Zwem met de trekvissen naar zee in expositie 'Waal onder'

Museum De Bastei |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Duik virtueel in rivier de Waal en ontdek wat onderwater leeft

12 september 2019 Natuur Nijmegen, Gelderland Niet alleen de vogels trekken, ook vissen. Van de zalm is dat vaak wel bekend, maar wist je dat er in de Nederlandse rivieren allerlei trekvissen leven? Alleen al in de Waal vind je er twaalf! Ze staan centraal in de expositie Waal Onder bij Museum De Bastei. Niet alleen leuk voor vissers en volwassenen, maar ook voor kinderen. Dit is een echte familie tentoonstelling waar veel te zien én te doen is.

Foto 1. Duik virtueel in rivier de Waal bij expositie Waal Onder en zwem met de vissen mee op hun trektocht naar de zee. Foto: Museum De Bastion

Daar komt de steur op je af!

Kinderen zijn gefascineerd door water. Steentjes erin gooien, roeren met een tak: want wat zit er toch allemaal in? Bij de expositie Waal Onder kun je het zien. Ontmoet de veertig vissen die in rivier de Waal leven, van de enorme meerval met zijn platte kop tot het kleine stekelbaarsje. Wist je trouwens dat stekelbaarsjes nestjes bouwen? En heb je al eens een rivierdonderpad rond zien scharrelen? Dat is een vis die niet zwemt, maar zich met borst- en rugvinnen over de bodem trekt. Dat gaat best snel! Bewonder ook de steur zoals je nog nooit een vis zag: in een levensgrote 3D-print. Alsof hij op je af komt zwemmen.

Duik virtueel in de Waal en zwem mee

Samen met Karel Kieuw ga je op zoek naar de Natte Twaalf van de Waal: twaalf trekvissen die lange tochten maken naar de zee en beyond. Want trekvogels zijn lang niet de enige die van werelddeel naar werelddeel reizen. Je kunt zelfs virtueel meezwemmen met deze trekvissen, helemaal de rivier af naar zee. Zet de 3D-bril op en trotseer met de vissen de obstakels en gevaren. Ontwijk schroeven van boten en ontsnap aan roofvissen tot je opeens vanuit een donkere rivier vol planten en dieren terechtkomt in de oneindige watervlakte van de zee.

Red Harry de haring

De finale van de expositie is het spel Swim Fish Swim. Je opdracht: breng Harry de haring, Steve de steur en Sam de zalm veilig naar hun eindbestemming. Daarbij kun je alles gebruiken wat je daarvoor op de expositie en tijdens de virtuele reis naar zee hebt gezien. Bij dit spel komt het allemaal nog een keertje samen. Maar het is natuurlijk vooral leuk.

Ontdek De Bastei

Museum De Bastei bestaat ongeveer een jaar en is een avontuurlijk museum. Je loopt onder de grond langs archeologische opgravingen, zwerfstenen, dieren uit de ijstijd en tijdelijke tentoonstellingen naar De Bastei zelf. Dit is een middeleeuwse ronde verdedigingstoren die boven de Waal uittorent. Het is nog de enige bastei in Nederland. Je tocht naar boven is pas echt compleet na een bezoek aan het dakterras. Daar heb je een schitterend uitzicht over de rivier waar je je net helemaal in hebt ondergedompeld bij Waal Onder.

Meer tips voor dagjes uit

Foto 2. 3D, leuke filmpjes, spellen en viskundige Karel Kieuw laten je alles zien over het leven in de rivier. Foto: Museum De Bastei

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2019-09-14 05:42:16 · Gepubliceerd: 2019-09-11 15:59:09 - 2406