1

Wauw! Zo zag je insecten nog nooit

Van expositie Microsculpture ben je meteen onder de indruk

Natuurhistorisch Museum Maastricht Nieuws door
Foto 1. Op Expositie Microsculpture zie je insecten zoals je ze nog nooit hebt gezien. Foto: Focuss22 – Jean Pierre Geussens

archief oud artikel 10 december 2018 Natuur Maastricht, Limburg Als je binnenstapt bij de expositie Microsculpture in Natuurhistorisch Museum Maastricht valt je mond meteen open. Wat is dit gaaf! Overal om je heen zie je enorme foto's van insecten. Hun kleuren spatten van de zwarte ondergrond en je ziet elk detail, tot het kleinste haartje. De expositie reist de hele wereld over, maar tot en met 21 april kun je hem in Maastricht zien.

Bewonder elk detail

Zo mooi, zo kleurrijk en zoveel details: hoe heeft fotograaf Levon Biss dat voor elkaar gekregen? Macrofotografie is prachtig, maar dit is next level. Het blijkt ook eerder 'microfotografie' te zijn: Biss maakt een grote hoeveelheid microscopische foto's van een insect en bouwt met die foto's het insect weer op. Met verbluffend resultaat. Beestjes die je amper met je blote oog kan zien, zie je op de expositie Microsculpture opeens drie meter groot. Je ziet hun structuur, hun intense kleuren, elk detail van hun bouw. Zo indrukwekkend dat je er even stil van wordt.

Waarom insecten?

Biss reist de hele wereld over voor zijn beroemde sportfoto's, documentaires en portretten. Op een dag komt zijn zoontje binnen met een kever, die hij onder de microscoop wilt bekijken. Biss kijkt mee en raakt gefascineerd. Hij neemt contact op met het Oxford University Museum of Natural History. Daar werken ze graag mee en hij kan aan de slag met de insecten uit hun collectie. Het resultaat zijn de bijna betoverende foto's die je ziet op Microsculpture. Als je voor zo'n grote foto staat, zie je insecten toch even op een heel andere manier dan wanneer er één rond je hoofd zoemt.

De tentoonstelling is ook actueel, omdat we nu weten dat heel veel insecten op het punt staan te verdwijnen of al verdwenen zijn. Insecten hebben helaas hun imago tegen, terwijl ze juist superbelangrijk zijn om de aarde leefbaar te houden. Ook voor ons. Deze foto's laten zien dat ze meer zijn dan klein, eng en kriebelig. Ze zijn ook heel erg mooi en het behouden waard.

Kinderen krijgen de kriebels!

Ook kinderen zullen genieten op deze expositie. Niet alleen vanwege de fascinerende foto's, maar ook omdat ze mee kunnen doen aan leuke workshops. Ze mogen insecten van dichtbij bekijken door een microscoop, insecten natekenen door een loep en een eigen fantasie-insect maken met kleurige mozaïeksteentjes. Workshop gedaan? Dan krijgen ze een stempel op hun eigen 'krijg-de-kriebels' stemkaart. Een volle kaart betekent een kriebelig leuk cadeautje. Wel eerst aanmelden! Op de site van Natuurhistorisch Museum Maastricht staat wanneer de workshops zijn.

Goed om te weten

Foto 2. Zie elk detail! Foto: Focuss22 – Jean Pierre Geussens
Foto 3. Bezoekers worden even stil. Foto: Focuss22 – Jean Pierre Geussens
Foto 4. Er is naast de mooie foto's veel meer te zien over de natuur in Natuurhistorisch Museum Maastricht. Foto: Focuss22 – Jean Pierre Geussens
Foto 5. Van deze expositie wil je de beelden het liefst mee naar huis nemen. Foto: Focuss22 – Jean Pierre Geussens

Laatst gewijzigd: 2018-12-17 08:33:37 · Gepubliceerd: 10 december 2018 - 3973