Dit is er te doen op zaterdag 12 oktober

UITagenda |  
Redactioneel door
Foto 1. In Huis van Hilde in Castricum opent zaterdag de expositie 'Op zoek naar ridders en kastelen in Noord-Holland'. Wie zoekt mee? Foto: Huis van Hilde / Bas Beentjes

De leukste uitjes en evenementen dit weekend

11 oktober 2019 Toerisme Landelijk Zoeken naar ridders en kastelen, snuffelen op een brocantemarkt in een mooi vestingstadje, wandelen tijdens volle maan of een toren beklimmen voor een fantastisch uitzicht: er is van alles te doen op 12 oktober. Bekijk de leukste dagjes uit op zaterdag en ga op pad.

Internationale Mineralen Beurs in Zuid-Holland

RIJKSWIJK - Glimmend, glinsterend of nog geheimzinnig ingebed in steen: op de Internationale Mineralen Beurs zie je prachtige edelstenen, mineralen, sieraden en fossielen. Ga op jacht naar de mooiste exemplaren en bezoek tussendoor een interessante lezing. Of volg een van de workshops en probeer zelf kristallen te bevrijden die nog in steen gevangen zitten en een edelsteen te slijpen.
Bekijk wat er allemaal is te doen in Zuid-Holland op zaterdag 12 oktober.

Ridders en kastelen zoeken in Noord-Holland

CASTRICUM - Deze zaterdag opent de tentoonstelling Op zoek naar ridders en kastelen in Noord-Holland in Huis van Hilde. Zie topstukken uit vier kastelen, waaronder een bronzen signaalhoorn, oude sleutels en een echt middeleeuws zwaard. Ontdek waar allemaal kastelen stonden, bestudeer hoe ze waren opgebouwd en bekijk wat de bewoners gebruikten in hun dagelijkse leven. Voor kinderen is er veel te doen: zich verkleden als ridder of jonkvrouw bijvoorbeeld, ridderplaatjes verzamelen en lekker spelen in het speelkasteel.
Dit is er ook te doen in Noord-Holland op zaterdag.

Virtuele reis naar 1672 in Utrecht

NIEUWERBRUG - Reis terug naar het rampjaar 1672, toen de Oude Hollandse Waterlinie het Franse leger van koning Lodewijk XIV moest tegenhouden. In Nieuwerbrug lagen twee schansen die onderdeel waren van het hoofdkwartier van prins Willem III. Via een app kun je straks deze schansen weer zien zoals ze in 1672 waren, maar op 12 oktober is dit nog leuker. Dan stap je echt virtueel terug in het verleden via een VR bril. Er zijn vier plekken waar je een virtuele tijdreis naar Nieuwerbrug in 1672 kunt maken.
Zie wat er verder is te doen in de provincie Utrecht.

Volle maan wandeling in Flevoland

ALMERE - Spannend en geheimzinnig: met volle maan ziet alles er anders uit. Je beleeft het zelf tijdens de volle maan wandeling door Almeerderhout met de boswachter. Zonder zaklantaarns, want anders mis je hoe zilverkleurig alles is. Zelfs als het bewolkt is geeft de volle maan flink wat licht. De boswachter vertelt over nachtvlinders en ander nachtelijk leven in het bos. Halverwege de tocht staat de warme chocolademelk al te wachten, naast een vuurtje waar je marshmallows boven kunt roosteren. Mmmm. Ook kinderen zullen genieten van deze wandeling.
Ook te doen op zaterdag in Flevoland.

Anton Pieck dubbelexpositie in Gelderland

HATTEM - Anton Pieck tekende graag en vaak bakkerijen. Tot in de details. Daarom opent op zaterdag 12 oktober in Hattem een unieke dubbelexpositie: ‘Pieck en de Bakkersromantiek’, een samenwerking tussen het Anton Pieck Museum en het Nederlands Bakkerijmuseum. Koop een voordelige combiticket, bekijk de mooie prenten in het Anton Pieck Museum en bewonder prachtige diorama's in het Bakkerijmuseum.
Dit is er ook te doen in Gelderland op zaterdag.

