koopjesjacht bij de marktlui, meeschilderen aan een replica van Rubens, kijken en luisteren naar een enorme kerstknikkerbaan en genieten van mooie optredens. Tussendoor is het prettig opwarmen bij een vuurkorf of met een kop warme chocomel in het knusse cafeetje. Voor kinderen zijn het kinderatelier en het kindertheater open.

Al in november te zien voor groepen

De Grootste Kerststal van Europa begon ooit als een behapbare kerststal in de huiskamer van Roel den Dulk en Fred van der Zwet. Er kwamen elk jaar weer nieuwe figuurtjes, gebouwen en stukjes landschap bij tot het is uitgegroeid tot het enorme diorama van nu. De verzamelwoede van Roel en Fred stopte daar niet bij. Ruim twintig jaar verzamelden ze ook bouwplaten van kerstgroepen, uitklapstallen en pop-up-kaarten uit de hele wereld. Groepen kunnen al vanaf 15 november zowel de Grootste Kerststal van Europa als Kerst in Karton bekijken in Orientalis. Reserveren kan via reservering@museumparkorientalis.nl.

Foto 2. Nog zo'n prachtig tafereeltje uit de grootste kerststal van Europa. Foto: Museumpark Orientalis
Foto 3. De kerststal is onderdeel van het Feest van Licht bij Museumpark Orientalis. Foto: Museumpark Orientalis
Foto 4. Een prachtig verlicht dorpje in Museumpark Orientalis. Foto: Museumpark Orientalis
Foto 5. Er zijn tijdens het Feest van Licht ook veel andere bijzondere kerststallen te zien bij Orientalis. Foto: Museumpark Orientalis

Laatst gewijzigd: 2022-12-21 11:08:40 · Gepubliceerd: 2018-12-03 15:32:32 - 6122