Handjeklap op de kaasmarkt

De leukste Hollandse uitjes |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Iedere zomer is het Kaasmarkt in Alkmaar, Edam, Gouda en Hoorn

8 augustus 2019 Toerisme Boeren brengen in bootjes hun goudgele handelswaar naar Edam en de kaasdragers draven af en aan in Alkmaar. En ook in Gouda en Hoorn is het in de zomermaanden elke week Kaasmarkt. Kijk toe bij dit nostalgische schouwspel, proef van een blokje kaas en zie hoe de kaas al eeuwen geleden verhandeld werd. Let op: in 2020 zijn er geen kaasmarkten in verband met COVID-19.

Foto 1. Een traditioneel gebeuren op de Hoornse Kaasmarkt. Foto: Ik Hou van Hoorn

Kaasmarkt Edam

Als de bel klinkt in Edam, dan is de kaas gearriveerd voor de traditionele Kaasmarkt Edam. Net zoals vroeger brengen de boeren hun handelswaar in bootjes naar het centrum. Vanaf de loswal brengen kaasdragers de ronde kazen naar het Jan Nieuwenhuizenplein. Natuurlijk ook de beroemde Edammer kaas, dit kleine bolle kaasje was al in de zeventiende eeuw een populair exportproduct. Op het plein proberen de handelaren de kaas voor een goede prijs te kopen. Een traditioneel gebeuren, wat oerhollands gezellig is met een draaiorgel en de klanken van de Kaaskapel. De Kaasmarkt in Edam is op iedere woensdag van 3 juli tot en met 21 augustus 2019 van 10:30 uur tot 12:30 uur.

Kaasmarkt Alkmaar

Al in 1365 rolden de kazen over de Waag in Alkmaar om verhandeld te worden. In de zomermaanden is het iedere vrijdagochtend Kaasmarkt in Alkmaar en staan de kaasdragers van het officiële kaasdragersgilde klaar om de kazen te vervoeren. Wist je dat er vier verschillende groepen kaasdragers zijn - herkenbaar aan de kleur lint op hun hoed? En dat er één kaasvader is? Tijdens de Kaasmarkt in Alkmaar worden alle handelingen die ze uitvoeren toegelicht. Extra sfeervol zijn de avondkaasmarkten, iedere dinsdagavond in de zomerperiode van 19:00 uur tot 21:00 uur. Voor kinderen van zes tot twaalf jaar is het iedere vrijdag kinderkaasmarkt: verboden voor ouders! Kinderen mogen achter de schermen kijken en zelf even op de kaasweegschaal staan. Hiervoor moet je wel kaartjes bestellen via de webshop van de VVV. De Kaasmarkt in Alkmaar is van 29 maart tot en met 27 september, elke vrijdag van 10:00 uur tot 13:00 uur.

Kaasmarkt Gouda

Gouda Holland: de Goudse kaas is over de hele wereld beroemd! Geen wonder dat er ook een Kaasmarkt is in Gouda. Al vanaf het voorjaar is het iedere donderdagochtend Kaasmarkt op de Goudse Markt. Een heel spektakel, waarbij de kaas met het aloude handjeklap van eigenaar wisselt. Wie weet een goede prijs te bedingen? Rond de Goudse Kaasmarkt staan kramen met stroopwafels, poffertjes en ander lekkers. Ook worden er oude ambachten gedemonstreerd. En achter de Goudse Waag is het domein van de kinderen, waar ze allerlei leuke spelletjes doen en ondertussen feitjes over kaas leren. Ook mogen ze zich verkleden als echte kaasjongens en kaasmeisjes. Een leuk nostalgisch dagje! De Kaasmarkt in Gouda is tot en met 29 augustus iedere donderdagochtend van 10:00 uur tot 12:30 uur.

Kaasmarkt Hoorn

Stapels goudgele kazen versieren op dinsdag in de zomermaanden het grote plein De Roode Steen in het mooie Hoorn. De boeren hebben hun handelswaar klaargezet, wachtend op de handelaren. Die op hun beurt de kaas beoordelen door te kloppen en te wegen en met een boortje een stukje kaas te snijden. Is de koop rond? Dan dragen de kaasdragers de buit op hun berries weg. De Kaasmarkt in Hoorn is niet compleet zonder een optreden van de Westfriese dansgroep in 19e eeuwse klederdracht. Iedere kaasmarkt wordt door een bekende gast geopend. De Kaasmarkt in Hoorn is op dinsdag 6, 20 en 27 augustus van 13:00 uur tot 15:45 uur.

Bekijk meer leuke Hollandse uitjes: van molens tot mooie landschappen.
Foto 2. De Kaasmarkt in Gouda. Foto: VVV Gouda

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-07-02 17:19:27 · Gepubliceerd: 2019-08-06 17:25:12 - 1002