Kruip diep onder de grond en ontdek de coolste uitjes

Dwaal door grotten en kelders of ga lasergamen onder de grond

Overdekte uitstapjes Redactioneel door
Foto 1. Ontdek een heel andere wereld onder de grond! Duik bijvoorbeeld bij DOMunder tussen ondergrondse opgravingen, waar gave projecties het verleden doen herleven. Foto: DOMunder © Mike Bink

11 augustus 2020 bijgewerkt: 18 januari 2022 Cultuur Landelijk Kruip net als een mol diep onder de grond en ontdek dat tussen de koele klonten aarde ook nog heel veel leuks te beleven is. Bekijk 10 gave uitstapjes onder de grond en dwaal in het gangenstelsel van de Sint Pietersberg, ontdek het verhaal van een ex-mijnwerker in de steenkolenmijn van Valkenburg, reis naar het middelpunt van de aarde op de Veluwe of duik met een zaklantaarn onder het Domplein in Utrecht.

Grotten en gangen onder Maastricht

MAASTRICHT - Limburg is kampioen als het gaat om ondergrondse uitjes dankzij de mergelgrotten. Bezoek onder andere de grotten van de Sint Pietersberg bij Maastricht en stap in een verborgen wereld, stil en donker. De grotten en gangen zijn vaak breed en hoog, maar pas op: je verdwaalt er zo! Gelukkig is er een gids die je meeneemt naar interessante plekken, verborgen kapelletjes en prachtige muurschilderingen.

Aan de westkant van Maastricht kun je de kazematten in. Deze lage gangen zijn afgezet met baksteen en geven een bijna claustrofobisch gevoel. De kazematten werden met veel moeite in de achttiende eeuw uitgegraven als verdedigingswerk. Van hieruit konden de Maastrichtenaren tijdens een belegering van de stad de vijand ondergronds aanvallen. Je voelt de spanning en het avontuur tijdens deze tocht.

Onder de grond gaat een heel andere wereld voor je open

Mergelrijk en Fluweelengrot

VALKENBURG - In Valkenburg vind je het oudste grottenstelsel van Limburg: de Fluweelengrot. Door deze gangen ontsnapten ridders tijdens aanvallen uit het kasteel om alsnog de vijand het leven zuur te maken. Het kasteel is nu een ruïne, maar in het gangenstelsel vind je nog prachtige schilderingen en sculpturen. Of ga naar het gangenstelsel van Mergelrijk, waar je zonder gids in kunt. Mergelbeelden, zandsculpturen en films leren je alles over de grotten en het mergel, waar kastelen en kerken van werden gebouwd. Maak zelf een kunstwerk van mergel in het grottenatelier, doe de spannende speurtocht en kom dino's tegen in de DINO Adventure grot.

In een echte steenkolenmijn

VALKENBURG - Net zo spannend als grotten is de afdaling in de steenkolenmijn van Valkenburg. Je gids is een oud-mijnwerker die zelf heeft meegemaakt hoe zwaar en gevaarlijk het leven van de mijnwerkers was. Met hem trek je door de mijngangen en langs de machines die gebruikt werden om kolen te winnen. En hoor je hoe de mijnwerkers moesten kruipen door het zwarte stof in een bloedhete mijn vol herrie. Vergeet na afloop niet het roet van je gezicht te vegen.

Diep de aarde in bij Museonder

OTTERLO - Hoe hard trilt de aarde bij een aardbeving? Wat voor dieren leven onder de grond? En waar vind je het schoonste drinkwater? Antwoord op deze vragen krijg je onder de grond, in het Museonder in het Nationale Park de Hoge Veluwe. Kruip steeds dieper de bodem in tot je het middelpunt van de aarde bereikt. Een tocht vol ontdekkingen! Erg bijzonder om onder een compleet wortelstelsel van een 135 jaar oude boom door te lopen. Ook liggen er de botten van dieren die al duizenden jaren zijn uitgestorven.

Door de kelders van Arnhem

ARNHEM - Het centrum van Arnhem kun je ook onder de grond verkennen. Daar ligt namelijk een keten van Historische Kelders. Het voelt alsof je door een verlaten ondergrondse stad loopt. Boven je hoofd de bakstenen gewelven, een houten trap die uit een donker gat komt maar halverwege stopt, ruwe houten deuren waar van alles achter verborgen kan zijn, doorgangetjes die nergens heen gaan en opeens een aantal grote tonnen in een hoek. Dwaal zelf door deze mysterieuze wereld of ga mee met een gids. Dan krijg je ook de verhalen te horen over de middeleeuwse kelders en de huizen boven je hoofd. Maakt dat je toch even anders naar ze kijkt als je weer in de buitenlucht staat.

