1

Vikingen brute barbaren? Volgens Fries Museum niet

Tentoonstelling Wij Vikingen in Leeuwarden werpt clichés omver

Wij Vikingen Nieuws door
Foto 1. Wij Vikingen in het Fries Museum. Foto: Fries Museum.

archief oud artikel 18 oktober 2019 Geschiedenis Leeuwarden, Friesland De Vikingen waren geen volk, een Viking zijn was een way of life. En die levensstijl hield meer in dan moorden en plunderen, volgens het Fries Museum. In de tentoonstelling Wij Vikingen ontdek je dat Vikingen slimme handelaars en enthousiaste netwerkers waren en dat er genoeg mensen waren die bij ze wilden horen. Sterker nog; wij Nederlanders gingen zelf ook mee op rooftocht. Waan je in de expo in de vroege middeleeuwen en bewonder meer dan 500 bijzondere en eeuwenoude objecten. De tentoonstelling is tot en met 15 maart 2020 te zien in Leeuwarden.

Vikingen: motorclubs van vroeger

Ga in het Fries Museum terug naar de Vikingtijd, naar het oude Frisia. In de tentoonstelling leer je alles over de Vikingen, Nederland in die tijd en onze band met elkaar. Want hoe zat het nou écht met die Vikingen? Brute barbaren met helmen met hoorns, die alles op hun pad kort en klein sloegen. Toch? Niet helemaal. Je kunt de Vikingen vergelijken met motorclub Hells Angels. De Vikingen waren dus niet een volk uit Scandinavië, Viking zijn was een levensstijl. 'Vikingen' betekent iets als 'op rooftocht gaan'. Met hun schepen maakten Vikingen van de Noordzee de snelweg van Noord-Europa. Op deze route werd veel geplunderd, maar ook veel gehandeld. Onze noorderlingen kregen hierdoor een soort haat-liefdeverhouding met Vikingen. Vikingen en Friezen deelden tradities en religies. Hun talen leken op elkaar en zelfs hun sieraden en kapsels hadden overeenkomsten. Tegelijkertijd vochten ze ook met elkaar en hoorden sommige Nederlanders zelf ook bij de Vikingen. In de expo kom je er dus achter dat het Viking-zijn veel complexer in elkaar zit dan de historische clichés doen vermoeden.

Eeuwenoude topstukken

Het museum neemt je mee in zes zalen gevuld met meer dan vijfhonderd eeuwenoude vondsten mee op rooftocht door het voormalige koninkrijk der Friezen. Het is moeilijk voor te stellen dat alles wat nu in vitrines in Leeuwarden staat, tussen 793 en 1066 echt door mensen werd gebruikt. Tijdens verre reizen, bloederige gevechten, slimme business deals. Tientallen eeuwenoude topstukken, allemaal met een eigen verhaal. Bewonder bijvoorbeeld een bijl uit de negende eeuw, die tijdens een plundertocht door een Viking is verloren. Of een drinkhoorn uit de tiende eeuw, versierd met Scandinavische voorstellingen. Ook is er een kralenketting met crucifix te zien uit een Fries graf uit de negende eeuw. Bijzonder, want in die tijd werd het noorden van Nederland langzaam christelijk en in het christendom deden ze niet aan grafgiften. Vikingen eerden die traditie echter wel. De vondst laat dus zien dat het oude Friesland een interessante mix was van Nederlandse en Vikingse invloeden. Absoluut topstuk in de expo is een schedel van een Zweedse Viking, waarvan de voortanden zijn gevijld. Dit deden Vikingen om hun tegenstanders bang te maken. Het is voor het eerst dat zoiets in een Nederlands museum te zien is.

Avontuurlijke kinderroute

Met al die verhalen over plundertochten en handelswaar zou je bijna vergeten dat er in de Vikingtijd ook gewoon kinderen rondliepen. Speciaal voor Wij Vikingen is er een kinderroute voor kinderen vanaf acht tot twaalf jaar ontwikkeld. Met een nogal spannende missie: kids moeten hun ontvoerde broertje van de Vikingen redden. Met dat doel voor ogen, razen kinderen de hele tentoonstelling door en leren ze tijdens hun tocht alles over Vikingen en de Vikingtijd. Uiteraard geheel in stijl, inclusief Vikinghelm en bijl. Missie geslaagd? Dan krijgen ze een Viking tattoo ter herinnering.

Dit vind je vast ook interessant

Foto 2. Schedel met gevijlde tanden, 9de - 11de eeuw, gevonden in Gotland, been, bruikleen Gotlands Museum, Visby, Zweden. Foto: Fries Museum © Ruben van Vliet.
Foto 3. Scandinavische hoorn in gebruik als reliekhouder, 900-1000. RK parochie Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming, Maastricht. Foto: Fries Museum © Tom Haartsen.

Laatst gewijzigd: 2019-10-18 12:25:27 · Gepubliceerd: 18 oktober 2019 - 3534