1

Aanrader in Amersfoort: Museum Flehite is weer open!

Na grondige renovatie is Museum Flehite back in business

Museum Flehite in Amersfoort   Nieuws door
Foto 1. Stefan Bleekrode, Florence, inkt en aquarel op papier, 35 x 44cm, 2018. Foto: Museum Flehite.

archief oud artikel 9 februari 2019 Cultuur Amersfoort, Utrecht Het is een niet te missen blikvanger in het centrum van Amersfoort: Museum Flehite. Na een renovatie van bijna een jaar is het museum vanaf 9 februari 2019 weer open. Onder andere de kademuur is vervangen, de brug is vernieuwd, scheuren zijn gedicht en het gebouw is van een nieuwe lik verf voorzien. Het museum heropent met de tentoonstellingen Stadsbeelden. In deze nieuwe expo laten acht Nederlandse kunstenaars hun kunstige kijk op het begrip 'stad' zien. Toepasselijk voor een museum dat zo onlosmakelijk verbonden is met het stadsbeeld van Amersfoort!

Geschiedenis Museum Flehite

Museum Flehite beslaat drie historische muurhuizen aan het water in hartje Amersfoort. De geschiedenis van de keistad staat vaak centraal in tentoonstellingen, net als internationale kunst uit de periode van 1850 tot ongeveer 1950. In die tijd bestond het museum al; sinds 1890 werd het eerste gebouw omgedoopt tot Museum Flehite. De panden zelf werden al in de late middeleeuwen gebouwd, omstreeks 1540. Geen wonder dus dat het pand inmiddels aan renovatie toe was.

Leuk weetje: het museum deed tijdens de renovatie per toeval een historische ontdekking. In de blubber van de kaderestauratie werd een Fries sierschoteltje uit de periode 1675 tot 1725 gevonden.

Huidige tentoonstellingen

  • Tentoonstelling Stadsbeelden - De tentoonstelling Stadsbeelden is vanaf 9 februari tot en met 19 mei 2019 te zien in het vernieuwde Museum Flehite. In de expo zijn werken van acht Nederlandse kunstenaars te zien, die allemaal in andere stijlen het begrip 'stad' vormgeven. Voor bezoekers van alle leeftijden is er van alles te doen tijdens de tentoonstelling, zoals leuke workshops en rondleidingen.
  • Permanente tentoonstelling - In Museum Flehite is het hele jaar een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Amersfoort te zien. Bekijk archeologische vondsten, ontdek Amersfoort in oorlogstijd en leer alles over de industrie aan de Eem. Ook Amersfoortse meesters als Jacob van Campen en kornuiten worden in het zonnetje gezet. En ook al heeft Amersfoort nog steeds een historisch karakter, vroeger zag de stad er toch echt anders uit. In Gezicht op Amersfoort bewonder je het vroegere stadsgezicht.

Maestro van Wittel in Kunsthal KAdE

Parallel aan de tentoonstelling in Museum Flehite is in Kunsthal KAdE aan het Eemplein in Amersfoort tot en met 5 mei 2019 Maestro Van Wittel - Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht te zien. Vanaf Museum Flehite is het maar vijf minuten lopen naar het Eemplein - een mooie route, onderweg kom je langs de beroemde Koppelpoort.
Foto 2. Uwe Poth, Roma, Ponte Sant'Angelo, 2015 50 x 110 cm. Foto: Museum Flehite.
Foto 3. Hans Wilschut, Context, São Paolo, 2019, 151 x 200 cm. Foto: Museum Flehite.

Laatst gewijzigd: 2019-02-11 09:36:16 · Gepubliceerd: 2019-02-08 11:04:16 - 1239