De fantasieën van Jeroen Bosch in een stoet over het water

Doen in Den Bosch |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Kijk je ogen uit tijdens Bosch Parade

20 juni 2019 Toerisme Den Bosch, Noord-Brabant De Bosch Parade is terug! Op 21, 22 en 23 juni trekt een stoet van taferelen uit de schilderijen van Jeroen Bosch over het water door Den Bosch, waar hij ooit woonde en schilderde. Dat betekent duiveltjes, mensachtige dieren en veel symboliek. Jeroen Bosch (1450-1516) schilderde geen realiteit, maar bracht angsten, zonden en onrecht tot leven. Het zorgt voor fantasievolle kunstwerken in de drijvende optocht.

Foto 1. Neem plaats aan de oever van de Dommel en zie een wonderlijke armada van vaartuigen en objecten langskomen. Allemaal geïnspireerd op de schilderijen van Jeroen Bosch. Foto: Bosch Parade © Ben Nienhuis.

Wauw, hoe hebben ze dat gedaan?

De laatste Bosch Parade was in 2016, het jaar waarin werd herdacht dat Jeroen Bosch 500 jaar daarvoor was gestorven. Zo’n 20.000 mensen zagen vanaf de waterkant voor het laatst wonderlijke taferelen langsvaren, geïnspireerd door de schilderijen van Jeroen Bosch. Een paard van metaal dat in brand stond, helften van vreemde wezens die weer bij elkaar probeerden te komen en zelfs een theatrale voorstelling op een zinkend huis. Veel kunstwerken danken hun charmes en betoverende werking aan bijzondere staaltjes van technisch vernuft. Vuur dat op water lijkt te branden, of iemand die schijnbaar over water loopt: hoe kan dat? Het zijn de momenten waarop het applaus van het publiek aan de waterkant het hardst klinkt. Video's hiervan waren dan ook wereldwijd trending topic!

Mysterieus beeldverhaal

Ondanks het enorme succes stopte de parade. Tot nu! Op 21, 22 en 23 juni vaart de Bosch Parade weer over de Dommel door Den Bosch! Met een iets andere opzet, want de kunstwerken vormen dit jaar samen één verhaal. Net zoals de schilderijen van Jeroen Bosch mysterieuze beeldverhalen zijn. Zie dit jaar de machthebbers op hun kantelende toren langskomen. De ploeteraars die het rad draaiende houden. Een duinlandschap met een eenzame waternimf. En de kleine mens met de enorme vogel, zoals je dat ook veel ziet in de schilderijen van Bosch. Je hoort koren zingen en een grote, drijvende vleugel spelen. Neem plaats op de waterkant en verwonder je. Maar pas op: dit jaar vindt ook een deel van de kunstmanifestatie plaats op de oever, tussen het publiek! Daar starten ongenode gasten hun strijd tegen de gevestigde orde.

Praktische info

  • De Bosch Parade is op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni vanaf 20:00 uur en op zondag 23 juni vanaf 15:00 uur. De parade duurt ongeveer een uur, afhankelijk van wind en stroming;
  • De armada vaart dwars door Den Bosch over de Dommel, van het Willemsplein tot aan de Citadel;
  • De toegang is gratis. Neem een stoel of kleed mee en vind een plekje op de vestingmuren. Voor een plekje op de speciale tribune moet je wel betalen.
Foto 2. De toeschouwers zien tijdens Bosch Parade vooral wat zich boven het water bevindt, maar ook onderwater gebeurt veel om de boel in beweging te houden. Foto: Bosch Parade © Ben Nienhuis.

Laatst gewijzigd: 2019-06-19 09:44:57 · Gepubliceerd: 2019-06-14 11:23:08 - 518