Bewonder hier de meesterwerken van Rembrandt

Sfeervol en mysterieus: schilderijen en etsen van Rembrandt van Rijn

Rijksmuseum Redactioneel door
Foto 1. Bewonder de meesterwerken van Rembrandt van Rijn in deze Nederlandse musea. Foto: DagjeWeg.NL.

18 augustus 2019 bijgewerkt: 8 januari 2020 Cultuur Landelijk De molenaarszoon die met een uniek talent en oog voor detail één van de beroemdste meesterschilders ooit werd. Het klinkt als een Hollywoodfilm, maar we hebben het gewoon over onze eigen Rembrandt van Rijn (1606 - 1669). Zijn schilderijen en tekeningen blijven eeuwig fascineren en zijn over de hele wereld te bewonderen. Bij deze musea in eigen land vind je kunstwerken van Rembrandt van Rijn in de vaste collectie.

Rijksmuseum in Amsterdam

Wat is hier te zien? In het Rijksmuseum hangt meer van Rembrandt, maar het ultieme topstuk van de meesterschilder is natuurlijk De Nachtwacht, uit 1642. Het is het bekendste en grootste werk van Rembrandt. En eigenlijk was het oorspronkelijk nâg groter. Ooit zijn er repen van de zijkanten afgesneden omdat het stuk anders niet aan de muur paste. Deze repen zijn helaas verloren geraakt. Het schilderij is nog steeds immens populair en zit vol stiekeme symboliek. Zoals een verstopte Rembrandt in de menigte en knipoogjes naar de stad Amsterdam. Bijzonder: bekijk nu de live restauratie van De Nachtwacht in het Rijks.

Mauritshuis in Den Haag

Wat is hier te zien? In het Mauritshuis hangt één van de meest persoonlijke en intieme werken van Rembrandt: Zelfportret, uit 1669. Niemand in zijn tijd maakte zoveel zelfportretten als Rembrandt. Dit werk is extra bijzonder omdat het één van zijn laatste schilderijen was. 1669 was het sterfjaar van Rembrandt, dus dit is misschien zijn allerlaatste zelfportret geweest. Het Mauritshuis heeft nog veel meer werken van Rembrandt in de collectie, maar nâg een absoluut Rembrandt-topstuk is het iconische De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, uit 1632. Rembrandt was nog maar vijfentwintig jaar toen hij de opdracht kreeg om Amsterdamse chirurgijns te portretteren.

Rembrandthuis in Amsterdam

Wat is hier te zien? In het Rembrandthuis zijn niet alleen tientallen etsen en tekeningen van de hand van Rembrandt te zien. Hier loop je letterlijk rond in zíjn huis. Samen met zijn vrouw Saskia en zoon Titus woonde en werkte hij hier bijna twintig jaar lang. Dit was zelfs de plek waar hij De Nachtwacht schilderde. Het museum heeft een mooie reeks zelfportretten en heeft een unieke collectie objecten die de meesterschilder zelf verzamelde. Van Venetiaans glaswerk tot gedroogde dieren; Rembrandt had uiteenlopende interesses. Een van de leukste zlefportretten is die met Saskia, simpelweg getiteld Zelfportret met Saskia, uit 1636.

Museum De Lakenhal in Leiden

Wat is hier te zien? In Museum De Lakenhal hangt een werk uit 1624: Brillenverkoper (Marskramer die een bril verkoopt). In die tijd was Rembrandt in de ban van zintuigen, waar dit schilderij er eentje van uitbeeldt. Hij was rond de achttien jaar uit toen hij dit schilderde, wat het één van zijn vroegst bekende werken maakt. Daarom is het dan ook iets minder gedetailleerd dan we van Van Rijn gewend zijn, maar hier is al wel te zien dat hij qua techniek zijn leeftijd ver vooruit was. Ook zie je dat hij als tiener al talent had voor het vastleggen van licht, schaduw en karakter. Iets waar hij later wereldberoemd mee zou worden.

Hermitage Amsterdam

Wat is hier te zien? In de Hermitage Amsterdam hangen de zogenaamde broertjes en zusjes van De Nachtwacht. In de vaste tentoonstelling Hollands van de Gouden Eeuw zijn dertig gigantische groepsportretten uit de zeventiende eeuw te zien. Eén van deze werken is De anatomische les van Dr. Deijman, uit 1656. Het schilderij hing eerst in het Amsterdam Museum. Tijdens een brand in 1723 is het schilderij grotendeels in vlammen opgegaan. Tegenwoordig is alleen het middelste gedeelte nog te zien. En gelukkig maar, want dat is nou precies het stukje van het doek waarop Dr. Jan Deijman een hersensectie verricht. Bijzonder detail zijn de voeten van het lichaam, die er zo echt uitzien dat ze bijna uit het schilderij lijken te komen.

Meer Hollandse meesters

Foto 2. De Nachtwachtzaal in het Rijksmuseum in Amsterdam. Foto: Rijksmuseum © Erik Smits.

Laatst gewijzigd: 2020-01-08 13:36:58 · Gepubliceerd: 18 augustus 2019 - 1735

Activiteiten H'ART Museum

Nu te bezoeken

Kandinsky-tentoonstelling


Op woensdag 19 juni opent H’ART Museum in Amsterdam een omvangrijke tentoonstelling over een van de grootste kunstenaars van de twintigste eeuw: Wassily Kandinsky (Moskou 1866 - Parijs 1944). Een...

Later dit jaar

Wijnen in de Tuin


Beleef op zaterdag 7 en zondag 8 september het geliefde wijnfestival in het H’ART Museum. Geniet van heerlijke wijnen, live muziek, heerlijke hapjes en een betoverende binnentuin.