Verken verborgen plekken van plezier op Open Monumentendag

Activiteiten op Open Monumentendag 2019 |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Open Monumentendag 2019: dit is er te doen

9 september 2019 Cultuur Landelijk Weet jij welke monumenten er bij jou in de buurt te zien zijn? Het zijn er waarschijnlijk meer dan je zou denken. Nederland zit vol verborgen parels, waarvan veel normaal gesproken gesloten zijn voor publiek. Sla daarom in het weekend van 14 en 15 september je slag! Dan openen zo'n vijfduizend monumenten door het hele land hun poorten tijdens Open Monumentendag 2019. Dit jaar is het thema Plekken van plezier. Welke monumentale adresjes zocht men vroeger op voor een dagje of avondje uit? Kiezen uit vijfduizend monumenten is pittig, daarom alvast vijf aanraders op een rijtje.

Foto 1. Zo'n vijfduizend monumentale plekken van plezier openen hun deuren op 14 en 15 september. Foto: Hotel Spaander, Volendam © Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Monumenten spotten in de dierentuin

ROTTERDAM - Huh, naar Diergaarde Blijdorp tijdens Open Monumentendag? Je zou het misschien niet snel denken, maar de Rotterdamse dierentuin zit vol monumenten. Het dierenpark telt er meer dan twintig. Tijdens een rondleiding op 14 en 15 september loop je langs alle (rijks)monumenten van architect Sybold van Ravesteyn. Van Ravesteyn maakte in 1937 ook het ontwerp voor Diergaarde Blijdorp.

Kijkje achter de schermen

HAARLEM - Neem op zaterdag 14 september exclusief een kijkje achter de schermen bij museum Het Dolhuys. Het museum is gesloten wegens renovatie, maar speciaal voor Open Monumentendag gaan de deuren tijdelijk open. Wat tegenwoordig het museumcafé is, was zevenhonderd jaar geleden de St. Jacobskapel. Hieromheen woonden destijds melaatsen. Daarna diende het museum als uitvalsbasis voor alcoholisten, zieke prostituees, dementerende ouderen en daklozen. Tijdens de rondleiding op 14 september ontdek je hier alles over. De rondleiding is doorlopend van 11:00 uur tot 17:00 uur te volgen.

Bunkers Hattem voor het eerst open

HATTEM - Oorlogsmonumenten: niet iets waar je aan denkt bij 'plekken van plezier', maar wel bijzonder om te bezoeken. Speciaal voor de Open Monumentendag in Hattem openen de bunkers aan de Hattemse IJsseldijk voor het eerst hun deuren. Het is dus de allereerste keer ooit dat ze voor toeristen van binnen te bewonderen zijn. Je kunt 14 september van 10:00 uur tot 17:00 uur gratis een fietsroute afhalen bij het Toeristisch Informatie Punt. Op de route kom je langs de IJsselbunkers bij de Geldersedijk, het bevrijdingsmonument bij de Dijkpoort en de Stolpersteine in het centrum.

Hier werden Volendamse kiekjes geboren

VOLENDAM - Gekke gewoonte eigenlijk, je in klederdracht en klompen hijsen om op de kiek te gaan. Deze traditie werd geboren in Hotel Spaander in Volendam. Vroeger - en nu nog - een absolute plek van plezier. Het hotel dateert uit 1881 en was vooral rond 1900 geliefd bij fotografen en kunstschilders. Zij maakten Volendamse klederdracht wereldberoemd door het op de gevoelige plaat vast te leggen. Op 14 en 15 september ben je van 11:00 uur tot 16:30 uur vrij om een kijkje te nemen in het hotel, die er nog precies zo uitziet als vroeger. Leuk detail: de schilderijen en tekeningen van de kunstenaars die hier honderd jaar geleden kwamen, hangen nog steeds aan de muur.

Historische stations en iconische torens

UTRECHT - Utrecht Spoorstad, dus staat Open Monumentendag Utrecht deels in het teken van spoorwegmonumenten. Bezoek bijvoorbeeld het chique Maliebaanstation, waar Spoorwegmuseum tegenwoordig zit. Of volg een rondleiding door de Domtoren en neem een kijkje bij de restauratie van deze iconische historische eyecatcher. Ook een plek van plezier op 14 en 15 september: het Uitfeest in Utrecht.

Ook in het weekend van de Open Monumentendag: feest mee op forten en vestingen tijdens het Fortenfestival!
Foto 2. Domtoren met steigers en hijskraan. Foto: Utrecht Marketing © Mascha Luiten.
Foto 3. Ontdek alle verborgen monumenten in Diergaarde Blijdorp. Foto: Diergaarde Blijdorp © Rob Doolaard.

Laatst gewijzigd: 2019-09-09 14:14:39 · Gepubliceerd: 9 september 2019 - 1375