Door de toppen van de bomen in Drenthe

DROUWEN - Oktober is een goede maand om het Boomkroonpad te bezoeken. Vooral op zaterdag in oktober, want dan geldt de actie Kindermaand bij het Boomkroonpad en mogen kinderen tot twaalf jaar gratis het Boomkroonpad volgen. En er is nog veel meer te doen! Een spannende tocht door de worteltunnel bijvoorbeeld en spelen op De Bosweide, hutten bouwen en broodjes bakken in Het Lorkenspeelbos of samen op speurtocht door het woud.
Ook leuk in Drenthe op 12 oktober.

De Achmea Toren beklimmen in Friesland

LEEUWARDEN - Grijp de kans om Leeuwarden van een unieke hoogte te bekijken en beklim de Achmea Toren. Op een heldere dag zie je zelfs de eilanden liggen. Daarna is het gezellig winkelen in de mooie hoofdstad van Friesland. Tip: bel VVV Stadsregio Leeuwarden en reserveer een kaartje.
Ook te doen in Friesland deze zaterdag.

Ploegen zoals vroeger in Groningen

LEENS - Binnenkort worden de landerijen bij Museum Landgoed Verhildersum winterklaar gemaakt zoals vroeger gebeurde. Al om 09:00 uur gaan de paarden voor de ploeg en worden de oude tractoren opgestart om dit karwei te klaren. Leuk om te zien! Bezoek voor een volledig dagje uit ook de Borg uit de veertiende eeuw en de museumboerderij van Museum Landgoed Verhildersum.
Nog meer uitjes in Groningen.

Fiets- en vaartocht in Overijssel

OSSENZIJL - Ontspannen over het water glijden langs riet en moerasbossen tijdens een vaartocht door Nationaal Park de Weerribben, heerlijk. Of een mooie fietstocht maken met uitzicht over de veenmoerassen en de verschillende meren en waterwegen, ook fantastisch. Voor wie niet kan kiezen is er de Bike en Boat tocht. Eerst via een mooie route op de fiets naar de plek waar de boot vertrekt en dan het water op met een gids die je alles kan vertellen over dit bijzondere natuurgebied.
Nog meer doen in Overijssel op zaterdag.

Lichtjesroute in Noord-Brabant

EINDHOVEN - Dit is het laatste weekend waarin de Lichtjesroute Eindhoven te zien is. De lichtjesroute herinnert aan de bevrijding van Eindhoven op 18 september1944, toen de geallieerde soldaten in Eindhoven werden verwelkomd met lampen achter de ramen. De lampen branden op zaterdag officieel van 19:00 uur tot 23:30 uur, maar een groot deel gaat pas aan als ook de lantarenpalen gaan branden. Stap op de fiets en geniet. Of rij de route met de auto.
Ook dit is er te doen in Noord-Brabant op zaterdag.

Brocantemarkt in Zeeland

HULST - Bezoek een primeur in de mooie vestingstad Hulst. Hier is zaterdag 12 oktober namelijk voor het eerst een brocantemarkt in het park. Snuffelen tussen leuke spullen uit vervlogen tijden bij ruim vijftig kramen, tussendoor een hapje eten en natuurlijk dit mooie stadje ontdekken. Ook leuk: een wandeling over de stadswallen.
Of bekijk deze uitjes in Zeeland op 12 oktober.

Een dagje archeoloog in Limburg

VENLO - Wees archeoloog voor een dag in fort Sint Michiel. Hier mogen kinderen zaterdag opgravingen doen en met een metaaldetector op zoek naar oude schatten. Dit fort is gebouwd tijdens de Spaanse oorlog en ligt vol historische voorwerpen. Misschien vind je wel musketkogels of munten... Laat je vondsten zien aan een echte archeoloog die je er alles over kan vertellen.
Meer leuke activiteiten in Limburg op zaterdag.

Bekijk ook op andere dagen de UITagenda van DagjeWeg.NL voor de leukste activiteiten.
Foto 2. Bezoek de Internationale Mineralen Beurs in Rijswijk. Foto: De Broodfrabriek / beeld Minokt
Foto 3. Zie door een VR-bril hoe de schansen Nieuwerbrug er in 1672 uitzagen. Foto: VizVis

Laatst gewijzigd: 2019-10-11 18:22:44 · Gepubliceerd: 2019-10-07 14:52:12 - 492