Ondergronds lasergamen

WILP - Op het terrein van Multi-activiteitencentrum Pitch & Putt Bussloo zie je op het eerste gezicht niets wat op een lasergame-arena lijkt. Maar schijn bedriegt! Onder de grond vormen dertien zeecontainers een enorme lasergameruimte en twee doolhoven. Ingegraven tussen de kluiten aarde ga je hier niet alleen de strijd aan met elkaar, maar ook met lichtshows, bewegende wanden en geluidseffecten.

Kruip-door-sluip-door naar De Bastei

NIJMEGEN - De enorme slagtanden van een mammoet, een ridderzwaard in een opgegraven ruïne: er is onder de grond heel wat te zien bij Museum De Bastei. Via een wirwar van trappen daal je af langs allerlei archeologische opgravingen. Aanraken mag! Sterker nog: soms moet het. Want als je iets aanraakt start een projectie die iets vertelt over juist die archeologische vondst. Raak je liever niets aan, download dan de izi.Travel-app en ontdek daarmee de geheimen van De Bastei. De smalle paadjes, bruggetjes en onderaardse gangen maken dit een spannend dagje weg. Ontmoet dieren uit de ijstijd en zie opeens de schaduwen van soldaten opdoemen in de Kanonsgang. Uiteindelijk leidt deze ondergrondse tocht naar de Bastei van Nijmegen, een halfronde verdedigingstoren en de enige Bastei die er nog is in Nederland.

Met een zaklantaarn door DOMunder

UTRECHT - Bij DOMunder daal je met een grote zaklamp af in de aarde voor een donkere reis. In je eigen cirkel van licht doemen archeologische vondste op van de Romeinen, de eerste christelijke kerken en een machtige bisschoppelijke burcht. Als je met je lantaarn een sensor weet te vinden en erop schijnt krijg je via een oortje het ene toffe verhaal na het andere te horen. Aan het eind van je speurtocht zie je ook nog via een gave 3D-animatie de Dom instorten tijdens een flinke storm. Je zou niet zeggen dat dit ooit gebeurd is als je terug onder de zon je hoofd in je nek moet leggen om het topje van de Domtoren te zien.

Ondergronds Archeologisch Museum Haarlem

HAARLEM - Bij het Archeologisch Museum Haarlem ga je ondergronds een gewelvenkelder in uit de zeventiende eeuw. Hier liggen bijzondere archeologische vondsten uit Haarlem in speciale vitrines waar ook kinderen makkelijk in kunnen kijken. Weet je wat een puntneuskan, een baardmankruik of een snavelschoen is? Na een bezoek aan dit museum wel. Een deel van de opgravingen ligt nog half begraven in de grond van de kelder zodat kinderen zelf als archeoloog aan de slag kunnen. Wel een beetje griezelig, want ligt daar een skelet? Wie niet durft kan meedoen aan een leuke speurtocht. Extra leuk: dit museum is gratis!

Spelen in een konijnenhol

BEERZE - Heel leuk voor de kleintjes is het Giga Konijnenhol in Beerze Overijssel. Dit is een avontuurlijk speelparadijs onder de grond. Duiken in het kleurrijke ballenbad, klauteren op de vele speeltoestellen en meters naar beneden glijden van de glijbaan: het kan hier allemaal. Aan de lange eettafels is voldoende ruimte om even lekker te knutselen en mooie kleurplaten te maken. Ook kunnen ouders en begeleiders hier genieten van een kopje koffie of thee.

Foto 2. Samen onder de grond bij DOMunder de geschiedenis van Utrecht bekijken. Foto: DOMunder © Mike Bink
Foto 3. In Mergelrijk kom je brullende dino's tegen in de mergelgrotten. Hoe cool is dat? Foto: Mergelrijk © Jan-Jacques Spuisers
Foto 4. Een wow-belevenis: onder de wortels van een eeuwenoude boom lopen bij Museonder. Foto: Museonder © Jurjen Drenth

Laatst gewijzigd: 2022-01-18 16:56:23 · Gepubliceerd: 11 augustus 2020 - 6390

Activiteiten De Bastei

Nu te bezoeken

De Waal Over


In de interactieve expositie 'De Waal Over' ontdek je de oversteekgeschiedenis van Nijmegen, van boomstamkano’s tot schipbruggen. Ervaar de stroming, ontdek hoe een gierpont werkt en onderzoek de...

Activiteiten DOMunder

Vanaf volgende week te bezoeken

10 jaar DOMunder


Op 2 juni houdt DOMunder Open Huis om de archeologie van het Domplein ook op nieuwe manieren beleefbaar te maken.