Met de kids naar een historisch museum

De leukste musea voor kinderen |  
Redactioneel door
Foto 1. In het Verzetsmuseum Junior ga je op bezoek bij vier kinderen uit de Tweede Wereldoorlog. Spannend! Foto: Verzetsmuseum Junior © Merijn Soeters.

De leukste geschiedenismusea voor kinderen

27 september 2019 Geschiedenis Landelijk Geschiedenis stoffig en saai? Niet in deze musea! Kijk hoe het verleden tot leven komt in kinderexposities, escape rooms en speurtochten. Speur naar mummies, knok met ridders of beeld je in hoe het leven was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op deze manier wordt geschiedenisles voor elk kind iets wat je niet meer vergeet. Ga naar de Oudheid of de pruikentijd, bezoek ridders en Romeinen. Tijdreizen was nog nooit zo spannend! We zetten de de leukste geschiedenismusea voor kinderen op een rij!

Ontmoet de oude Egyptenaren in het RMO

LEIDEN - We beginnen in de Oudheid en in het Het Rijksmuseum van Oudheden sta je voor je het weet tegenover een echte mummie of een Romeinse helm. Doe de archelogie-speurtocht en ontdek of je een wetenschapper in spe bent. Je voelt aan verschillende materialen en bedenkt wat het is. Is het een sieraad of een werktuig? Je mag ook op bezoek bij de Egyptenaren. Kijk naar het levensechte gezicht van het 16-jarige 'mummiemeisje' Sensaos. Ze overleed meer dan 2000 jaar geleden, maar haar hoofd werd met behulp van een CT-scan en 3D-printer weer tot leven gewekt.

Kijk naar knokkende Romeinen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Echte Romeinen ontmoet je in Alphen aan den Rijn. Op de plek waar 2000 jaar eerder een Romeins legerkamp stond, is nu het historische themapark Archeon. Wat voor kleding droegen mensen vroeger? Wat aten ze? Hoe zagen hun huizen eruit? In Archeon kun je het verleden letterlijk beetpakken. Ontdek hoe onze verre voorouders hun kleding maten en proef de pap waarmee ze zich warmhielden tijdens de barre winters. Ontmoet ook de Romeinen, de bezoekers uit het zuiden. De Romeinen hielden wel van een robbertje vechten. Kijk in de Archeon-arena hoe gladiatoren elkaar te lijf gaan met zwaarden, netten en dolken. Elke dag is er wel iets te doen voor kinderen: van broodjes bakken tot een sieraden maken en ook in Archeon kun je een kinderfeestje vieren.

Beleef de middeleeuwen op het Muiderslot

MUIDEN - Voel je een ridder op een echt, middeleeuws kasteel. Het kan in het Muiderslot! Het Muiderslot werd in de middeleeuwen gebouwd door graaf Floris V. Luister naar de spannende verhalen uit die tijd, toen de ridders elkaar naar het leven stonden. Van april tot oktober is er ook een valkenier op het slot. In de middeleeuwen was de valkenjacht populair vermaak onder Hollandse edelen. De leukste manier om naar het Muiderslot te komen, is over het water. Vaar mee met Veerdienst Amsterdam van Amsterdam naar het Muiderslot. Onderweg kun je in de monding van het IJ ook nog het piepkleine Forteiland Pampus bezoeken. De veerdienst vertrekt zes dagen per week vanaf Amsterdam IJburg. Koop je kaartjes online!

Vaar in VR mee naar de zeventiende eeuw

AMSTERDAM - Wanneer je meer wilt leren over de zeventiende eeuw, dan moet je naar het Scheepvaartmuseum Amsterdam. In die tijd had Nederland de grootste vloot van de hele wereld waarmee er naar Azië en Amerika werd gevaren. Beleef hoe het leven was op een VOC-schip. Het schip de Clipper Amsterdam ligt voor de deur bij het museum en is een aantal dagen per week toegankelijk. Sta aan het kanon, of kruip in een krappe hangmat als een echte scheepsmaat. Aanbieding: 40% korting op je tickets via DagjeWeg.NL Tickets.

Ontsnap uit het Gevangenismuseum

VEENHUIZEN - Het is leuk om te leren over koningen en ridders, maar hoe was het leven voor de armste mensen? Het Nationaal Gevangenismuseum is een goede manier om in te voelen hoe het leven was voor de allerarmsten. Veenhuizen was een dwangkolonie in Drenthe waar sloebers en paupers uit de grote stad naar toe werden gestuurd. Nu kunnen ook kinderen voelen hoe het is om vast te zitten in een kale cel. Te spannend? Niet als je mee mag doen met het spel in de kids-escaperoom. Lukt het je om binnen twee uur te ontsnappen uit de cel? Leer achter de tralies de lessen van meesterboef Age M. die als een soort Robin Hood stal van de rijken en gaf aan de armen. Een andere mogelijkheid is de speurtocht 'De vloek van Veenhuizen' waarmee je boef Gaius helpt te bevrijden. Arme Gaius zit al honderden jaren vast! Ga in het museum op zoek naar de fluisterbuizen en ontvang de juiste opdrachten door met een stok op de buizen te slaan.

In de voetsporen van oorlogskinderen

AMSTERDAM - Hoe was het om kind te zijn in de Tweede Wereldoorlog? In het Verzetsmuseum Junior vertellen Eva, Nelly, Jan en Henk over hun oorlogsjaren. Eva is joods en haar ouders zijn opgepakt door de nazi's, Nelly zit bij de Jeugdstorm en haar ouders werken juist actief samen met de nazi's. Jan zit in het verzet en moet daarom onderduiken terwijl Henks verhaal is zoals de meeste Nederlanders: niet opvallen en de oorlog uitzitten. Daarnaast kan je in een cockpit stappen om te kijken hoe de oorlogsjaren waren voor kinderen in Nederlands-Indië, Suriname en Curaçao. Eva, Nelly, Henk en Jan hebben echt bestaan. Ze waren allemaal tussen de negen en veertien jaar, dezelfde leeftijd als de kinderen voor wie deze tentoonstelling is gemaakt. Er zijn weinig exposities waar de Tweede Wereldoorlog zo goed wordt uitgelegd aan kinderen als deze.

Leer je voor te bereiden op een overstroming

OUWERKERK - Bij het Watersnoodmuseum in het Zeeuwse Ouwerkerk mag je op het dak klauteren. Het museum ligt half-ondergronds in vier enorme, betonnen afzinkbakken waarmee in 1953 het laatste gat in de zeedijk werd gedicht. De Oosterschelde ligt nog altijd voor de deur. Eenmaal binnen zie je een kapotte stoelen, een omgevallen kinderwagen en heel veel modder. Zo zag Zeeland er na die noodlottige februarinacht uit. Nu ligt Zeeland er gelukkig veiliger bij dan toen. Maar wat zou jij zelf doen als jouw huis onder water liep? Vanwege de stijgende zeespiegel kan het misschien weer gebeuren. Kinderen mogen in een speciale kamer een VR-bril opzetten en er achter komen wat ze moeten doen bij een plotse overstroming. Vanaf het Watersnoodmuseum zijn de Deltawerken niet ver weg. In een half uurtje rijd je naar Deltapark Neeltje Jans.

Ook leuk om te doen met kinderen

Foto 2. Breek samen met je vrienden uit de cel in het Nationaal Gevangenismuseum. Foto: Nationaal Gevangenismuseum.

Laatst gewijzigd: 2022-01-18 17:01:54 · Gepubliceerd: 2019-09-24 15:05:49 - 1975